Hyppää pääsisältöön

Liiankin tyypillinen kuorolevy Baltian rannoilta Kampin Laulun laadulla

Jokaisen nuorekkaan ja eteerisen sekakuoron kuuluu tehdä levy, jonka ohjelmistoksi kootaan uutta mutta sointuisaa, tunnelmaltaan pääosin harmaasävyistä musiikkia Itämeren rantamilta, etenkin Baltiasta. Paljon käytettyyn reseptiin on turvautunut myös Kampin Laulu, ja tulos maistuu miltä pitääkin - mikä on hyvä, koska tällainen musiikki vaatii perusterveen kuoron.

Jalat Maassa / Kampin Laulu
Jalat Maassa / Kampin Laulu Uudet levyt

Kampin Laulu ei ole maailman mittakaavassa ammattimainen, mutta kotimaiseen kamarikuorokärkeen se on noussut laadukkaalla ja kuoroon sitoutuneella laulajistolla sekä sillä, että säveltäjät Jaakko Mäntyjärvi ja Teemu Tommola laulavat kuorossa, tekevät sille mielekästä laulettavaa ja osaltaan määrittävät kuoron ohjelmistollista suuntaa. Tälläkin kertaa Kampin Laulun rahkeet riittävät mainiosti levyn ohjelmistoon, joka on ennen levytystä saanut myös riittävästi konserttiesityksiä.

Levy soi kauttaaltaan levollisesti ja puhtaus pysyy erinomaisena, etenkin kun kaikki teokset tarjoavat vankkoja tonaalisia keskipisteitä - Kampin Laulun osaamisen ydintä vaikuttaisi olevan kaikkinainen urkupiste- ja lisäsäveltunnelmointi. Mäntyjärvi ja Tommola ovat tietenkin tehneet kuorolleen sopivaa satsia, samoin kuorosäveltäjinä tunnetut Esenvalds, Tormis ja Uusberg. Kinkkisintä ja epäluontevinta laulettavaa etenkin tenoreille on Einojuhani Rautavaaran uusromanttinen Die erste Elegie.

Suurempaan tarpeeseen äänenmuodostustunnit olisivat kyllä bassoille, jotka mölistävät kuin sonnilauma joutuessaan ylärekisteriin fortessa. Sopraanoilta, semminkin solisteilta, kaipaisin puolestaan huomattavasti kirkkaampaa lausumista. Mallia voi ottaa vaikkapa Ilona Korhosesta, jonka rekilaulusoolo ei jätä kysyttävää. Epäselvyys saattaa tosin johtua äänityksestä, joka on miellyttävän sointuisa mutta kajahtaa keskialueella sen verran liikaa, että sanojen yksityiskohdat peittyvät.

"Jalat maassa", säv. Jaakko Mäntyjärvi, Eriks Esenvalds, Eero Sipilä, Teemu Tommola, Jacob Mühlrad, Juhani Komulainen, Veljo Tormis, Einojuhani Rautavaara, Donatas Zakaras ja Pärt Uusberg. - Kampin Laulu/Kari Turunen. (Kampin Laulu, KLCD006)

Kuuntele Uudet levyt 16.1.2018, toimittajana Kare Eskola.