Hyppää pääsisältöön

Miten suunnitella saavutettava somepalvelu? Ajattele isosti, mieti vallankäyttöä

Kehitysvammaliiton Kohdataan - hackathon toi koolle joukon kehittäjiä, joilla oli tarkoitus viikonlopun aikana tuottaa konsepti saavutettavaksi somepalveluksi. Heitä neuvoi aluksi joukko teknologian ja muotoilun suunnittelun asiantuntijoita.

Moni asia maailmassa järjestyisi rauhanomaisemmin, jos ihmiset ymmärtäisivät toistensa ajattelua ja toiminnan syitä paremmin.

Tekoälytutkija Timo Honkela haluaisi luoda rauhankoneen: että olisi tekninen apuväline, joka sujuvoittaisi ihmisten vuorovaikutusta, vähentäisi väärinymmärryksiä ja estäisi konflikteja.

Rauhankone on innostava tulevaisuuden visio. Sen toteutumiseksi tekoälyn pitäisi kehittyä vielä nykyisestä.

Lähempänä tätä päivää taas on se, että olisi olemassa sellainen sosiaalisen median sovellus, joka auttaisi löytämään uusia kavereita. Sellainen palvelu, jota erityistä tukea tarvitsevat nuoret ihmisetkin pystyisivät sujuvasti käyttämään.

Sosiaalinen robotti apu yksinäisyyteen?

Robotit voivat toimia tulevaisuudessa sosiaalisena mediana. Näin väittää roobottiasiantuntija Cristina Andersson. Hän vakuutti Kohdataan - hackin osallistujille, että syvimpään yksinäisyyden kokemukseen tämän päivän sosiaalisen median palvelut eivät auta.

Skip Twitter post

Somepalvelut eivät auta, kun olet yksin kotona ja kaipaisit toisen rauhoittavaa läsnäoloa. Hoivarobotti on aina paikalla. Tekoälyllä varustettu hoivaseuralainen jaksaisi keskustella Kekkosesta dementikon kanssa loputtomasti, toisin kuin ihminen, Andersson visioi.

Andersson on asiantuntija Airo Islandissa. Robotiikka on juuri nyt ajankohtaista hyvinvoinnin ja terveyden alalla, viestintää voi seurata vaikkapa aihetunnisteella #hyteairo Twitterissä.

Reidar Wasenius: viestintä on vallankäyttöä

Kaikki viestintä on vallankäyttöä, muistutti kohtaamisten pelillistämisestä puhunut Reidar Wasenius. Hän neuvonsa kehittäjille: tehkää somepalvelusta epäsymmetrinen.

Symmetrinen somepalvelu edellyttää että kaksi osapuolta muodostaa kytköksen palvelussa, ja sellainen edellyttää, että tunnetaan jo ennalta. Sehän ei edistä uusien tuttavuuksien solmimista.

Skip Twitter post

Saavutettavuus on myös ymmärrettävyyttä

Anteeksi kuinka? Kohtaamme jatkuvasti epäselvää tai suorastaan käsittämätöntä viestintää. Ei hyvä. Ei riitä, että palvelu on teknisesti saavutettava, sen on oltava myös käyttäjälle selkeä ja helppo ymmärtää, opasti saavutettavuusasiantuntija Tapio Haanperä Kehitysvammaliitosta.

Perttu Pölönen: yhteisvaikutus yllättää

MusiClockin perustaja Perttu Pölönen havainnollisti puheenvuorossaan eksponentiaalisen kasvun merkitystä. Kun kaikki tuplaantuu, tietyssä pisteessä kehitys yllättää meidät kuitenkin. Olemme virittyneet ymmärtämään lineaarista kehitystä, emme eksponentiaalista.

Skip Twitter post

Kaikki puheenvuorot Yle Areenassa

Osallistujille puhuivat myös Johannes Parkkonen Suomen Mielenterveysseurasta ja Olli Savisaari Perfektiosta. Kaikki puheenvuorot voit katsoa oheisesta tallenteesta Yle Areenasta.

Ylellä oli monta syytä avata ovensa Kohdataan -hackathonille:

Saavutettavan somepalvelun kehittäminen on linjassa Ylen arvojen kanssa. Avoimuus kehittäjäyhteisön suuntaan luo verkostoja ja yhteyksiä.

Saimme näin myös tilaisuuden kertoa Yle Tunnuksesta turvallisena suomalaisena tunnistautumispalveluna.

Hackathonin voitti Markotti

Tuomaristo valitsi voittajaksi virtuaalilemmikki Markotin. Katso kaikki ideat sunnuntain pitchaus-tallenteesta.

Skip Twitter post


Lisätty sunnuntain tallenne ja tieto voittajatiimistä 15.1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.