Hyppää pääsisältöön

$uicideboy$ tarjosi tasaista tykitystä alusta loppuun – The Circus muuttui kosteaksi eläintarhaksi

Blockfestin övereimmät bailut järjestänyt neworleansilainen uutta aaltoa edustava rapduo täytti keikkapaikan hiellä ja energialla.

Suicideboys Helsingin The Circuksessa. // Kuva: Katri Norrlin / YleX

- Are you ready for the boys? $uicideboy$in dj kysyy The Circuksen yleisöltä.

Ja jengihän on.

Mutta sen nyt ei pitäisi tulla yllätyksenä.

New Orleansista tuleva rap-kaksikko nimittäin villitsi viime kesänä Blockfesteilla, ja nyt Helsingin The Circuksessa järjestetty keikka myytiin hetkessä loppuun.

Helsingissä pääesiintyjää lämmittelevät $NOW, Versace Henrik ja Eevil Stöö. Pittejä treenataan ja paitoja, pulloja ja lippiksiä viskotaan ilmaan tai lavalle. On annettava kunniamaininta Versace Henrikille: on maagista seurata, kuinka räppäri on The Circuksen edessä kuin kulttijohtaja.

Yleisön energiatason laskemisesta ei tarvitse huolehtia lämppäreiden aikana, eikä se ainakaan vähene, kun Suicideboys on astumassa lavalle.

Joten kun dj kysyy, onko yleisö valmis, on huutoa helppo uskoa.

$uicideboy$in muodostavat Louisianasta tulevat serkukset Ruby Da Cherry ja $lick Sloth (tai $crim). Heistä kumpikin on harjoittanut musiikkia jo ennen rap-duon perustamista vuonna 2014. Ruby Da Cherry, oikealta nimeltään Aristos Petrou, on soittanut viulua, pianoa ja rumpuja. Ennen räppäämistä hän on ollut myös mukana punkbändeissä. $lick Sloth, oikealta nimeltään Scott Arceneux Jr., taas aloitti dj:nä.

Serkusten musiikin tekemiseen liittyy mielenkiintoinen – joskin vähän karu – twisti. Nyt 26- ja 27-vuotiaat Ruby da Cherry ja $lick Sloth solmivat nimittäin erikoisen sopimuksen: jos he eivät tekisi läpimurtoja musiikkiurillaan ennen kolmeakymmentä, tekisivät he itsemurhat. Onneksi siihen tilanteeseen ei jouduttu.

$uicideboy$in musiikki käsittelee usein synkkiä aiheita. Artistit ovat sitä mieltä, että musiikin tekeminen on heille terapiaa. Parasta terapiaa, jota he ovat koskaan saaneet. He kokevat, että rankoista aiheista kertovat biisit auttavat vaikeiden asioiden kanssa painivia faneja. Ja sitä räppärit haluavatkin: auttaa.

- Haluamme, että ne ihmiset, jotka ovat tunteneet olonsa ulkopuolisiksi ja joilla on masennusta, mielialaongelmia tai riippuvuuksia tietävät, että he eivät ole yksin, $lick kertoo XXL:n haastattelussa.

The Circuksessa suuri osa faneista on todella nuoria. Ja varmasti juuri sitä yleisöä, johon duon musiikki ja aiheet purevat.

Keikalla muistetaan myös viime marraskuussa yliannostukseen menehtynyttä nuorta amerikkalaisräppäri Lil Peepiä.

$uicideboy$ edustaa rapin uutta aaltoa, niin sanottua SoundCloud-räppiä.

- Emme halua tulla lokeroiduksi. Vaikka musiikkimme on ytimeltään räppiä, me voimme tehdä niin paljon muutakin, toteaa Ruby Da Cherry XXL:lle.

The Circus on illan aikana nimensä mukaisesti sirkus. Kuuma ja kostea sirkus. Yleisö ei tunnu saavan riehumisesta tarpeekseen. Moshpit-kulttuuri on tullut skeneen jäädäkseen.

Verisiltä neniltä tai pyörtymisiltäkään ei vältytä, kun tanssilattia on tupaten täynnä ja keikkapaikan kosteustaso aivan omaa luokkaansa. Nuori pitissä pomppija käy nopeasti oksentamassa, kulauttamassa kurkkuunsa lasin vettä ja palaa takaisin kaaoksen keskelle. Joku roikkuu The Circuksen parvelta.

Meininki on eläimellistä, mutta samalla tuntuu jotenkin erityiseltä.

Keikan lopulla kuullaan $uicideboy$in isoimmat hitit. Kun Paris soi, koko The Circuksen tanssilattia valmistuu moshpitiin, joka räjähtäessään on hypnotisoivaa katsottavaa.

Kun South Side Suicide soi, käskee Suicideboys yleisöä menemään maahan, ja kun biitti iskee, jengi pomppaa ilmaan. Klassikkotehokeino – joka toimii.

Keikka on tasaisen kova, tykitystä alusta loppuun.

$uicideboy$ on puskenut paljon musiikkia ulos lyhyessä ajassa. Mixtapeja ja EP:itä on tullut vuodesta 2014 lähtien tasaiseen tahtiin. Ensimmäistä albumia on kuitenkin jouduttu odottelemaan. Alun perin sen piti ilmestyä joulukuussa. Levyä on ollut mukana tuottamassa Three 6 Mafian Juicy J, joka on sanonut Suicideboysin olevan “totuus”.

Eiköhän se albumi saada vielä tämän vuoden aikana ulos – toivottavasti ennen Blockfestia, jossa duo nähdään taas tarjoamassa ne päräyttävimmät bailut.