Hyppää pääsisältöön

Sex Pistolsin keikan peruuntumisesta 40 vuotta: sisäministeri Eino Uusitalo peruutti lopulta punkpioneereille jo myönnetyn työluvan

Punk-graafi Helsingin sanomien sivusta, jossa kerrotaan Sex Pistols yhtyeestä otsikolla Parasta lapsille? (3.1.1978)
Sex Pistols kohu sai alkunsa Helsingin Sanomien artikkelista. Punk-graafi Helsingin sanomien sivusta, jossa kerrotaan Sex Pistols yhtyeestä otsikolla Parasta lapsille? (3.1.1978) Kuva: Sampo Soveri Sex Pistols

Tammikuussa 1978 Sex Pistolsin piti esiintyä esiintyä Helsingissä, mutta viranomaiset estivät “väkivaltaa ja anarkiaa muotiasiana tarjonneen” punk-pioneerin esiintymisen.

1970-luvulla progressiivinen rock edusti rockin valtavirtaa. Rockin alkuaikojen kapinallisuuden tilalle oli tullut kilometrien pituiset kitarasoolot ja alati vaihtuvat kompit.

Sitten tuli punk, joka palautti rockin takaisin katutasolle: kuka tahansa pystyi jälleen perustamaan bändin, kunhan asenne vain oli kohdallaan ja biisintekijöillä tiedossa se, että systeemi on mätä.

Värikkäästi pukeutuneet punkkarit aiheuttivat pahennusta missä ikinä liikkuivatkin. Käytöstavatkin olivat usein hukassa.

Konservatiivisessa Isossa-Britanniassa kaikkein eniten hämmennystä aiheutti Sex Pistols -yhtye, joka uskalsi jopa kiroilla televisiossa kesken suoran lähetyksen.

Lieventävänä asianhaarana ei käynyt sekään, että yhtyeen jäsenet olivat televisiossa esiintyessään kännissä.

Antti Einiö buukkasi yhtyeen Suomeen

Vuosikausia bändejä Suomeen tuonut Antti Einiö löysi Sex Pistolsin New Musical Expressin ja Melody Makerin sivuilta. Niinpä hän buukkasikin yhtyeen keikalle Helsingin Työväentalolle.

– Olin kuullut bändiä ja tiesin, että se oli legendaarinen ensimmäinen varsinainen punk-bändi ja vähän levoton esiintymisessään, mutta ei siinä mun mielestä niin hirvittävää skandaalin käryä ollut, Einiö muistelee.

– Aivan varmaan en uskalla sanoa, mutta veikkaisin, että bändin keikkapalkkio olisi nykyeuroiksi muutettuna 10 000 euron luokkaa.

Keikalle oli myyty jo 700 lippua

Sex PIstolsin piti esiintyä Helsingin Työväentalolla tammikuun 18:s päivä 1978. Keikkaa alettiin luonnollisesti mainostaa jo hyvissä ajoin, ja liput menivät mukavasti kaupaksi. Ei ihme, sillä moni oli tutustunut punk-rockiin jo edellisvuonna Ramonesin keikoilla.

Mutta heti tammikuun alussa tuuli kääntyi, kun Helsingin Sanomissa ilmestyi parin palstan lyhyt juttu Sex Pistolsista otsikolla “Parasta lapsille?”.

Jutussa kerrottiin kuinka Sex Pistols, “nuortenlehtienkin rääväsuiseksi riiviölaumaksi nimeämä ryhmä”, on tulossa “karjumaan” Suomeen.

Hesarin mukaan väkivaltaisuudestaan tunnetun yhtyeen kaikilla jäsenillä oli takanaan erilaisia huume- ja pahoinpitelysyytteitä. Jutun lopuksi vielä kysyttiin, että “kenenköhän vastuulla olisi estää moisten pääsy Suomeen – lastensuojelijoiden vai ympäristöhygieenikkojen?”

Yhtyeen tärkein ´soitin´ on mekaaninen äänensärkijä, jolla syntyy räkäinen, kätkättävä ääni

Järjestöt huolestuivat

Musiikkialan ammattiyhdistysten federaatio, Lastensuojelun keskusliitto, Raittiuskasvatusliitto, Suomen Partiolaiset ja poliittiset nuoriso- sekä varhaisnuorisojärjestöt laidasta laitaan ilmoittivat vastustavansa yhtyeen päästämistä Suomeen turmelemaan nuorisoa.

Myös SAK ilmoitti, kuinka ”yhtyeen edustama väkivaltakulttuuri on voimakkaasti ristiriidassa SAK:n edustamien kasvatuksellisten tavoitteiden kanssa...”

– Yleensä koko tämä touhu tuli täytenä yllätyksenä, se tuli ihan puun takaa, Einiö ihmettelee jälkikäteen Sex Pistolsista syntynyttä kohua.

Ensiksi Einiö joutui etsimään yhtyeelle uuden esiintymispaikan. Helsingin Työväentalo ei enää suvainnut Sex Pistolsia lavalleen, mutta uudeksi esiintymispaikaksi oli jo saatu UKK-halli.

Tämä touhu tuli ihan puun takaa

1970-luvulla ulkomaiset esiintyjät tarvitsivat työluvan. Sex Pistolsien hakemus oli ollut käsiteltävänä, ja työlupa oli myönnetty. Työministeriöstä ilmoitettiin lopulta, ettei heillä viran puolesta ole syytä muuttaa myönteistä lausuntoa, jolloin vastuu lankesi sisäministeriön harteille.

Sisäministeriö epäsi työluvat

Lopullisesti Sex Pistolsin kohtalosta päätti keskustapuoluetta edustanut sisäasiainministeri Eino Uusitalo.

Tammikuun 12:s päivä sisäministeriö epäsi yhtyeeltä työluvat. Päätöstä perusteltiin soittajien aiemmilla huumerikoksilla.

Ministeriö myös katsoi, ettei yhtyeen saapuminen Suomeen ollut suotavaa niiden vetoomusten takia, joita kansalaisjärjestöt ja viranomaiset olivat esittäneet.

Katso, mistä Sex Pistols kohussa oikein oli kyse (3 min).

Elävä arkisto: Lapsijärjestöt vastustivat Sex Pistolsia

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän