Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin saat valokuvakaaoksen hallintaan ja löydät etsimäsi kuvat

Digitreenit-tunnuskuva
Digitreenit-tunnuskuva Kuva: Pixabay CC0 / Yle Digitreenit,digikuvat,valokuvat,kuva-arkistot,kuvahaku

Missä on se kuva, jossa Tessu juoksee rannalla? Miten löydän Pariisin matkojen parhaan Eiffel-näpsäytyksen? Tietyn otoksen penkominen kuvia pullistelevalta tietokoneelta tai kännykästä voi tuntua toivottomalta urakalta. Onneksi nykyaikaiset työkalut auttavat kuvien järjestelyssä ja kadonneen aarteen metsästyksessä.

Digikameroiden alkuaikoina kuvien oma-aloitteinen järjestely esimerkiksi kuvausajan tai -tapahtuman mukaan saattoi tuntua riittävältä ratkaisulta. Kuvien määrän paisuessa se vie kuitenkin paljon aikaa, eikä mikään ennalta määritelty luokittelu voi vastata kaikkiin hakutarpeisiin. Jos et muista, milloin tai missä Tytti esiintyi Batmanina, joudut joka tapauksessa käymään läpi ison määrän kuvia.

Apuun on tullut työkaluja, joiden älykkäät hakutoiminnot etsivät neulan heinäsuovasta puolestasi. Tässä Digitreenissä kerromme, miten voit hakea kaipaamaasi kuvaa Google Kuvat (Google Photos) tai Applen Kuvat (Photos) -ohjelmalla.

Ensiaskeleet: tunnukset ja ohjelma

Molemmat ohjelmat vaativat toimiakseen käyttäjän rekisteröitymisen: Google Kuvat Google-tilin ja Applen Kuvat Apple ID -tilin. Jos sinulla ei vielä ole sellaista, voit luoda tilin olemassa olevan sähköpostiosoitteesi avulla. Google-tilin luominen ei edellytä Gmail-osoitetta.

Sekä Google Kuvat että Applen Kuvat ovat osa laajempaa pilvipalvelusovellusten tuoteperhettä. Voit käyttää niitä ladattuna sovelluksena tai nettiselaimen kautta. Ideana on, että kuvat kopioidaan laitteeltasi sovelluksen omaan “pilveen” eli internetissä olevaan henkilökohtaiseen tallennustilaasi. Näin pääset käsiksi ajan tasalla olevaan kuva-arkistoon eri laitteilta. Samalla kuvasi ovat turvassa siltä varalta, että oma puhelimesi, tablettisi tai tietokoneesi hajoaa tai katoaa. Kopiointi pilveen ei ole pakollista, mutta Google Kuvien älykkäät haku- ja järjestelytoiminnot eivät toimi kuvissa, joita katsellaan vain laitteen paikallisesta muistista.

Googlen kuvasovellus on usein valmiiksi asennettuna Android-älylaitteissa, Applen vastaava taas löytyy mm. iPhoneista, iPadeista ja Mac-tietokoneista. Jos laite on ollut sinulla jo pitkään, voit joutua ensin päivittämään käyttöjärjestelmäsi.

Voit myös itse ladata maksuttoman sovelluksen Googlen tai Applen sovelluskaupoista:

Google Kuvat

Apple Kuvat

Google Kuvat

Voit käyttää Google Kuvia puhelimille ja tableteille suunnitellun sovelluksen lisäksi selaimella vaikkapa kotikoneeltasi.

Käytön aloittaminen: siirrä kuvat pilveen

Jotta kuviasi päästään haravoimaan, niiden pitää olla tallennettu Google Kuvien omaan, käyttäjätiliisi kytkettyyn kuvasammioon.

Google Kuvat tarjoaa rajattomasti tallennustilaa, jos tallennat kuvat korkealaatuisina eli enintään 16 megapikselin kokoisina. Sitä isommat pakataan edellä mainittuun kokoon. Jos taas valitset kuvien tallentamisen alkuperäisellä laadulla, ilman pakkaamista, tallennustilaa on 15 gigatavuun asti. Siitä ylimenevä tallennustila originaalikuville on ostettava erikseen.

Näin tuot kuvasi Google Kuviin

  1. Siirry Google Kuvien sovellukseen tai nettisivulle ja kirjaudu tarvittaessa sisään Google-tilillesi.
  2. Albumit-välilehdellä on Laitteella olevat kuvat -luettelo, jossa näet kaikki paikalliset kuvia ja videoita sisältävät kansiot. Sellaisia ovat esimerkiksi laitteen kameralla otetut kuvat, ladatut kuvat ja WhatsApp-sovelluksen kautta vastaanotetut kuvat.
  3. Näpäytä kansiota, niin voit valita, kopioidaanko kansion sisältö Kuvat-sovellukseen. Jos valitset kyllä, kopiointi tapahtuu jatkossa automaattisesti.
Ruutukaappaus: Google Kuvat -sovelluksen Albumit-välilehti.
Albumit-näkymä näyttää laitteella olevat kuva- tai videomateriaalia sisältävät kansiot. Tässä puhelimessa kameran kuvat tallentuvat Google Kuviin automaattisesti, WhatsApp-kuvat eivät (yliviivattu pilvisymboli). Ruutukaappaus: Google Kuvat -sovelluksen Albumit-välilehti. Kuva: Yle / Henna-Leena Kallio Digitreenit

Voit tuoda kuvia Kuvat-sovelluksen tongittavaksi myös tietokoneeltasi. Käytä siihen Kuvien nettiversion Lähetä-painiketta, tai valitse haluamasi kansiot tietokoneelta ja raahaa ne suoraan selainikkunaan. Automatisoitu ratkaisu on ladata tietokoneelle Varmuuskopiointi ja synkronointi -ohjelma (Backup and Sync), jolle määrität, mitä tietokoneen kansioita se varmuuskopioi jatkossa Kuvat-sovellukseen.

Google Kuvat järjestelee kuvia automaattisesti

Google Kuvat -valikossa on kaksi näkymää kuvien katseluun: Kuvat (photos) ja Albumit (albums).

Ensimmäisessä näet kaikki kuvat aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Albumit-näkymässä Google Kuvat on käynyt läpi kaikki kuvat ja ryhmitellyt niitä oma-aloitteisesti väljiin pääkategorioihin Paikat ja Asiat.

Paikat-kansiossa näet kuvat, joihin on kuvaa otettaessa liitetty GPS-merkintä. Kuvat on ryhmitelty alikansioihin paikannimen mukaan. Asiat-luokissa voikin olla sitten mitä vain Googlen luomia kansioita sen mukaan, mitä olet tullut kuvanneeksi, esimerkiksi Selfiet, Auringonlasku ja Tanssiminen.

Huomaa kuitenkin, että jos siirrät kerralla runsaasti kuvia, Google Kuvilla kestää hetki käydä ne läpi. Vasta kun se on tutkinut, mitä kussakin kuvassa on, onnistuvat kuvien sisältöön perustuvat luokittelut ja haut.

Yksittäisen kuvan etsiminen

Jos Googlen automaattinen ryhmittely ei tuota haluamaasi tulosta, voit kalastella suosikkikuvaasi tarkemmilla hakutavoilla.

1. Aika

Kuvat-näkymässä kuvat näkyvät automaattisesti uutuusjärjestyksessä. Voit skrollata aikajanaa helposti oikeassa laidassa olevalla painikkeella (puhelin) tai vierityspalkilla (nettiselain). Näet koko ajan, missä kuukaudessa ja vuodessa kulloinkin mennään.

Ruutukaappaus: kuvavirtaa Google Photos -sovelluksessa.
Ohjelman aloitusnäkymässä kuvat listautuvat päivämäärittäin uusimmasta vanhimpaan. Ruutukaappaus: kuvavirtaa Google Photos -sovelluksessa. Kuva: Yle / Henna-Leena Kallio Digitreenit

Voit myös kirjoittaa hakukenttään tietyn päivämäärän, kuukauden tai muun aikamääreen. Valitettavasti tässä toiminnossa ollaan kuitenkin palveluntarjoajan kielen armoilla. Riippumatta siitä, käytätkö suomen- vai englanninkielistä versiosta (Kuvat/Photos), haut toimivat vain englannin kielellä. Voit siis kirjoittaa esimerkiksi ‘24 december 2017’, ‘july’, ‘yesterday’ tai ‘winter’.

Ruutukaappaus hakutuloksesta.
July-hakusana löytää heinäkuun kuvat. Ruutukaappaus hakutuloksesta. Kuva: Yle / Henna-Leena Kallio Digitreenit

2. Paikka

Paikat-albumissa näit GPS-merkinnällä varustetut kuvat. Löydät GPS:llä merkityt sijainnit nopeasti myös kirjoittamalla ne hakukenttään.

Vaikka et olisikaan käyttänyt kuvaa ottaessasi GPS-merkintää, voit etsiä kuvauspaikkoja kuvatunnistuksen avulla. Jos kuvassa näkyy tunnettu kohde, sijainti päätellään sen perusteella.

Ruutukaappaus hakutuloksesta.
Kun hakukenttään kirjoittaa San Francisco, Google Kuvat löytää ilman sijaintitietojakin tunnetut maamerkit, kuten Golden Gaten ja Alcatrazin. Moni kuva samalta reissulta jää kuitenkin tunnistamatta. Ruutukaappaus hakutuloksesta. Kuva: Yle / Henna-Leena Kallio Digitreenit

3. Sisältö

Kaikki keinot ovat sallittuja kuvajahdissa. Saalista siis luovasti erilaisilla hakusanoilla.

Kokeile erilaisia tapahtumia: joulu, häät tai syntymäpäivät. Tulokset eivät ole aukottomia, mutta joulu voi tuottaa esimerkiksi koristeltuja kuusia ja tonttulakkeja, syntymäpäivät taas kynttilöillä koristeltuja kakkuja.

Mitä kuvassa pitäisi näkyä? Esimerkiksi koirat löytyvät hyvin, mutta ‘auto’ tuotti tuloksiksi myös polkupyöriä, laivoja ja lentokoneita. Kukka tunnistetaan rintapielestäkin.

Ruutukaappaus hakutuloksista.
Hakusana: koira. Hännänheiluttajien joukkoon kelpasivat myös näyteikkunan pehmolelukoirat. Ruutukaappaus hakutuloksista. Kuva: Yle / Henna-Leena Kallio Digitreenit

Värilläkin voi hakea! Tyrmäävä asu tai ikimuistoinen majapaikka voi löytyä juurikin värityksensä ansiosta.

Ruutukaappaus hakutuloksista.
Keltainen tarttui hyvin haaviin värihaulla. Ruutukaappaus hakutuloksista. Kuva: Yle / Henna-Leena Kallio Digitreenit

4. Henkilöt

Google Kuvilla on myös niin sanottuja kasvoryhmiä, joihin se kerää kuvia tietystä henkilöstä tai vaikka lemmikistä antamasi tunnisteen perusteella. Kasvoryhmät eivät kuitenkaan toimi ainakaan vielä Suomessa.

Suomenkieliset Google Kuvat -käyttöohjeet

Applen Kuvat

Applen Kuvat-ohjelman älykkäät kuvahaut eivät edellytä, että otokset on tallennettu iCloud-pilveen. Silloin voit kuitenkin suorittaa hakuja vain niistä kuvista, jotka ovat laitteesi paikallisessa muistissa, esimerkiksi iPhonessa tai Mac-tietokoneella. Pilvitallennus yhdistää eri laitteidesi kuvat yhdeksi isoksi internet-arkistoksi, johon pääset omalla Apple ID:lläsi.

Voit katsoa kuvia Kuvat-sovelluksen lisäksi iCloud-kuvagallerian nettiversiossa. Saat iCloudin käyttäjänä automaattisesti 5 gigatavua pilvitallennustilaa. Sen yli menevä varastointi on maksullista.

Kytke iCloud-pilvitallennus päälle...

  • iPhonessa, iPadissa ja iPod touchissa: Asetukset > Kuvat > iCloud-kuvakirjasto (pyyhkäise nipukka oikealle)
  • Mac-tietokoneessa: Järjestelmäasetukset > iCloud > klikkaa Kuvat-kohdan vierestä Valinnat > valitse iCloud-kuvakirjasto.

Applen ohjeet iCloud-kuvien käyttöön Windows-tietokoneella

Applen Kuvien automaattinen organisointi

Kuvat-ohjelmassa on neljä välilehteä: Kuvat (photos), Muistot (memories), Jaetut (shared) ja Albumit (albums).

Kuvat-näkymä tuo tolkkua isoihin kuvavarastoihin jakamalla niitä asteittain pienempiin yksiköihin. Voit katsoa kuvia vuosittaisina mosaiikkeina, tarkentaa vuodesta yksittäiseen Kokoelmaan (tietyssä paikassa otetut kuvat, esimerkiksi loma Pariisissa) ja niistä Hetkiin (tietyssä paikassa tiettynä aikana otetut kuvat, esimerkiksi Eiffel-käynti).

Ruutukaappaus: Applen Kuvat-sovelluksen vuosinäkymä.
Vuosimosaiikki. Vuonna 2018 kuvia on otettu sijaintitietojen kera. Ruutukaappaus: Applen Kuvat-sovelluksen vuosinäkymä. Kuva: Yle Digitreenit,kuvahaku

Toinen hakujen kannalta tärkeä paikka on Albumit-välilehti. Kuvat-sovellus tekee automaattisesti kansioita esimerkiksi kuvatyypin mukaan (selfie, panoraama), paikan mukaan (jos sijaintitiedot ovat päällä kuvia otettaessa) ja henkilöiden mukaan.

Yksittäisen kuvan etsintä

1. Ajankohta

Kuvat-näkymästä voit haarukoida etsimääsi ajankohtaa vuosiin, kokoelmiin ja hetkiin tarkentaen (ks. edellä).

Voit myös kirjoittaa hakukenttään esimerkiksi kuukauden nimen.

2. Sijainti

Jos olet sallinut sijainnin liittämisen kuvan tietoihin, näet kuvanottopaikkasi kartalta Albumit-välilehden Paikat-kansiosta.

Ruutukaappaus: kuvauspaikkoja Applen Kuvat-sovelluksen kartalla.
Kuvauspaikkoja kartalla. Ruutukaappaus: kuvauspaikkoja Applen Kuvat-sovelluksen kartalla. Kuva: Yle Digitreenit

Toinen vaihtoehto on hakea paikkaa suoraan hakusanalla, esimerkiksi ‘Pariisi’.

3. Sisältö

Kuten Google Kuvat, myös Applen Kuvat tunnistaa kuvan sisältöä. Meri, kahvi, juhannus, Batman… Pinnistä muistiasi ja kokeile kaikkia hakusanoja, jotka voisivat luonnehtia kuvan sisältöä!

Ruutukaappaus: hakutulos kahvi-hakutermillä, kahvila ja kahvikuppi.
Kuvantunnistus löytää kahvilan ja kupposen kuumaa. Ruutukaappaus: hakutulos kahvi-hakutermillä, kahvila ja kahvikuppi. Kuva: Yle Digitreenit,kuvantunnistus

4. Henkilöt

Albumit-välilehden Henkilöt-kansiosta näet kuvissasi esiintyviä kasvoja. Avaa albumi, niin näet kaikki kuvat, jotka Kuvat-ohjelma tulkitsee esittävän samaa henkilöä.

Täysin virheetöntä tunnistus ei ole, ja sovellus voikin pyytää sinulta apua urakkaan. Jos annat henkilön kuvakokoelmalle tunnisteen, esimerkiksi Jaska, voit käyttää sitä jatkossa hakuterminä.

Ruutukaappaus: kasvojentunnistuksen mukaan koottu kuvagalleria.
Applen Kuvat niputtaa samannäköiset kasvot yhteen albumiin. Ruutukaappaus: kasvojentunnistuksen mukaan koottu kuvagalleria. Kuva: Yle Digitreenit,kuvantunnistus,kasvontunnistus

Monipuoliset hakukeinot tekevät kaivatun otoksen löytymisestä, elleivät täysin varmaa, niin ainakin todennäköisempää. Onnea etsintään!

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Digitreenit

Keskustele