Tammikuun 13. päivänä järjestetään Kansallisteatterissa Kansalaisjuhla itsenäisen Suomen kunniaksi. Vasemmisto ei osallistu tilaisuuteen. Myös säveltäjä Jean Sibelius pitää juhlaa huonona ajatuksena. #musiikinkevät1918
Loppiaisen jälkeen säveltäjä Jean Sibeliuksella oli aihetta kirjoittaa päiväkirjaansa:
”Myös Saksa tunnustanut tasavaltamme.”
Kuukautta aikaisemmin itsenäiseksi julistautunut Suomi odotti kuitenkin lisää kansainvälisiä tunnustuksia. Niinpä Kansallisteatterissa päätettiin järjestää Kansalaisjuhla itsenäistymisen kunniaksi sunnuntai-iltana 13. tammikuuta.
Helsingin Sanomat kirjoitti tulevasta tapahtumasta: "Kansalaisjuhla Kansallisteatterissa alkaa tänään klo 8 i.p. Tämä vapauden ja itsenäisyyden juhla on tilaisuus aivan erikoista laatua, kansojenkin elämässä harvinaista laatua, jossa ilmitulkitaan ne tunteet, jotka tällaisella hetkellä täyttävät kansalaisten mielet. Niinpä ovatkin kansalaiset kieleen ja puolueisiin katsomatta voineet yhtyä tätä yhteistä juhlaa viettämään. Ainoastaan sosialistit, joille heillekin oli tarjottu tilaisuus yhtyä tähän yhteiseen juhlaan, viettävät erikoisjuhlia viikon perästä."

Helsingin kaupunginorkesteri ahtautui Kansallisteatterin orkesterimonttuun kokeneen konserttimestarinsa Anton Sittin johdolla, ja tahtipuikkoa piteli orkesterin oma maestro Robert Kajanus.
Helsingin Sanomilla oli myös tietoa illan kulusta: "Ohjelmasta mainitsemme rovasti Malmivaaran, professori Söderhjelmin, kirjailijatar Maila Talvion ja rehtori Eerik Bornborgin puheet, Laulu-Miesten, M.M:n ja kaupunginorkesterin esitykset. Isänmaallinen juhla päättyy tietysti Maamme-lauluun."
Kaupunginorkesteri soitti tilaisuudessa Sibeliuksen Finlandian ja Laulu-Miehet lauloivat Arvi Wartiovaaran johdolla Sibeliuksen Isänmaalle. - Yleisössä ollut lääkäri Martti Johannes Siirala vahvistaa päiväkirjamerkinnässään 14.1.1918, että tilaisuudessa esitettiin ylimääräisenä numerona ohjelman ulkopuolella myös ensi kerran julkisesti Sibeliuksen Jääkärimarssi.
Eduskunnan vasemmisto ei osallistunut Kansalaisjuhlaan, vaan jätti Kansallisteatterin tilaisuuden väliin ja järjesti muutamaa päivää myöhemmin oman itsenäisyysjuhlansa.
Sibelius ei osallistunut tilaisuuteen, vaan työskenteli Ainolassa viidennen sinfoniansa parissa ja kirjoitti päiväkirjaansa:
”Tänään itsenäisyysjuhla – vähän malapropos. - Minulla tekeillä uusi sinfonia. Ei mitään vanhasta V:stä. Kenties minä muutun.”
Seuraa Jean Sibeliuksen päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hän kirjoittaa seuraavaksi 19. tammikuuta.
Lähteet
Dahlström, Fabian (toim.): Jean Sibelius. Päiväkirja 1909–1944, suom. Juha Saikkonen ja Arja Gothoni, Svenska litteratursällskapet i Finland. Porvoo 2015.
Ekman, Karl: Jean Sibelius. Taiteilijan elämä ja persoonallisuus. Otava. Helsinki 1935.
Helsingin Sanomat: Kansalaisjuhla Kansallisteatterissa, 13.1.1918.
Salmenhaara, Erkki: Jean Sibelius. Tammi. Helsinki 1984.
Sirén, Vesa: Aina poltti sikaria. Jean Sibelius aikalaisten silmin. Otava. Keuruu 2000.
Tawaststjerna, Erik: Jean Sibelius 4. Otava. Keuruu 1978.
Uusi Suomi: Kansalaisjuhla, 13.1.1918.