Hyppää pääsisältöön

Amatöörilevy jolle ammattilaisen ei parane nauraa

Uudet levyt -ohjelmassa en yleensä esittele saati arvioi amatöörien levyjä, mutta Markku Nuotion levytys Schubertin Winterreisesta on poikkeus, koska Nuotio on Fuga-levykauppaa pyörittänyt levyalan ammattilainen, jonka lauluharrastuksen joistakin puolista ammattilaisetkin voivat ottaa opiksi.

Markku Nuotio / Winterreise
Markku Nuotio / Winterreise Uudet levyt

Nuotio jätti lauluopinnot kesken nuorena, kun perheyhtiö Fuga kaipasi jatkajaa. Nuotio jatkoi lauluharrastusta eri kuoroissa ja pari vuotta sitten hän lauloi levylle tymäkän annoksen kansanlauluja. Nyt kun Nuotio on virallisesti eläkkeellä, lauluharrastus on roihahtanut kunnolla liekkiin. Schubertin Winterreise on maailman tunnetuin lied-sarja, eikä sitä vetäistä levylle tuosta vaan, vaikka omistaisikin levy-yhtiön.

Levyalalla Nuotio on huippuammattilainen, ja se näkyy. Winterreise on graafisesti elegantti kokonaisuus fonttivalintoja ja in memoriam -omistusta myöten. Äänitys, pianonviritys, valokuvat, tekstien käännökset, kaikki yksityiskohdat on hoidettu tyylikkäästi, ja pianistina on kokenut, taitava Martti Rautio.

Kaikeksi onneksi Nuotion laulukaan ei ole Florence Foster Jenkins -henkistä kiekumista. Lyyrisellä baritonillaan Nuotio laulaa pääasiassa tarkasti ja puhtaasti, hän pyrkii vahvaan, tekstinmukaiseen ilmaisuun, eikä äänessä ole epämiellyttäviä piirteitä. Mutta älkää käsittäkö väärin. Levyn alusta asti on selvää, että kyseessä on keski-iän ylittänyt amatöörilaulaja. Toimiva rekisteri on kapea ja sointi ponneton, ja saksankielen konsonantit pätkivät linjaa pahasti, kun ääni muutenkin pysyy vain vaivoin hallinnassa.

Mutta ei Markku Nuotio varmastikaan levyttänyt Winterreisea kilpailemaan Fugassa myytävien, maailman etevimpien ammattitulkintojen kanssa. Hän teki levyn muistoksi omasta intohimostaan, kunnioituksesta laulutaidetta kohtaan, ja kenties lähipiirinsä iloksi, ja teki levyn vilpittömällä asenteella, niin hyvin kuin ikinä osasi ja suurelta osin korkealla ammattitaidolla. Kun amatööriys on asenteeltaan tällaista, ammattilaisen ei parane nauraa sille, vaan toivottaa se tervetulleeksi. Kyse ei ole kilpailusta vaan musiikin tekemisen rikkaudesta.

Franz Schubert: Winterreise. - Markku Nuotio, baritoni, ja Martti Rautio, piano. (FUGA 9450)

Kuuntele Uudet levyt 16.1.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Jyväskylä Sinfonia jatkaa esimerkillisesti aikamme musiikin taltioimista

  Jyväskylä Sinfonia jatkaa aikamme musiikin taltioimista

  Kapellimestari Ville Matvejeff on johdatellut Jyväskylä Sinfoniaa hyvinkin eri tyyppisistä taltioimisprojekteista toiseen. Yhdistävä tekijänä on ollut etenkin aikamme musiikkiin keskittyminen. Sama kunnioitettava linjanveto jatkuu edelleen, kun orkesterin uusimmalla julkaisulla kuullaan ranskalaisen Éric Tanguyn (s.

 • Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä iskevästi

  Fagerlundin kamarimusiikki soi luottomuusikoiden käsissä isk

  Säveltäjä Sebastian Fagerlundin (s. 1972) tuotannon ikuistaminen jatkuu. Tällä kertaa suurille kokoonpanoille laadittujen teosten sijaan huomio keskittyy kamarimusiikkiin. Nyt kuultavat kuusi teosta ovat valmistuneet vuosien 2007-2013 välisenä aikana.

 • Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Bartókin synteesi-hitit soivat nautittavasti

  Kapellimestari Susanna Mälkki ja Helsingin kaupunginorkesterin edellisellä julkaisulla Béla Bartókin pianokonserton kytkynä soi pirteästi Ravel ja aikamme musiikki. Nyt ollaan liikkeellä taas täys-Bartók-paketilla. Bartók-matkailu on muutamalla aiemmalla julkaisulla keskittynyt säveltäjän varhaistuotantoon.

 • Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra - hyvän mielen sointeja raikkaalla otteella

  Aili Järvelän hyvän mielen sointeja

  Aili Järvelä (s. 1985) on tullut tutuksi laulajana, lauluntekijänä, säveltäjänä, sovittajana, viulistina, tuottajana, Järvelän pelimannina sekä freelance-muusikkona useista eri yhtyeistä ja yhteyksistä. Sointi Jazz Orchestra on vuonna 2013 toimintansa aloittanut nuorista ammattimuusikoista koostuva yhtye, jonka taiteellisena johtajana toimii yhtyeen perustanut Rasmus Soini.