Hyppää pääsisältöön

Emeritusprofessori varoittaa, että sote-keskus voi kiertää kustannuksia passittamalla kalliit potilaat muualle

Suunniteltu sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaus avaa arviolta kuuden miljardin euron uudet markkinat yrityksille. Noin kaksi miljardia tästä rahasta on menossa perusterveydenhuoltoa pyörittäviin sote-keskuksiin.

Sote-asiantuntijatyöryhmässä istuva emeritusprofessori Martti Kekomäki on kriittinen sote-keskusten suunniteltua rahoitusmallia kohtaan. Hän pelkää, että niin sanottu kiinteä kapitaatiokorvaus voisi aiheuttaa potilaiden siirtelyä luukulta toiselle kustannusten karttamiseksi.

- Tällaisia järjestelmiä ei pitäisi rakentaa Suomeen, Kekomäki toteaa MOT-ohjelmassa 150 euron sote-potilas.

Sote-keskuksia aiotaan rahoittaa kiinteällä kapitaatiokorvauksella eli jokaisesta asiakkaasta maksettavalla könttäsummalla. Kapitaatiomaksu toimii vakuutuksen tavoin niin, että osa potilaista saattaa tuottaa sote-keskukselle tappiota, osa voittoa.

Idea on, että tarpeeksi suuressa joukossa summa menee suunnilleen tasan. Kapitaatiokorvaukseen on tulossa yksilökohtaisia eroja riippuen mm. iästä, sukupuolesta ja muista sosioekonomisista tekijöistä.

Nelikymppisen hintalappu
voi olla 100- 150 euroa

Sosiaali- ja terveysministeriön suuntaa-antavan arvion mukaan sote-keskuksen saama kapitaatiokorvaus perusterveestä nelikymppisestä miehestä voisi olla noin 100 – 150 euroa vuodessa. Sote-keskuksen kulut samasta nelikymppisestä voivat kuitenkin olla moninkertaiset, jos tämä sairasteleekin paljon.

Emeritusprofessori Martti Kekomäki pelkää, että sote-keskus saattaisi lähettää kalliiksi tulevan potilaan eteenpäin päivystykseen tai erikoissairaanhoitoon, joista sote-keskus ei vastaa.

- Palvelun tuottaja välttyy silloin hoitokustannuksilta, sanoo Kekomäki.

Lääkärifirmojen sote-keskuksilla voi periaatteessa tulla myös kiusaus savustaa kalliita potilaita muualle huonolla palvelulla.

Ylijohtaja Kirsi Varhila sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa, että palveluista viime kädessä vastaavat maakunnat puuttuvat tarpeen vaatiessa tilanteeseen, jos ei-toivutut potilaat saavat huonon kohtelun.

Varhilan mukaan voidaan myös harkita sanktioita sellaisille sote-keskuksille, jotka lähettävät potilaat liian herkästi eteenpäin erikoissairaanhoitoon.

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle koko ohjelma katsottavaksi 16.1.2018 MK

Keskustele