Hyppää pääsisältöön

Kelpo barokkilevy onkin kiinnostava nykymusiikkilevy

Mitään uutta ei luoda tyhjästä. Uusien sävelteosten aikaansaaminen vaatii väistämättä moninaisten, eri suunnista ja estetiikoista tulevien – yllättävienkin! – osasten yhdistelyä ja sekoittelua. Riippuu lähinnä hyvästä mausta ja konventioista sopiiko säveltäjän käyttämät osaset yhteen – toki komponoinnin voi tehdä taidokkaasti tai taitamattomasti. 1900-luvun modernistisessa estetiikassa oli hyve väistää mahdollisimman tarkasti kaikkea, mikä voisi muistuttaa vanhasta. Tätä jatkettiin niin pitkään, että modernismista itsestään tuli konventio ja traditio.

CD-levyn kansi
CD-levyn kansi CD-levyt

Niinpä viime vuosikymmenet on keskitytty etsimään uusia tapoja kohdata perinne ja olemassa oleva musiikki – eli on hyväksytty tosiasiat ja palattu hyväksi havaittujen pariin. Niidenkin lomasta voi löytää uutta. Suomen kiinnostavimpiin moderneihin säveltäjiin kuuluva Jukka Tiensuu ei ole koskaan väistänyt traditiota vaan suhtautuu siihen luontevasti. Itsekin cembaloa ja muita kosketinsoittimia soittavana muusikkona Tiensuu on ammentanut vanhemmasta musiikista. Mutta hän onnistuu olemaan enemmän kuin eklektikko, hän on säveltäjä, joka kuulostaa itseltään liiemmin itseään toistamatta.

Mutta unohdetaanpa hetkeksi nykymusiikin erikoinen maailma, ja tarkastellaan Suomalaisen barokkiorkesterin, FiBOn uutta konserttolevyä MORAMORAMOR. Levy, joka on samalla orkesterin oman FiBO Records -merkin ensijulkaisu sisältää Bachin Kolmannen ja viidennen Brandenburgilaiset konserton sekä kaksi Vivaldia, g-mollikonserton “Per l’Orchestra di Dresda” sekä B-duurikonserton Neljälle viululle ja jousille. Brandenburgilaisten polyfoninen orkesterikylpy sekä Vivaldin ronskin soinnikas hittiaines onnistuvat odotusten mukaisesti – ja omat odotukseni ovatkin korkealla.

Mutta miten tämän kaiken keskellä “Suomen ensimmäiseksi barokkiorkesterille sävelletyksi teokseksi” CD-kirjasessa mainittu Jukka Tiensuun Mora pärjää? Vuonna 2012 valmistunut Mora – kolmine osineen Vaiko, Voiku ja Raiku – on konsertto tenorilaulajalle ja suurelle barokkiorkesterille. Se on luontevasti barokin soitto- ja sointikuvastosta ammentava ja siitä ulos murtautuva teos. Luontevuus syntyy paljolti myös tenori Topi Lehtipuun virtuoottisesta äänentaivutustaiteesta, mutta myös monipuolisesta orkesterista, jonka osaaminen ei millään muotoa rajoitu vanhaan musiikkiin.

Jukka Tiensuun Mora tutkii ihmisäänen, jousten ja puhatimien jousten sointeja oivallisesti. Hän käyttää Lehtipuun ääntä huudahduksineen ja kurkkulauluineen soittimellisesti – ja soittimia paikoin ihmisääntä matkien. Levyllä on myös toinen Tiensuun teos, Bachin Kolmannen Brandenburgilaisen toiseksi, alunperin improvisoitavaksi tarkoitetuksi osaksi sävelletty Brandi. Se solahtaa keskelle Brandenburgilaista ensin herkullisen hätkähdyttävästi ja sitten kuitenkin aivan osaansa sopivasti. MORAMORAMOR on Suomalaiselta barokkiorkesterilta ihailtava oman levymerkin avaus, enemmän kuin kelpo barokkilevy ja erittäin kiinnostava nykymusiikkilevy!

“MORAMORAMOR”. - Johann Sebastian Bach: Brandenburgilaiset konsertot nro 3 ja 5. Antonio Vivaldi: Konsertto g-molli “Per l’Orchestra di Dresda”; Konsertto neljälle viululle B-duuri. Jukka Tiensuu: Brandi; Mora. - Topi Lehtipuu, tenori, Suomalainen barokkiorkesteri solisteineen, joht. Antti Tikkanen. (FiBO Records, FiBO001)

Kuuntele Uudet levyt 15.12.2017, toimittajana Ville Komppa.

 • Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Nyt on Emilie Mayerin vuoro!

  Säveltäjä Emilie Mayer (1812-̶1883) oli Fanny Mendelssohnin ja Clara Schumannin aikalainen, mutta on vielä saanut astella heidän varjoissaan musiikinhistorian sameiden kerrostumien vähitellen kirkastuessa.

 • Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Marianna Henrikssonin luonteikasta varhaisbarokkia

  Cembalisti Marianna Henriksson toimii laaja-alaisesti muusikkona vanhan musiikin alueella, mutta myös monitaiteellisten projektien parissa siltoja vanhan ja uuden musiikin välillä rakentaen.

 • Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin hehkuvia orkesterisoivuuksia

  Magnus Lindbergin (s. 1958) tuotanto on vuosituhannen vaihteesta lähtien ollut jatkuvassa pienessä muutosliikkeessä. Vähitellen tuo liike tuntuu saavuttaneen pysyvyyden asteen. Edelleen omaääniseen sävelistöön sekoittuu nyt vahvoja romanttis-impressionistisia vaikutteita, jonka johdosta ilmaisussa on lisää hengittävyyttä, hehkua ja näyttävyyttä.

 • Alissa Firsovan ilmaisu hakee vielä suuntaansa

  Alissa Firsovan ilmaisu hakee vielä suuntaansa

  1990-luvun alussa perheensä mukana Venäjältä Englantiin emigroitunut Alissa Firsova (s.1986) on jo ehtinyt moneen. Pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä toimivan moniosaajan kamarimusiikkiteoksia on nyt koottu yhteen tekijän ensimmäiselle profiili-äänitteelle. Äänite sisältää kahdeksan kestoltaan verraten suppeaa kamarimusiikkiteosta.