Hyppää pääsisältöön

Painavaa Bartók-soitantaa

Béla Bartókin kvartettosarja on houkutellut jousikvartetteja puoleensa jo pitkään. Kokonaislevytyksiä ovat tehneet lähes kaikki aikamme maineikkaimmat kvartetit, kuten Juilliard- ja Emerson-kvartetit, ja tuoreimpana Takács- ja Tokyo-kvartetit. Nyt tähän 1900-luvun kamarimusiikkihelmeen on iskenyt hampaansa englantilainen Heath-kvartetti. Suuret kokonaisuudet ovat muutenkin olleet Heath-kvartetin mieleen, sillä vain muutama vuosi aiemmin kokoonpano levytti kaikki Michael Tippettin jousikvartetot.

oranssi väri bartokin nimi
oranssi väri bartokin nimi Béla Bartók

Mitä uutta Heath-kvartetin tuore sarja sitten tuo aiempiin levytyksiin verrattuna? No, ensinnäkin Heath-kvartetti onnistuu päivittämään Bartók-sarjan soinnillisesti. Kvartetin mainiot esitykset ovat nimittäin paitsi poikkeuksellisen laadukkaasti esitettyjä, myös ensiluokkaisesti tallennettuja. Rytmiset rypistykset soivat rouheasti ja seitinohuet hypistelyt kutkuttavat iholla saakka. Dynaaminen skaala on laaja, ja rytmisiin osuuksiin hyökätään live-esitysten raivolla.

Muutenkin Heath-kvartetin Bartók-näkemys vakuuttaa. Esityksissä kuuluu kvartettojen erilainen, tarkkaan pohdittu henki ja sointi. Rakenteet ovat lujia, ja rytminen erottelu on selkeästi ja tarkasti toteutettua.

Teokset jakaantuvat kahdelle cd:lle parittomiin ja parillisiin kvartettoihin, samaan tapaan kuten teki vaikkapa Emerson-kvartetti omassa Bartók-kokonaislevytyksessään. Erityisen vaikutuksen tekevät neljäs ja kuudes. Neljännen kvarteton huumaava rytmihurjastelu ja virtuoosiset yhteistehot ovat Bartókia parhaimmillaan, samoin kuin kuudennen kvarteton surumusiikin vastapainoksi soivat liioitellut rytmiset väännökset.

Kun koko vielä julkaisun ulkoasukin on vielä mutkattoman tyylikkäästi huoliteltu, niin voi hyvillä mielin todeta Heath-kvartetin Bartók-paketin olevan kaikin puolin vahvaa jälkeä.

Bela Bartók - Jousikvartetot 1-6 – Heath-kvartetti: Oliver Heath ja Cerys Jones, viulu, Gary Pomeroy, alttoviulu sekä Christopher Murray, sello (Harmonia mundi , HMM 907661.62)

Kuuntele Uudet levyt 9.1.2018, toimittajana Aki Yli-Salomäki.

 • Kitara kuin piiskansivallus - ja poskensilitys

  Levyarvostelu

  Kitaristi Otto Tolonen käynnisti soololevyuransa ranskalaisella tunnelmoinnilla ja jatkoi sitä Henzen yömodernismilla, sydämensä musiikilla. Tolosen uusin levy, Alban julkaisema Retratos, esittelee italialais-argentiinalaisia kitaristisäveltäjiä, eli näyttää viimeinkin sukeltavan kitaramusiikin populaariin ytimeen. Mutta kaikki ei ole miltä näyttää - vaan parempaa.

 • Näyttämöllistä barokkiviihdettä

  Levyarvostelu

  Barokin ajan Ranskassa air eli aaria tarkoitti laulua, tarkemmin sanoen lyhyttä, hyvään runoon sävellettyä laulua, joka oli sen verran kevyt ja yksinkertainen, ettei kelvannut kantaatiksi. William Christien johtama periodiyhtye Les Arts Florissants on koonnut uutuuslevylleen näitä aireja niiden kahdessa olomuodossa - hempeinä lemmenlauluina ja hauskoina juomalauluina.

 • Amatöörilevy jolle ammattilaisen ei parane nauraa

  Levyarvostelu

  Uudet levyt -ohjelmassa en yleensä esittele saati arvioi amatöörien levyjä, mutta Markku Nuotion levytys Schubertin Winterreisesta on poikkeus, koska Nuotio on Fuga-levykauppaa pyörittänyt levyalan ammattilainen, jonka lauluharrastuksen joistakin puolista ammattilaisetkin voivat ottaa opiksi.