

Millaiseksi yhteiskuntamme olisi muodostunut, jos Suomi olisi siirretty toisen maailmansodan jaloista Alaskaan vuonna 1940? On historiallinen tosiasia, että Yhdysvalloissa valmisteltiin suunnitelmaa suomalaisten pakkoevakuoinnista.
Operaatio Alaska on kuvitteellinen tarina, joka vie unohdetun suunnitelman loppuun. Mitä jos olisimmekin nyt amerikkalaisia?
Kasvot todellisten tilastojen takana: Tässä on alaskalainen Vivian Wirta, joka eli vuosikymmeniä väkivaltaisessa parisuhteessa. Pelicanin kalastajakylän asukkaat tiesivät Viviainin miehen olevan väkivaltainen, mutta kukaan ei auttanut. Tutustu Vivianin tarinaan.


Perheväkivalta on arkipäivää niin Suomessa kuin Yhdysvalloissa.
Lähisuhde- ja perheväkivalta on kansanterveydellinen ongelma, ja se koskettaa kaikkia yhteiskuntaluokasta, kulttuurista, iästä ja sukupuolesta riippumatta.

Lähisuhde- ja perheväkivallan tekijät ja uhrit ovat vanhempia, kumppaneita, lapsia, sukulaisia tai muita lähipiiriin kuuluvia ihmisiä.
Kyse on lähisuhde- ja perheväkivallasta, kun tekijä on väkivaltainen nykyistä tai entistä kumppaniaan, lastaan, lähisukulaistaan tai muuta läheistään kohtaan.
Väkivalta voi johtaa fyysisen tai psyykkisen vamman syntymiseen, kehityksen häiriytymiseen, perustarpeiden tyydyttämättä jäämiseen tai kuolemaan.

Lähisuhde- ja perheväkivalta sisältää fyysisen ja henkisen väkivallan tekojen lisäksi myös laiminlyönnin.
Perheenjäsenten väliselle väkivallalle altistuminen on lapselle yhtä haavoittavaa kuin suoran väkivallan kohteena oleminen. (THL)


Suomessa miehiin kohdistuvat henkirikoksen yritykset ja törkeät pahoinpitelyt ovat 50 % miesten tekemiä, naisen ollessa uhri tekijä on 90 %:ssa tapauksista mies.


Lähteet:
Centers for Disease Control and Prevention - National Center for Health Statistics (CDC)
Henkirikoskatsaus 2017, Martti Lehti, Helsingin yliopisto, Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutti
NBC
Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD)
The National Intimate Partner and Sexual Violence Survey 2010–2012
Tilastokeskus
Väestöliitto
Työryhmä: Viivi Berghem, Annukka Palmén-Väisänen, Helena Sorvali