Hyppää pääsisältöön

Minne suunnata kaukosäädin vuonna 2018 – suuri tv-sarjaopas

Mies katselee itseään peilistä savuke kädessään.
Babylon Berlin on Sky-kanavan tuotantoa. Mies katselee itseään peilistä savuke kädessään. Kuva: © Frédéric Batier/X Filme 2017 Babylon Berlin

Laadukasta tv-draamaa on tänä vuonna tarjolla enemmän kuin ehdit katsoa. Pidit sitten scifistä tai historiasta, tämä opas auttaa löytämään satojen uusien kausien joukosta juuri ne oikeat.

Hullummaksi sen ei pitänyt mennä. Käsikirjoitettuja tv-sarjoja tuotettiin vuonna 2017 yli 500 kautta, mikä on enemmän kuin koskaan ennen.

Tänä vuonna määrä ei ainakaan vähene. Pelkästään markkinoita hallitseva nettijätti Netflix on ilmoittanut käyttävänsä vuoden aikana järisyttävät seitsemän miljardia dollaria uusiin tv-sisältöihin.

Vuosi 2018 tuo ruutuun paljon uutta ja kiinnostavaa. Tulevan vuoden tv-sankareita ovat otsikossa mainittujen lisäksi muun muassa Tupac Shakur, Gianni Versace ja Stephen King.

Kun Game of Thrones, The Stranger Things, Big Little Lies, True Detective ja House of Cards saavat näillä näkymin jatkoa vasta ensi vuonna, voivat uudet tarinat tavoittaa useampia verkkokalvoja.

Minne siis suunnata kaukosäädin? Lue eteenpäin ja ota selvää!

1. Odotetuimmat sarjat: Westworldin jatkosta The Americansin loppuun

Vuoden 2016 yllätyshitti Westworld palaa HBO Nordicille toisen kauden muodossa. Kanavan kaikkien aikojen katsotuin ykköskausi päättyi yllätykseen, joka jätti katsojat tuolin reunalle yli vuodeksi. Tieteissarjan kakkoskaudella on luvassa uusia maailmoja, joiden parissa on hyvä jatkaa pohdintaa androideista, ihmisistä ja niiden välisistä suhteista.

Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) istuu nahkatuolilla takanaan kasvoja seinällä.
Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) Westworld-sarjasta. Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) istuu nahkatuolilla takanaan kasvoja seinällä. Kuva: HBO Nordic Westworld
Nainen polvistuneena punaisessa kaavussa kuvattuna ylhäältä päin.
The Handmaid's Tale Nainen polvistuneena punaisessa kaavussa kuvattuna ylhäältä päin. Kuva: HBO Nordic The Handmaid's Tale

Toinen varma HBO-täky on huhtikuun The Handmaid’s Tale, jonka ykköskausi rohmusi Emmyjä syyskuun palkintogaalassa. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaanin juoni tuli käsiteltyä jo ensimmäisellä kaudella, joten kakkoskausi näyttää millainen Gileadin tasavalta on romaanin ulkopuolella. Sarjan tähti Elisabeth Moss on kuvannut kakkoskautta riipaisevaksi esimerkiksi vastarinnasta.

Gileadin maailma on ensitietojen mukaan vielä synkempi kuin ensikausi antoi ymmärtää.

Moss palaa pääosaan myös hehkutetun rikossarja Top of the Laken kakkoskaudella. Neljä vuotta ykköskauden synkän tarinan jälkeen etsivä Robin Griffith saa tutkittavakseen aasialaisen tytön kuoleman Sydneyssä. Top of the Lake: China Girl alkaa Yle TV2:lla toukokuussa.

Nainen kahden poliisijonon keskellä.
Robin Griffin (Elisabeth Moss) sarjassa Top of the Lake Nainen kahden poliisijonon keskellä. Kuva: BBC kuvakaappaus Top of the Lake: China Girl

Edellisten Emmyjen palkintorohmu, Netflixin Suomessa esittämä American Crime Story saa jatkoa. Ensimmäinen kausi kertoi O.J. Simpsonin oikeudenkäynnistä ja Yhdysvaltain vaikeasta suhteesta omiin afroamerikkalaisiin kansalaisiinsa. Uusi kausi paneutuu muotisuunnittelija Gianni Versacen vuonna 1997 tapahtuneeseen murhaan ja laajemmin amerikkalaiseen homofobiaan.

Kaikkien aikojen parhaaksi tv-sarjaksikin kehuttu The Americans saa viidennen ja viimeisen kautensa. Ainakin aiempia kausia ovat Suomessa esittäneet MTV3 ja Netflix eli kannattaa suunnata katse niihin, kun on ensin kerrannut hitaasti avautuvan mestariteoksen aiemmat kaudet.

Nainen ja mies aseet käsissään.
The Americansin viimeinen tuotantokausi esitetään tänä vuonna. Nainen ja mies aseet käsissään. Kuva: Netflix Americans
Sitten on tietysti Silta, jonka neljäs kausi alkoi Yle TV1:llä jo uudenvuodenpäivänä.

Historia havisee, kun amerikkalainen suosikkisarja Roseanne palaa ruutuun. Sarjaa esitettiin alkujaan yhdeksän kautta vuosina 1988 – 1997. Nyt 20 vuotta myöhemmin Roseannen perhe palaa ruutuun. Mukana on myös perheenisä Dan (John Goodman), joka kuoli sarjan viimeisessä jaksossa. Maaliskuussa nähdään, pystyykö 1990-luvulla tabuja rikkonut tv-sarja samaan vielä nykyaikana.

Sitten on tietysti Silta, jonka neljäs kausi alkoi Yle TV1:llä jo uudenvuodenpäivänä. Tanskalaissarjan päättävä kausi tuo Saga Norénin ja Martin Rohden yhteen vielä yhden rikoksen selvittämiseksi. Sillan jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa noin kaksi kuukautta tv-esityksen jälkeen.

Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018.
Sofia Helin on Silta-sarjan Saga Norén. Silta-sarjan neljäs tuotantokausi alkaa 1.1.2018. Kuva: Filmlance Int 2017/Jens Juncker Sofia Helin,Yle TV1,Silta

2. Tähdet kohdillaan: Lutherin paluusta Sean Pennin ensimmäiseen tv-rooliin

Enää ei tarvitse odottaa kevättä ja Oscar-ehdokaselokuvia nähdäkseen suosikkinäyttelijänsä haastavissa rooleissa. Tv-sarjat ovat täynnä tähtiä, joille usean jakson mittainen tarina antaa mahdollisuuden tavallista syvempään roolityöhön.

Sharp Objects pyrkii olemaan uusi Big Little Lies. Gone Girl -kirjailija Gillian Flynnin esikoisromaaniin perustuva sarja kertoo mielisairaalasta päässeestä rikostoimittajasta, joka palaa kotikyläänsä tutkimaan kahden pienen tytön murhaa. Amy Adams näyttelee pääosaa ja Jean-Marc Vallée (Big Little Lies, Dallas Buyers Club) ohjaa. HBO Nordic esittää sarjan kesällä.

Nainen avaa oven, jossa lukee No minors.
Amy Adams on Camille Preaker sarjassa Sharp Objects. Nainen avaa oven, jossa lukee No minors. Kuva: HBO Nordic Amy Adams,Sharp Objects

Etsivä Luther eli brittinäyttelijä Idris Elba ilahduttaa faneja palaamalla Lontoon rikollisille kaduille sarjan viidennellä tuotantokaudella. Kautta ei ole vielä kuvattu eli se tulee yleisön nähtäväksi aikaisintaan kesällä 2018. Aiemmat Lutherin kaudet on esitetty Suomessa Ylen kanavilla.

Dekkaria ja historiallista draamaa yhdistää 1800-luvun lopun New Yorkiin sijoittuva The Alienist (Netflix, tammikuu), jossa psykiatri ja lehtimies selvittävät nuorten miesprostituoitujen murhasarjaa. Rooleissa nähdään muun muassa Daniel Brühl ja Dakota Fanning.

Sean Penn tekee uransa ensimmäisen tv-roolin The First -sarjassa.

Sean Penn tekee uransa ensimmäisen tv-roolin The First -sarjassa. House of Cards –tekijä Beau Willimonin uusi sarja kertoo ensimmäisistä Marsiin lähetettävistä ihmisistä sekä matkaan liittyvistä poliittisista kahinoista Maassa. Sarjalla ei tiettävästi ole vielä esittäjää Suomessa.

Mikä voisi olla parempaa kuin J.K. Simmons? Tietenkin kaksi J.K. Simmonsia! Kylmästä ringistä ja Whiplash-elokuvasta tuttu näyttelijä esittää Counterpart-tieteistrillerissä pikkuagenttia, jolle paljastuu agentuurin piilottelema portti rinnakkaisulottuvuuteen. Ainoa, johon Simmons voi luottaa on hänen toinen minänsä portin toisella puolella.

Mies istuu asemalla.
J.K. Simmons on Howard Silk Counterpart-sarjassa. Mies istuu asemalla. Kuva: © 2017 Starz Entertainment, LLC J. K. Simmons,Counterpart

Samannimiseen norjalaissarjaan perustuvassa Maniacissa Emma Stone (La La Land) ja Jonah Hill (The Wolf of Wall Street) esittävät mielisairaalan potilaita, jotka pakenevat todellisuutta omaan fantasiamaailmaansa. Sarja on myös True Detectiven ykköskauden menestyksestä kehutun ohjaaja Cary Fukunagan paluu televisioon. Maniac nähdään Netflixissä tänä vuonna.

3. Ohjaajien pako valkokankaalta jatkuu: Coenin veljeksistä Danny Boyleen

Televisioon siirtyvien elokuvantekijöiden osalta isoin uutinen on Coenin veljesten astuminen tv-bisnekseen. Veljekset kirjoittavat, ohjaavat ja tuottavat Netflix-sarjan The Ballad of Buster Scruggs. Tiedossa on kuusi lännentarinaa jäljittelemättömällä tyylillä, näyttelijöinä muun muassa James Franco, Zoe Kazan ja Tim Blake Nelson.

Sarja on kuvattu osin samoissa maisemissa kuin Coenien elokuvat Menetetty maa (No Country for Old Men) ja True Grit.

Toinen odotettu western on Sicario- ja Hell or High Water -kirjoittaja Taylor Sheridanin ensimmäinen tv-käsikirjoitus. Yellowstone kertoo villin lännen pioneeriperheestä tulevan luonnonpuiston alueella. Sheridan kertoo vitsailleensa, että hän tekee tv-sarjan jos saa pääosaan Kevin Costnerin. Toive tietenkin toteutui ja sarja saa ensi-iltansa kesällä. Suomen esittäjästä ei ole tietoa.

Natsien valtaannousua edeltävään 1930-luvun Berliiniin sijoittuva Babylon Berlin on kaikkien aikojen kallein saksalainen tv-draama.
Tyylikkäästi pukeutuneita henkilöitä tanssimassa.
Babylon Berlin on Sky-kanavan tuotantoa. Tyylikkäästi pukeutuneita henkilöitä tanssimassa. Kuva: © Frédéric Batier/X Filme 2017 Babylon Berlin

Natsien valtaannousua edeltävään 1930-luvun Berliiniin sijoittuva Babylon Berlin on kaikkien aikojen kallein saksalainen tv-draama. Ohjaaja Tom Tykwerin (Juokse Lola!, Pilvikartasto) lempilapsi seuraa murhien ja pornokuvien johtolankoja ensimmäisen modernin suurkaupungin sykkeessä. Yle esittää sarjan syksyllä.

Samaan aikaan, kun miljardööri J.P. Gettyn elämään perustuva All the Money in the World -elokuva pyörii teattereissa, nähdään tosielämän kitupiikin tarina myös pienellä ruudulla. Trust-sarjan on ohjannut Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) ja sen pääosaa esittää Donald Sutherland. Trust tulee HBO Nordicin valikoimaan keväällä.

4. Tv:ssä vallitsee Murphyn laki: Mad Men -tekijän uudesta sarjasta Prinsessa Dianan tarinaan

Mad Menin luoneen Matthew Weinerin uutta sarjaa on odotettu hartaasti. Amazon on luvannut, että The Romanoffs-sarja saa ensi-iltansa vielä tänä vuonna. Sarja kertoo eri puolilla maailmaa elävistä ihmisistä, jotka uskovat olevansa Venäjän tsaarin jälkeläisiä. Sarjan aikatauluun saattavat vaikuttaa Weineria kohtaan esitetyt syytteet seksuaalisesta häirinnästä.

Alun perin Gleen luojana kunnostautunut Ryan Murphy vetää tänä vuonna kuutta yhtä aikaa käynnissä olevaa sarjaa.

Siinä missä Weinerin uutuutta on saatu odottaa, on amerikkalaisen television tämän hetken tuotteliain showrunner Ryan Murphy pistänyt tuulemaan. Alun perin Gleen luojana kunnostautunut Murphy vetää tänä vuonna kuutta yhtä aikaa käynnissä olevaa sarjaa.

American Horror Storyn ja jo aiemmin tässä oppaassa esiintyneen American Crime Storyn lisäksi jatkoa saa Murphyn viime vuonna startannut sarja Feud, jonka ykköskausi kertoi Hollywoodin diivojen yhteenotosta 1960-luvulla. Kakkoskausi nostaa valokeilaan prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan tarinan. Feudin ensimmäinen kausi nähtiin HBO Nordicilla.

Kaksi hienostonaista katsovat toisiaan.
Feudin ykkäskaudella seurattiin Hollywood-diivojen yhteenottoa 1960-luvulla. Susan Sarandon näyttelee Bette Davisia ja Jessica Lange Joan Crawfordia. Kaksi hienostonaista katsovat toisiaan. Kuva: Copyright 2016, FX Networks. All rights reserved. Feud

Murphyn muut uudet sarjat ovat pelastustyöntekijöistä kertova draamasarja 9-1-1 (Fox, helmikuu), Yksi lensi käenpesän -romaanista ja -elokuvasta tutun hirviömäisen hoitajan syntytarina Ratched (Netflix) ja 1980-luvun New Yorkiin sijoittuva Pose, jossa esiintyy historiallinen määrä transsukupuolisia näyttelijöitä (Suomen esittäjä ei tiedossa).

5. Potentiaalisia yllätyksiä: naisnäyttelijöiden Breaking Badistä Chicagon ghettoon

Joka vuosi ruutuun tulee uusia The Stranger Thingsin, Black Mirrorin ja Darkin kaltaisia sarjoja, jotka kasvavat yhtäkkiä tuntemattomista erikoisuuksista isoiksi ilmiöiksi. Näin käy myös tänä vuonna.

Yksi mahdollisista yllättäjistä on Good Girls, jota on jo nimitetty naisnäytelijöiden Breaking Badiksi. Sarja kertoo kolmesta lähiöäidistä (mm. Mad Men –tähti Christina Hendricks), jotka päättävät ratkaista rahapulansa ryöstämällä paikallisen kaupan. Kaikki ei tietenkään mene niin kuin pitäisi. Yhdysvalloissa helmikuun lopussa alkava sarja nähdään Suomessa Netflixissä.

Räppärit Tupac Shakur ja Notorious B.I.G. ovat aiheena Unsolved-sarjassa, joka seuraa heidän murhiensa tutkintaa.

Räppärit Tupac Shakur ja Notorious B.I.G. ovat aiheena Unsolved-sarjassa, joka seuraa heidän murhiensa tutkintaa. Rikostutkinnan lisäksi sarja peilaa jo pitkään Yhdysvalloissa puhuttanutta afroamerikkalaisten asemaa. Myös Unsolved nähdään Suomessa Netflixillä helmi-maaliskuussa.

The Chi kertoo Etelä-Chicagon asukkaista, joiden yhteisöä kaksi murhaa järkyttää. Tavallisina chicagolaisina nähdään muiden muassa Jason Mitchell (Straight Outta Compton), Alex R. Hibbert (Moonlight) ja Yolanda Ross (Treme). Onko tässä uusi The Wire – langalla? Ensimmäinen jakso on jo nähtävissä HBO Nordicilla.

Musta poika seisoo seinän edessä, johon on maalattu kuvia mustista henkilöistä.
The Chi Musta poika seisoo seinän edessä, johon on maalattu kuvia mustista henkilöistä. Kuva: HBO Nordic The Chi

Lupaavin pohjoismainen uutuus on norjalainen Monster, joka kertoo sarjamurhaajan metsästämisestä. Sarjan on kuvannut Jorgen Jonsson (Killing), jota pidetään yhtenä nordic noir –ilmeen tärkeimmistä luojista. Monsteri on katsottavissa Viaplayllä 19. tammikuuta alkaen. Sarja esitetään myös Yle Fem -kanavalla ja Yle Areenassa 23.4. alkaen.

Lupaavilta vaikuttavat myös Ruohometsän kansan uusi versio Watership Down (Netflix), CIA:n ja FBI:n vaikutuksesta al-Qaidan nousuun kertova The Looming Tower (ei tiedossa) sekä ampumavälikohtaukseen päättyneestä Daavidin oksa -uskonlahkon piirityksestä kertova Waco (ei tiedossa).

6. Kauhua ja fantasiaa: Stephen King -kavalkadista Noituri-tarinoihin

Kauhumaestro Stephen Kingin tarinat tuntuvat kiinnostavan tällä hetkellä elokuvien ja tv-sarjojen tekijöitä. Nyt myös J.J. Abrams (Lost, Star Trek, Star Wars) on tarttunut Kingin tarinoihin.

Niistä tuttu Castle Rockin pikkukaupunki on pääosassa tv-draamassa, joka vilisee tuttuja Pennywise-klovnista Shawshankin vankilaan ja Hohdon hahmoihin. Suomen esittäjästä ei ole vielä tietoa.

Eeppistä sodankäyntiä historian hämärässä on luvassa brittiläis-amerikkalaisessa jättituotannossa Britannia, jossa Rooman legioonat yrittävät vallata Brittein saaret yhdistyneeltä kelttien armeijalta. Sarja nähdään HBO Nordicilla 19. tammikuuta alkaen.

Ihmisiä puoliympyrässä muinaisella kivisellä muistomerkillä.
Britannia on brittiläis-amerikkalainen jättituotanto. Ihmisiä puoliympyrässä muinaisella kivisellä muistomerkillä. Kuva: HBO Nordic ohjelmat (radio-tai tv-ohjelmat),Britannia-tv-sarja
Fantasiasarjat ovat yrittäneet toistaa Game of Thronesin menestystä turhaan. Uusin yritys on Netflixin The Witcher.

Fantasiasarjat ovat yrittäneet toistaa Game of Thronesin menestystä turhaan. Uusin yritys on Netflixin The Witcher, joka perustuu puolalaisen Andrzej Sapkowskin suosittuihin Noituri-kirjoihin. Kirjoista on tehty myös supersuosittu pelitrilogia, jonka fanit odottavat sarjaa jo kieli pitkällä.

BBC tuottaa minisarjan China Miévillen ylistetystä romaanista Toiset (The City & The City). Pääosassa nähdään The Walking Deadin alkukausien Kuvernöörinä tunnettu David Morrissey. Suomen esittäjää ei vielä tiedetä.

Viime vuosisadan parhaana kummitustarinana pidetty Shirley Jacksonin The Haunting of Hill House nähdään Netflixillä 31. lokakuuta.

7. Supersankareita vihdoin moneen lähtöön: Jessica Jonesista Black Lightningiin

Supersankarisarjojen tuottajat eivät tunne sanaa ylitarjonta. Pienen ruudun supertarinoiden paljous näkyy tänä vuonna kuitenkin myös persoonallisina näkökulmina tuttuun aiheeseen.

Netflixin Marvel-sarjoista odotetuin on Jessica Jonesin kakkoskausi. Supervoimainen etsivä hankkiutui viime kaudella eroon ahdistelijastaan, mutta joutuu huomaamaan, etteivät hyväksikäytön jäljet lähde väkivallalla. Sarjan kakkoskauden jokaisen jakson on ohjannut nainen. Kausi tulee Netflixiin 8. maaliskuuta. Marvelin sarjoista jatkoa saavat tänä vuonna Netflixillä myös Daredevil ja Luke Cage.

Black Lightning supersankariasussaan.
Black Lightning Black Lightning supersankariasussaan. Kuva: Photo by Bob Mahoney © 2017 Warner Bros. Entertainment Black Lightning
Jessica Jonesin kuva peilautuu lasista.
Jessica Jones Jessica Jonesin kuva peilautuu lasista. Kuva: Netflix A.K.A. Jessica Jones

Muun muassa suosittuja The Arrow ja The Flash -sarjoja esittävä The CW -kanava tuo ruutuun uutuussarjan Black Lightning. Sarja kertoo supersankariuransa lopettaneesta afroamerikkalaisesta rehtorista, joka palaa sankariksi suojellakseen perhettään kaupunkia riivaavalta jengiväkivallalta. Yhdysvalloissa 16. tammikuuta ensi-iltansa saavan sarjan esittää Suomessa Netflix.

Viime vuoden omaperäisin supersarja Legion saa jatkoa.

Viime vuoden omaperäisin supersarja Legion saa jatkoa. Ryhmä-X -sarjakuviin löyhästi pohjaava sarja kertoo valtavalla aivokapasiteetilla varustetusta nuoresta skitsofreenisestä mutantista. Toinen kausi nähdään Suomen Foxilla huhtikuussa.

Mies ja nainen verkkareissa erikoisesti valaistussa sisätilassa.
Legion Mies ja nainen verkkareissa erikoisesti valaistussa sisätilassa. Kuva: Copyright 2016, FX Networks. All rights reserved Legion

Monella uusista supersarjoista ei ole vielä tiedossa Suomen esittäjää. Niitä ovat Teräsmiehen esi-isästä kertova Krypton (21.3.), Marvelin synkkä Cloak & Dagger ja DC Comicsin oman netti-tv-palvelun avaava Titans.

8. Katse tulevaisuuteen: Lost in Spacen paluusta The X-Filesin loppuun

Netflixin jättisatsaus Altered Carbon on cyberpunkahtava dekkari, josta julkaistut kuvat tuovat mieleen Blade Runnerin. Sarja kertoo 2300-luvusta, jossa ihmisen tietoisuus voidaan siirtää digitaalisesti ruumiista toiseen. Kapinoinut eliittisotilas Takeshi Kovacs herätetään henkiin selvittämään rikkaan miehen kuolemaa. Sarja saapuu Netflixiin 2. helmikuuta.

Sikiöasennossa oleva limainen mies tarrautuu suojapuvussa olevan henkilön käteen.
Altered Carbon on Netflixin jättisatsaus. Sikiöasennossa oleva limainen mies tarrautuu suojapuvussa olevan henkilön käteen. Kuva: Netflix Netflix,Altered Carbon

Doctor Whon 11. kausi on herättänyt keskustelua siitä asti, kun BBC kertoi sarjan uuden tohtorin olevan nainen.

Perinteinen joulujakso hyvästeli ajassa ja avaruudessa seikkailevan x:n tohtorin sekä showrunner David Moffatin. Samalla se antoi osviittaa tulevasta kaudesta, jossa Doctor Who on Jodie Whitaker ja jonka tarinaa luotsaa eteenpäin monien sarjan parhaiden jaksojen kirjoittaja Chris Chibnall. Doctor Whon uudet seikkailut nähdään Ylellä ensi syksynä.

Netflix tuo toukokuussa ruutuun Lost in Space -sarjan, joka perustuu 1960-luvun tv-suosikkiin Matkalla avaruuteen (Lost in Space, 1965 – 1968). Uudessa versiossa Robinsonin perhe ja muut avaruuden uudisasukkaat yrittävät selviytyä haaksirikkoisina vihamielisellä planeetalla. Sarjan on luvattu olevan alkuperäistä synkempi ja omaleimaisempi.

Avaruus-scifin ystäviä hemmotellaan tänä vuonna isosti.

Avaruus-scifin ystäviä hemmotellaan tänä vuonna isosti. Genren tämän hetken ehdoton ykkössarja The Expanse saa kolmannen tuotantokautensa, joka nähdään Suomessa Netflixissä myöhemmin tänä vuonna.

Star Trek: Discovery saa jatkoa todennäköisesti loppuvuodesta. Star Trek -sarjaa parodioiva yleisösuosikki The Orville puolestaan alkoi Suomen Foxilla 1. tammikuuta.

Fox Mulder (David Duchovny) ja Dana Scully (Gillian Anderson)
Fox Mulder (David Duchovny) ja Dana Scully (Gillian Anderson) nähdään taas ruudussa X-Filesin kenties viimeisellä kaudella. Fox Mulder (David Duchovny) ja Dana Scully (Gillian Anderson) Kuva: Copyright 20th Century FOX TV. All rights reserved. Salaiset kansiot,Gillian Anderson,Dana Scully,David Duchovny,Fox Mulder

Tv:n tieteistarinat eivät rajoitu avaruusseikkailuihin. Viime vuonna paluun tehnyt Salaiset kansiot (The X-Files) jatkuu parhaillaan Suomen Foxilla.

Sarjan 11. kauden on uumoiltu jäävän sen viimeiseksi, sillä ainakin agentti Scullya esittävä Gillian Anderson on vakuuttanut lopettavansa tähän kauteen. Ei Mulderia ilman Scullya, kuuluu vanha viisaus.

Kinnostavalta vaikuttaa myös post-apokalyptiseen Skandinaviaan sijoittuva The Rain, joka tulee myöhemmin tänä vuonna nähtäväksi Netflixissä.

Lisätty tieto 16.1.2018: Monster-sarja esitetään Yle Fem -kanavalla ja Yle Areenassa 23.4. alkaen.