Missä on se kuva, jossa Tessu juoksee rannalla? Miten löydän Pariisin matkojeni parhaan Eiffel-otoksen? Digilaitteet pullistelevat kuvia, mutta onneksi nykyiset työkalut auttavat kuvien järjestelyssä ja kadonneen aarteen metsästyksessä.
Oletko järjestänyt kuviasi kansioihin esimerkiksi kuvausajan tai tapahtuman mukaan? Hienoa! Se ei kuitenkaan auta, jos haet kuvaa, jossa Tytti esiintyy Batmanina, muttet ollenkaan muista sen aikaa tai paikkaa.
Pilvitallennuspalvelujen älykkäät hakutoiminnot etsivät neulan heinäsuovasta puolestasi. Tämä Digitreeni neuvoo, miten voit hakea kaipaamaasi kuvaa ohjelmilla Google Kuvat (Google Photos) ja Applen Kuvat (Photos).
Ensiaskeleet: Luo tili ja lataa sovellus
Ohjelmat vaativat, että sinulla on palveluun oma tili ja olet sille kirjautuneena: Google Kuvissa Google-tili ja Applen Kuvissa Apple ID.
Puhelimeen saat kuvasovellukset sovelluskaupasta. Android-puhelimissa se on Google Play ja Iphoneissa App Store. Useimmiten Google Kuvat tai Applen Kuvat ovat kuitenkin puhelimissa valmiiksi asennettuina,
Muilla laitteilla pääset käsiksi pilvitallennustilaasi, kun kirjaudut samoilla tunnuksilla.
1. Google Kuvat
Käytön aloittaminen: Siirrä kuvat pilveen
Jotta Google pääsee haravoimaan kuviasi, ne pitää ensin tallentaa Google Kuvien omaan, käyttäjätiliisi kytkettyyn kuvasammioon.
Google-tiliin kuuluu ilmaista tallennustilaa 15 gigatavua. Myös sähköpostisi ja Drive-tiedostosi syövät ilmaista tilaa. Ellei sinulla ole Googlen pilvessä muuta kuin kuvia, niitä mahtuu sinne muutama tuhat. Pääset katsomaan näitä kuvia millä tahansa laitteella, jolla olet kirjautuneena Google-tilillesi.
Usein laitteen kuvat tallentuvat Google Kuviin automaattisesti. Jollei näin ole, saat kuvat tallennettua näin:
- Siirry Google Kuvien sovellukseen tai nettisivulle ja kirjaudu tarvittaessa sisään Google-tilillesi.
- Kirjasto-välilehdellä näet kaikki kuvia ja videoita sisältävät kansiot. Sellaisia ovat esimerkiksi laitteen kameralla otetut kuvat, ladatut kuvat ja Whatsapp-sovelluksen kautta vastaanotetut kuvat. Ellet näe kansioita, avaa luettelo Laitteella olevat kuvat.
- Näpäytä kansiota, niin voit valita, varmuuskopioidaanko kansion sisältö Kuvat-sovellukseen. Jos valitset kyllä, kopiointi tapahtuu jatkossa automaattisesti. Voit myös valita varmuuskopioitavaksi yksittäisiä kuvia klikkaamalla niitä.

Google Kuvat järjestelee kuvia automaattisesti
Google Kuvat -valikossa on kolme näkymää kuvien katseluun:
- Kuvat (Photos) - täältä löydät kaikki kuvasi aikajärjestyksessä.
- Kirjasto (Library) - täällä voit luoda omia albumeita ja hakea laitteella olevia kuvia.
- Haku (Search) - täällä voit etsiä kuvia sijainnin tai jopa sisällön kuvauksen perusteella. Kuvaukset on tehty automaattisesti eli kukaan ei ole käynyt katselemassa kuviasi.
Lisäksi Google Kuvat järjestelee ottamiasi kuvia myös itse kansioihin eli albumeihin. Googlen luokittelu voi perustua dokumenttityyppiin tai kuvassa näkyvään asiaan. Esimerkiksi albumissa Järvet näkyy kuvia, jotka Google tunnistaa järviksi. Albumi Käsiala taas sisältää kuvia, joissa on Googlen mielestä käsin kirjoitettua tekstiä. Albumit ovat jokaisella erilaisia.
Sovellus kansioi kuvia myös sijainnin perusteella. Voit siis löytää kaikki mökiltä otetut kuvat samasta albumista – jos olet ottanut ne niin, että puhelimessa on sijainti päällä.
Huomaa, että jos siirrät Google Kuviin kerralla runsaasti kuvia, ohjelmalla kestää hetki käydä ne läpi. Vasta kun se on tutkinut, mitä kussakin kuvassa on, onnistuvat kuvien sisältöön perustuvat luokittelut ja haut.

Yksittäisen kuvan etsiminen
Jos Googlen automaattinen ryhmittely ei tuota tulosta, voit kalastella suosikkikuvaasi tarkemmilla hakutavoilla.
1. Aika
Kuvat-näkymässä kuvat näkyvät automaattisesti uutuusjärjestyksessä. Voit skrollata aikajanaa helposti oikeassa laidassa olevalla painikkeella (puhelin) tai vierityspalkilla (nettiselain). Näet koko ajan, missä kuukaudessa ja vuodessa kulloinkin mennään.
Voit myös kirjoittaa hakukenttään vuoden tai kuukauden.

2. Paikka
Näit todennäköisesti jo paikan mukaan järjestettyjä albumeja. Löydät GPS päällä otetut kuvat nopeasti myös kirjoittamalla paikan hakukenttään.
Vaikka et olisikaan käyttänyt kuvaa ottaessasi GPS-merkintää, voit etsiä kuvia paikan mukaan. Kun kuvassa näkyy usein toistuva tai tunnettu kohde, Google Kuvat päättelee sijainnin sen perusteella. Se tarjoaa myös kuvia, joissa lukee paikan nimi.

3. Sisältö
Kaikki keinot ovat sallittuja kuvajahdissa. Saalista siis luovasti erilaisilla hakusanoilla.
Kokeile erilaisia tapahtumia, kuten joulu, häät tai syntymäpäivät. Tulokset eivät ole aukottomia, mutta ne saattavat auttaa oikeille jäljille.
Värilläkin voi hakea! Tyrmäävä asu tai ikimuistoinen majapaikka voi löytyä juuri värityksensä ansiosta.
Google Lens tunnistaa kuvista monenlaista
Google Kuvat -sovellukseen - kuten muihinkin Googlen palveluihin - on sisäänrakennettuna tekoälypohjainen kuvantunnistusohjelma Google Lens.
Lens voi tunnistaa kuvista esimerkiksi auton mallin, laivan nimen tai tietoa rakennuksesta. Se saattaa myös tunnistaa kuvassa olevan tekstin kielen ja osaa kääntää sen. Varsinainen kuvanhakuohjelma Lens ei kuitenkaan ole.
Kun avaat kuvan Google Kuvissa, löydät Lensin ikonin kuvan laidasta.
Löydät lisätietoa Googlen omista käyttöohjeista.
2. Applen Kuvat
Applen Kuvat-ohjelman älykkäät kuvahaut eivät edellytä, että otokset on tallennettu Applen Icloud-pilveen. Silloin voit kuitenkin suorittaa hakuja vain niistä kuvista, jotka ovat laitteesi paikallisessa muistissa, esimerkiksi Iphonessa tai Mac-tietokoneella. Pilvitallennus yhdistää eri Apple-laitteidesi kuvat yhdeksi isoksi arkistoksi, johon pääset Apple ID:lläsi.
Voit katsoa kuvia Kuvat-sovelluksen lisäksi Icloud-kuvagallerian nettiversiossa. Saat Icloudin käyttäjänä automaattisesti 5 gigatavua pilvitallennustilaa. Sen yli menevä varastointi on maksullista.
Näin kytket Icloud-pilvitallennuksen päälle:
- Iphone ja Ipad: Asetukset > Kuvat > iCloud-kuvakirjasto (täppää päälle)
- Mac-tietokone: Järjestelmäasetukset > iCloud > klikkaa Kuvat-kohdan vierestä Valinnat > valitse iCloud-kuvakirjasto.
Löydät tietoa iCloud-kuvien käytöstä Windows-tietokoneella Applen ohjeista.
Applen Kuvien automaattinen organisointi
Kuvat-ohjelmassa on neljä välilehteä: Kirjasto (Library), Sinulle (For you), Albumit (Albums) ja Haku (Search).
Kirjasto-näkymästä löydät kuvat aikajärjestyksessä. Sinulle-näkymä esittelee kuvia, jotka se tulkitsee tärkeiksi, ehdottelee erilaisia muokkauksia ja lajittelee kuvia “muistoiksi” kutsutuihin kokoelmiin. Täältä saatat löytää vaikka sovelluksen itse luoman kuvakollaasin vanhasta ulkomaanmatkastasi.
Hakujen kannalta tärkeä paikka on Albumit-välilehti. Kuvat-sovellus tekee automaattisesti kansioita esimerkiksi kuvatyypin mukaan (selfie, panoraama), paikan mukaan (jos sijaintitiedot ovat päällä kuvia otettaessa) ja henkilöiden mukaan.

Yksittäisen kuvan etsintä
1. Ajankohta
Applen Kuvat -ohjelman Kirjasto-näkymässä voit haarukoida etsimääsi ajankohtaa vuosiin, kokoelmiin ja hetkiin tarkentaen (katso edellinen kappale).
Voit myös kirjoittaa Haku-välilehdelle esimerkiksi kuukauden nimen.
2. Sijainti
Jos olet sallinut sijainnin liittämisen kuvan tietoihin, näet kuvanottopaikkasi kartalta Albumit-välilehden kansiosta Paikat.
Toinen vaihtoehto on hakea paikkaa suoraan hakusanalla, esimerkiksi Pariisi.
3. Sisältö
Applen Kuvat tunnistaa melko hyvin kuvan sisältöä. Meri, kahvi, juhannus, Batman… Pinnistä muistiasi ja kokeile kaikkia hakusanoja, jotka voisivat luonnehtia kuvan sisältöä!
4. Henkilöt
Applen Kuvat > Albumi > Henkilöt: Täällä näet kuvissasi usein tai säännöllisesti esiintyviä kasvoja. Avaa albumi, niin näet kuvat, jotka Apple tulkitsee esittävän samaa henkilöä.
Täysin virheetöntä tunnistus ei ole, ja sovellus voikin pyytää sinulta apua urakkaan. Jos annat henkilön kuvakokoelmalle tunnisteen, esimerkiksi Jaska, voit käyttää sitä jatkossa hakuterminä.
Monipuoliset hakukeinot tekevät kaivatun otoksen löytymisestä, elleivät täysin varmaa, niin ainakin todennäköisempää. Onnea etsintään!
Muokkaukset
30.1.23: Teksti ja kuvat ajan tasalle.
Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.