Hyppää pääsisältöön

Tippettin asialliset varhaissinfoniat

Lähes päivälleen 20 sitten edesmennyt englantilaissäveltäjä Sir Michael Tippett ei ollut kompromissien mies.

salama
salama Michael Tippett

Aikansa yhteiskunnassa hän kulki vastavirtaan niin seksuaalisen suuntautumisensa, poliittisen näkemyksensä kuin arvomaailmansakin suhteen. Säveltäjänä Tippett vieroksui tasapuolisesti sekä Vaughan Williamsin soivuuksia sekä Wienin toisen koulukunnan edustamaa sävelten tasa-arvoisuus-intoa. Ei ihme, että häntä on ollut vaikea luokitella minkään koulukunnan edustajaksi.

Martyn Brabbinsin johtama BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesteri on ottanut tehtäväkseen aikalaisensa Benjamin Brittenin varjoon jääneen Tippettin orkesteriteosten esittämisen ja levyttämisen. Lopputulos on kunnioitettava osa brittiläistä klassisen musiikin historiaa.

Tippettin teki ensimmäisen kokeilunsa sinfonia-lajityypin kanssa 30-luvulla, mutta hylkäsi sen riittämättömänä. Kymmenen vuotta myöhemmin, kokemuksen kartuttua, syntyi sitten virallinen sinfonia nro yksi. Se on pätevä lajityyppinsä edustaja säveltäjälle tyypillisine Beethoven-vaikutteineen. 50-luvulla valmistunut, Tippettin tyylilliseen siirtymävaiheeseen sijoittuva toinen sinfonía johdattelee polytonaalisine kokeiluineen säveltäjän myöhäisemmän tyylin harmoniseen maailmaan.

Brittimusiikin tallentamisessa on tietysti oma kulttuurinen arvonsa. Tippettin sävelistön pitkien melodiavirtojen jatkuva dramaattisuus, yleissoinnin hieman terävästi soiva vaskipainotteisuus ja itsenäisten linjastojen loputon päällekkäin asettelu tuntuu kuitenkin pidemmän päälle ainakin omissa korvissani monotonisen uuvuttavalta. Martyn Brabbinsin johtama BBC:n Skotlannin orkesterin soitto on kuitenkin tarkkaa.

Sir Michael Tippett Sinfoniat 1&2 – BBC:n Skotlannin sinfoniaorkesteri, joht. Martyn Brabbins (Hyperion, CDA68203)

Kuuntele Uudet levyt 9.1.2018, toimittajana Aki Yli-Salomäki.