Hyppää pääsisältöön

Painavaa Bartók-soitantaa

Béla Bartókin kvartettosarja on houkutellut jousikvartetteja puoleensa jo pitkään. Kokonaislevytyksiä ovat tehneet lähes kaikki aikamme maineikkaimmat kvartetit, kuten Juilliard- ja Emerson-kvartetit, ja tuoreimpana Takács- ja Tokyo-kvartetit. Nyt tähän 1900-luvun kamarimusiikkihelmeen on iskenyt hampaansa englantilainen Heath-kvartetti. Suuret kokonaisuudet ovat muutenkin olleet Heath-kvartetin mieleen, sillä vain muutama vuosi aiemmin kokoonpano levytti kaikki Michael Tippettin jousikvartetot.

oranssi väri bartokin nimi
oranssi väri bartokin nimi Béla Bartók

Mitä uutta Heath-kvartetin tuore sarja sitten tuo aiempiin levytyksiin verrattuna? No, ensinnäkin Heath-kvartetti onnistuu päivittämään Bartók-sarjan soinnillisesti. Kvartetin mainiot esitykset ovat nimittäin paitsi poikkeuksellisen laadukkaasti esitettyjä, myös ensiluokkaisesti tallennettuja. Rytmiset rypistykset soivat rouheasti ja seitinohuet hypistelyt kutkuttavat iholla saakka. Dynaaminen skaala on laaja, ja rytmisiin osuuksiin hyökätään live-esitysten raivolla.

Muutenkin Heath-kvartetin Bartók-näkemys vakuuttaa. Esityksissä kuuluu kvartettojen erilainen, tarkkaan pohdittu henki ja sointi. Rakenteet ovat lujia, ja rytminen erottelu on selkeästi ja tarkasti toteutettua.

Teokset jakaantuvat kahdelle cd:lle parittomiin ja parillisiin kvartettoihin, samaan tapaan kuten teki vaikkapa Emerson-kvartetti omassa Bartók-kokonaislevytyksessään. Erityisen vaikutuksen tekevät neljäs ja kuudes. Neljännen kvarteton huumaava rytmihurjastelu ja virtuoosiset yhteistehot ovat Bartókia parhaimmillaan, samoin kuin kuudennen kvarteton surumusiikin vastapainoksi soivat liioitellut rytmiset väännökset.

Kun koko vielä julkaisun ulkoasukin on vielä mutkattoman tyylikkäästi huoliteltu, niin voi hyvillä mielin todeta Heath-kvartetin Bartók-paketin olevan kaikin puolin vahvaa jälkeä.

Bela Bartók - Jousikvartetot 1-6 – Heath-kvartetti: Oliver Heath ja Cerys Jones, viulu, Gary Pomeroy, alttoviulu sekä Christopher Murray, sello (Harmonia mundi , HMM 907661.62)

Kuuntele Uudet levyt 9.1.2018, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

  • Albert Schnelzerin sävelkielessä on tunnistettavaa omaleimaisuutta

    Albert Schnelzerin musiikki toimii.

    Länsinaapurista kajahtaa taas. Mikäli Albert Schnelzer (s. 1972) ei ole ennestään tuttu tekijä, kannattaa asia korjata pikimmiten. Säveltäjän orkesterisointeja voi nyt makustella Benjamin Shwartzin johtaman Göteborgin sinfoniaorkesterin tuoreella äänitteellä. Albert Schnelzerin sävelkielessä on jotakin, mitä monella muulla nykysäveltäjällä ei ole.

  • Spark-yhtyeen onnistunut monityylinen kokonaisuus toimii

    Spark-yhtyeen monityylinen kokonaisuus riemastuttaa

    "Tanssi on muutakin kuin vain liikettä musiikin tahtiin. Se on intohimoa ja elämänjanoa", pohjustaa Spark-yhtye tuoreimman julkaisunsa esittelytekstissä. No mikä ettei, mutta mahtaako kahden nokkahuilun, viulun, sellon ja pianon muodostaman yhtyeen monityylinen kokonaisuus käydä kuulijan jalan alle? Kyllä. Varsinkin kun se tehdään näinkin antaumuksella ja tyylillä.