Hyppää pääsisältöön

Miten suunnitella saavutettava somepalvelu? Ajattele isosti, mieti vallankäyttöä

Kehitysvammaliiton Kohdataan - hackathon toi koolle joukon kehittäjiä, joilla oli tarkoitus viikonlopun aikana tuottaa konsepti saavutettavaksi somepalveluksi. Heitä neuvoi aluksi joukko teknologian ja muotoilun suunnittelun asiantuntijoita.

Moni asia maailmassa järjestyisi rauhanomaisemmin, jos ihmiset ymmärtäisivät toistensa ajattelua ja toiminnan syitä paremmin.

Tekoälytutkija Timo Honkela haluaisi luoda rauhankoneen: että olisi tekninen apuväline, joka sujuvoittaisi ihmisten vuorovaikutusta, vähentäisi väärinymmärryksiä ja estäisi konflikteja.

Rauhankone on innostava tulevaisuuden visio. Sen toteutumiseksi tekoälyn pitäisi kehittyä vielä nykyisestä.

Lähempänä tätä päivää taas on se, että olisi olemassa sellainen sosiaalisen median sovellus, joka auttaisi löytämään uusia kavereita. Sellainen palvelu, jota erityistä tukea tarvitsevat nuoret ihmisetkin pystyisivät sujuvasti käyttämään.

Sosiaalinen robotti apu yksinäisyyteen?

Robotit voivat toimia tulevaisuudessa sosiaalisena mediana. Näin väittää roobottiasiantuntija Cristina Andersson. Hän vakuutti Kohdataan - hackin osallistujille, että syvimpään yksinäisyyden kokemukseen tämän päivän sosiaalisen median palvelut eivät auta.

Somepalvelut eivät auta, kun olet yksin kotona ja kaipaisit toisen rauhoittavaa läsnäoloa. Hoivarobotti on aina paikalla. Tekoälyllä varustettu hoivaseuralainen jaksaisi keskustella Kekkosesta dementikon kanssa loputtomasti, toisin kuin ihminen, Andersson visioi.

Andersson on asiantuntija Airo Islandissa. Robotiikka on juuri nyt ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden alalla, viestintää voi seurata vaikkapa aihetunnisteella #hyteairo Twitterissä.

Reidar Wasenius: viestintä on vallankäyttöä

Kaikki viestintä on vallankäyttöä, muistutti kohtaamisten pelillistämisestä puhunut Reidar Wasenius. Hän neuvonsa kehittäjille: tehkää somepalvelusta epäsymmetrinen.

Symmetrinen somepalvelu edellyttää että kaksi osapuolta muodostaa kytköksen palvelussa, ja sellainen edellyttää, että tunnetaan jo ennalta. Sehän ei edistä uusien tuttavuuksien solmimista.

Saavutettavuus on myös ymmärrettävyyttä

Anteeksi kuinka? Kohtaamme jatkuvasti epäselvää tai suorastaan käsittämätöntä viestintää. Ei hyvä. Ei riitä, että palvelu on teknisesti saavutettava, sen on oltava myös käyttäjälle selkeä ja helppo ymmärtää, opasti saavutettavuusasiantuntija Tapio Haanperä Kehitysvammaliitosta.

Perttu Pölönen: yhteisvaikutus yllättää

MusiClockin perustaja Perttu Pölönen havainnollisti puheenvuorossaan eksponentiaalisen kasvun merkitystä. Kun kaikki tuplaantuu, tietyssä pisteessä kehitys yllättää meidät kuitenkin. Olemme virittyneet ymmärtämään lineaarista kehitystä, emme eksponentiaalista.

Kaikki puheenvuorot Yle Areenassa

Osallistujille puhuivat myös Johannes Parkkonen Suomen Mielenterveysseurasta ja Olli Savisaari Perfektiosta. Kaikki puheenvuorot voit katsoa oheisesta tallenteesta Yle Areenasta.

Ylellä oli monta syytä avata ovensa Kohdataan -hackathonille:

Saavutettavan somepalvelun kehittäminen on linjassa Ylen arvojen kanssa. Avoimuus kehittäjäyhteisön suuntaan luo verkostoja ja yhteyksiä.

Saimme näin myös tilaisuuden kertoa Yle Tunnuksesta turvallisena suomalaisena tunnistautumispalveluna.

Hackathonin voitti Markotti

Tuomaristo valitsi voittajaksi virtuaalilemmikki Markotin. Katso kaikki ideat sunnuntain pitchaus-tallenteesta.


Lisätty sunnuntain tallenne ja tieto voittajatiimistä 15.1.