Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin löydät etsimäsi kuvan Googlen ja Applen pilvestä

Kädessä suurennuslasi, josta näkyy maisema ylösalaisin.
Kädessä suurennuslasi, josta näkyy maisema ylösalaisin. Kuva: Sam / Unsplash Digitreenit,digikuvat,valokuvat,kuva-arkistot,kuvahaku

Missä on se kuva, jossa Tessu juoksee rannalla? Miten löydän Pariisin matkojeni parhaan Eiffel-otoksen? Digilaitteet pullistelevat kuvia, mutta onneksi nykyiset työkalut auttavat kuvien järjestelyssä ja kadonneen aarteen metsästyksessä.

Oletko järjestänyt kuviasi kansioihin esimerkiksi kuvausajan tai tapahtuman mukaan? Hienoa! Se ei kuitenkaan auta, jos haet kuvaa, jossa Tytti esiintyy Batmanina, muttet ollenkaan muista sen aikaa tai paikkaa.

Pilvitallennuspalvelujen älykkäät hakutoiminnot etsivät neulan heinäsuovasta puolestasi. Tämä Digitreeni neuvoo, miten voit hakea kaipaamaasi kuvaa ohjelmilla Google Kuvat (Google Photos) ja Applen Kuvat (Photos).

Ensiaskeleet: Luo tili ja lataa sovellus

Ohjelmat vaativat, että sinulla on palveluun oma tili ja olet sille kirjautuneena: Google Kuvissa Google-tili ja Applen Kuvissa Apple ID.

Puhelimeen saat kuvasovellukset sovelluskaupasta. Android-puhelimissa se on Google Play ja Iphoneissa App Store. Useimmiten Google Kuvat tai Applen Kuvat ovat kuitenkin puhelimissa valmiiksi asennettuina,

Muilla laitteilla pääset käsiksi pilvitallennustilaasi, kun kirjaudut samoilla tunnuksilla.

1. Google Kuvat

Käytön aloittaminen: Siirrä kuvat pilveen

Jotta Google pääsee haravoimaan kuviasi, ne pitää ensin tallentaa Google Kuvien omaan, käyttäjätiliisi kytkettyyn kuvasammioon.

Google-tiliin kuuluu ilmaista tallennustilaa 15 gigatavua. Myös sähköpostisi ja Drive-tiedostosi syövät ilmaista tilaa. Ellei sinulla ole Googlen pilvessä muuta kuin kuvia, niitä mahtuu sinne muutama tuhat. Pääset katsomaan näitä kuvia millä tahansa laitteella, jolla olet kirjautuneena Google-tilillesi.

Usein laitteen kuvat tallentuvat Google Kuviin automaattisesti. Jollei näin ole, saat kuvat tallennettua näin:

  1. Siirry Google Kuvien sovellukseen tai nettisivulle ja kirjaudu tarvittaessa sisään Google-tilillesi.
  2. Kirjasto-välilehdellä näet kaikki kuvia ja videoita sisältävät kansiot. Sellaisia ovat esimerkiksi laitteen kameralla otetut kuvat, ladatut kuvat ja Whatsapp-sovelluksen kautta vastaanotetut kuvat. Ellet näe kansioita, avaa luettelo Laitteella olevat kuvat.
  3. Näpäytä kansiota, niin voit valita, varmuuskopioidaanko kansion sisältö Kuvat-sovellukseen. Jos valitset kyllä, kopiointi tapahtuu jatkossa automaattisesti. Voit myös valita varmuuskopioitavaksi yksittäisiä kuvia klikkaamalla niitä.
Ruutukaappaus: Google Kuvat -sovelluksen Albumit-välilehti.
Albumit-näkymä näyttää laitteella olevat kuva- tai videomateriaalia sisältävät kansiot. Tässä puhelimessa kameran kuvat tallentuvat Google Kuviin automaattisesti, Whatsapp-kuvat eivät (yliviivattu pilvisymboli). Ruutukaappaus: Google Kuvat -sovelluksen Albumit-välilehti. Kuva: Yle / Henna-Leena Kallio Digitreenit

Google Kuvat järjestelee kuvia automaattisesti

Google Kuvat -valikossa on kolme näkymää kuvien katseluun:

  1. Kuvat (Photos) - täältä löydät kaikki kuvasi aikajärjestyksessä.
  2. Kirjasto (Library) - täällä voit luoda omia albumeita ja hakea laitteella olevia kuvia.
  3. Haku (Search) - täällä voit etsiä kuvia sijainnin tai jopa sisällön kuvauksen perusteella. Kuvaukset on tehty automaattisesti eli kukaan ei ole käynyt katselemassa kuviasi.

Lisäksi Google Kuvat järjestelee ottamiasi kuvia myös itse kansioihin eli albumeihin. Googlen luokittelu voi perustua dokumenttityyppiin tai kuvassa näkyvään asiaan. Esimerkiksi albumissa Järvet näkyy kuvia, jotka Google tunnistaa järviksi. Albumi Käsiala taas sisältää kuvia, joissa on Googlen mielestä käsin kirjoitettua tekstiä. Albumit ovat jokaisella erilaisia.

Sovellus kansioi kuvia myös sijainnin perusteella. Voit siis löytää kaikki mökiltä otetut kuvat samasta albumista – jos olet ottanut ne niin, että puhelimessa on sijainti päällä.

Huomaa, että jos siirrät Google Kuviin kerralla runsaasti kuvia, ohjelmalla kestää hetki käydä ne läpi. Vasta kun se on tutkinut, mitä kussakin kuvassa on, onnistuvat kuvien sisältöön perustuvat luokittelut ja haut.

Kuvakaappaus Google Kuvat -ohjelman tekemästä albumista Metsät.
Tällä puhelimella on kuvattu metsämaisemia, joten Google Kuvat tekee omatoimisesti albumin Metsät. Kuvakaappaus Google Kuvat -ohjelman tekemästä albumista Metsät. Digitreenit,digitaidot,Google Kuvat

Yksittäisen kuvan etsiminen

Jos Googlen automaattinen ryhmittely ei tuota tulosta, voit kalastella suosikkikuvaasi tarkemmilla hakutavoilla.

1. Aika

Kuvat-näkymässä kuvat näkyvät automaattisesti uutuusjärjestyksessä. Voit skrollata aikajanaa helposti oikeassa laidassa olevalla painikkeella (puhelin) tai vierityspalkilla (nettiselain). Näet koko ajan, missä kuukaudessa ja vuodessa kulloinkin mennään.

Voit myös kirjoittaa hakukenttään vuoden tai kuukauden.

Kuvakaappaus Google Kuvat -ohjelman hausta, kirjoitetaan hakusanaa elokuu.
Google Kuvat -ohjelmassa hakusana "elokuu" ehdottaa eri vuosia puhelimen käyttöajalta. Kuvakaappaus Google Kuvat -ohjelman hausta, kirjoitetaan hakusanaa elokuu. Digitreenit,digitaidot,Google Kuvat

2. Paikka

Näit todennäköisesti jo paikan mukaan järjestettyjä albumeja. Löydät GPS päällä otetut kuvat nopeasti myös kirjoittamalla paikan hakukenttään.

Vaikka et olisikaan käyttänyt kuvaa ottaessasi GPS-merkintää, voit etsiä kuvia paikan mukaan. Kun kuvassa näkyy usein toistuva tai tunnettu kohde, Google Kuvat päättelee sijainnin sen perusteella. Se tarjoaa myös kuvia, joissa lukee paikan nimi.

Kuvakaappaus Google Kuvat -ohjelman hausta hakusanalla helsinki.
Jos kuvia ottaessa ei ole sijainti päällä, haku paikan mukaan ei ole kovin tarkka. Toki Google tunnisti roskiksen lisäksi myös Helsingin tuomiokirkon ja eduskuntatalon. Kuvakaappaus Google Kuvat -ohjelman hausta hakusanalla helsinki. Digitreenit,digitaidot,Google Kuvat

3. Sisältö

Kaikki keinot ovat sallittuja kuvajahdissa. Saalista siis luovasti erilaisilla hakusanoilla.

Kokeile erilaisia tapahtumia, kuten joulu, häät tai syntymäpäivät. Tulokset eivät ole aukottomia, mutta ne saattavat auttaa oikeille jäljille.

Värilläkin voi hakea! Tyrmäävä asu tai ikimuistoinen majapaikka voi löytyä juuri värityksensä ansiosta.

Google Lens tunnistaa kuvista monenlaista

Google Kuvat -sovellukseen - kuten muihinkin Googlen palveluihin - on sisäänrakennettuna tekoälypohjainen kuvantunnistusohjelma Google Lens.

Lens voi tunnistaa kuvista esimerkiksi auton mallin, laivan nimen tai tietoa rakennuksesta. Se saattaa myös tunnistaa kuvassa olevan tekstin kielen ja osaa kääntää sen. Varsinainen kuvanhakuohjelma Lens ei kuitenkaan ole.

Kun avaat kuvan Google Kuvissa, löydät Lensin ikonin kuvan laidasta.

Löydät lisätietoa Googlen omista käyttöohjeista.

2. Applen Kuvat

Applen Kuvat-ohjelman älykkäät kuvahaut eivät edellytä, että otokset on tallennettu Applen Icloud-pilveen. Silloin voit kuitenkin suorittaa hakuja vain niistä kuvista, jotka ovat laitteesi paikallisessa muistissa, esimerkiksi Iphonessa tai Mac-tietokoneella. Pilvitallennus yhdistää eri Apple-laitteidesi kuvat yhdeksi isoksi arkistoksi, johon pääset Apple ID:lläsi.

Voit katsoa kuvia Kuvat-sovelluksen lisäksi Icloud-kuvagallerian nettiversiossa. Saat Icloudin käyttäjänä automaattisesti 5 gigatavua pilvitallennustilaa. Sen yli menevä varastointi on maksullista.

Näin kytket Icloud-pilvitallennuksen päälle:

  • Iphone ja Ipad: Asetukset > Kuvat > iCloud-kuvakirjasto (täppää päälle)
  • Mac-tietokone: Järjestelmäasetukset > iCloud > klikkaa Kuvat-kohdan vierestä Valinnat > valitse iCloud-kuvakirjasto.

Löydät tietoa iCloud-kuvien käytöstä Windows-tietokoneella Applen ohjeista.

Applen Kuvien automaattinen organisointi

Kuvat-ohjelmassa on neljä välilehteä: Kirjasto (Library), Sinulle (For you), Albumit (Albums) ja Haku (Search).

Kirjasto-näkymästä löydät kuvat aikajärjestyksessä. Sinulle-näkymä esittelee kuvia, jotka se tulkitsee tärkeiksi, ehdottelee erilaisia muokkauksia ja lajittelee kuvia “muistoiksi” kutsutuihin kokoelmiin. Täältä saatat löytää vaikka sovelluksen itse luoman kuvakollaasin vanhasta ulkomaanmatkastasi.

Hakujen kannalta tärkeä paikka on Albumit-välilehti. Kuvat-sovellus tekee automaattisesti kansioita esimerkiksi kuvatyypin mukaan (selfie, panoraama), paikan mukaan (jos sijaintitiedot ovat päällä kuvia otettaessa) ja henkilöiden mukaan.

Kuvakaappaus Applen Kuvat -ohjelman luomasta Sinulle-albumista.
Applen Kuvat lajittelee automaattisesti kuviasi "Muistoiksi". Kuvakaappaus Applen Kuvat -ohjelman luomasta Sinulle-albumista. Digitreenit,kuvahaku,iOS,Apple

Yksittäisen kuvan etsintä

1. Ajankohta

Applen Kuvat -ohjelman Kirjasto-näkymässä voit haarukoida etsimääsi ajankohtaa vuosiin, kokoelmiin ja hetkiin tarkentaen (katso edellinen kappale).

Voit myös kirjoittaa Haku-välilehdelle esimerkiksi kuukauden nimen.

2. Sijainti

Jos olet sallinut sijainnin liittämisen kuvan tietoihin, näet kuvanottopaikkasi kartalta Albumit-välilehden kansiosta Paikat.

Toinen vaihtoehto on hakea paikkaa suoraan hakusanalla, esimerkiksi Pariisi.

3. Sisältö

Applen Kuvat tunnistaa melko hyvin kuvan sisältöä. Meri, kahvi, juhannus, Batman… Pinnistä muistiasi ja kokeile kaikkia hakusanoja, jotka voisivat luonnehtia kuvan sisältöä!

4. Henkilöt

Applen Kuvat > Albumi > Henkilöt: Täällä näet kuvissasi usein tai säännöllisesti esiintyviä kasvoja. Avaa albumi, niin näet kuvat, jotka Apple tulkitsee esittävän samaa henkilöä.

Täysin virheetöntä tunnistus ei ole, ja sovellus voikin pyytää sinulta apua urakkaan. Jos annat henkilön kuvakokoelmalle tunnisteen, esimerkiksi Jaska, voit käyttää sitä jatkossa hakuterminä.

Monipuoliset hakukeinot tekevät kaivatun otoksen löytymisestä, elleivät täysin varmaa, niin ainakin todennäköisempää. Onnea etsintään!

Muokkaukset
30.1.23: Teksti ja kuvat ajan tasalle.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustele