Pyeongchangin talviolympialaiset alkavat 9.2.2018. Yle Urheilun päällikkö Panu Pokkinen ja olympialaisten päätuottaja Robert Portman vastaavat kysymyksiin Ylen olympialähetyksistä.
Miten olympialaiset näkyvät ja kuuluvat Ylen kanavilla?
Yle lähettää olympialaisia Yle TV2-, Yle TV1-, Yle Puhe- ja Yle Vega -kanavillaan ja Yle Areenassa. Yhteensä olympialähetyksiä nähdään television ja Areenan puolella noin 650 tuntia.
Yle Puheelle kisalähetyksiä tehdään noin 200 tuntia ja Yle Vegalle noin 25 tuntia.
Suurin osa Ylen olympialähetyksistä televisiossa on selostettu suomeksi ja ruotsiksi.
Miksi Yle ei esitä kaikkea olympiasisältöä kanavillaan?
Koska Yle ei omista olympialaisten oikeuksia, lähetyksissä ja lajeissa on tiettyjä rajoituksia.
Discovery Communications omistaa Euroopan laajuiset mediaoikeudet neljiin seuraaviin olympialaisiin (2018, 2020, 2022 ja 2024). Julkisuudessa on kerrottu oikeuksien hinnan olleen 1,3 miljardia euroa.
Suomessa Discovery on tehnyt 2018 Pyeongchangin talviolympialaisista ja 2020 Tokion kesäolympialaisista Ylen kanssa alilisensointisopimuksen. Yle on siis sopinut Discoveryn kanssa olympialähetyksistä Ylen kanavilla. Lisäksi olympiakisoja nähdään Suomessa Discoveryn TV5- ja Eurosport-tv-kanavilla.
Aiemmin Ylellä on ollut yksinoikeudet olympialaisten esittämiseen Suomessa.
Mitä rajoituksia Ylen olympiasisällöillä ja -lähetyksillä on?
Sopimuksen mukaan Discovery esittää Pyeongchangista yksinoikeudella kaiken miesten jääkiekon. Yle seuraa luonnollisesti miesten jääkiekkoa laajasti ja tarkasti lähetyksissä Yle Puheella ja Yle Vegassa, Urheiluruudussa sekä Ylen verkkosivuilla. Vaikka olympiajääkiekko ei näy Ylen tv-kanavilla, voi Yle tehdä selostuksia otteluista entiseen tapaan.
Sopimuksen mukaan Yle ei myöskään voi esittää olympiaohjelmaa televisiossa klo 19–21 välillä.
Areenassa Ylellä on oikeus esittää viittä samanaikaista kilpailusuoritusta, poislukien miesten jääkiekko.
Sopimuksemme Discovery Communicationsin kanssa rajaa lähetyksemme näkymään pelkästään Suomeen.
Onko Yle tyytyväinen sopimustilanteeseen?
Se, ettei Yle yksin tule lähettämään kaikkea sisältöä olympiakisoista Suomessa, on uutta. Ylen oikeudet ovat kuitenkin edelleen tarpeeksi kattavat, jotta voimme tarjota olympialaisista erinomaisen palvelun.
Yle onnistui neuvottelemaan eurooppalaisella tasolla poikkeuksellisen laajan paketin Etelä-Korean 2018 talviolympiakisojen ja Tokion 2020 kesäolympiakisojen mediaoikeuksista. Talvikisoissa Yle voi näyttää kaiken muun paitsi miesten jääkiekon. Sopimus takaa Ylelle myös laajat radiolähetys- ja nettiuutisoikeudet.
Ylen tavoitteena oli neuvotella suomalaisille mahdollisimman hyvä sopimus ja pitää samalla kiinni vastuullisesta rahankäytöstä. Mahdollisuutemme oli olla mukana ilman miesten jääkiekkoa tai sitten ei mukana ollenkaan.
Esimerkiksi Norjan ja Ruotsin yleisradioyhtiöillä ei ole olympiaoikeuksia lainkaan.
Paljonko olympialaiset maksavat Ylelle? Montako yleläistä on töissä Etelä-Koreassa?
Yle ei sopimuksellisista syistä voi paljastaa olympialaisten esitysoikeuden eikä tuotannon tarkkaa hintaa, mutta kokonaiskustannus liikkuu noin kahdessa eurossa per suomalainen.
Yle lähettää Etelä-Koreaan kotimaan lähetyksiä tekemään merkittävästi vähemmän työntekijöitä kuin aiempiin olympialaisiin, tällä kertaa noin 70 henkilöä.
Miten olympialaiset vaikuttavat tv-kanavien ohjelmistoon?
Yle TV2:n normaalia ohjelmistoa jää kokonaan pois aamusta, päivästä ja loppuillasta.
Aamun ja iltapäivän Pikku Kakkonen on kisojen ajan lainassa Yle Teema & Fem -kanavalla, samoin kouluikäisten Galaxi, samaan tapaan kuin Rion kesäolympialaistenkin aikana.
Kisojen aikaan televisiossa esitetään tutuista ohjelmista mm. Uutta Päivää ja Mestarien liigaa.
Päivitetty 17.1.2018, lisätty tieto Galaxi-ohjelmasta.
Päivitetty 1.2.2018, lisätty linkit yle.fi/olympialaiset