Hyppää pääsisältöön

Sorjosen toinen kausi menee ihon alle

Ville Virtanen Kari Sorjosena. Kuvaan lisätty teksti: menneisyys ei ole siellä, minne jätit sen.
Ville Virtanen Kari Sorjosena. Kuvaan lisätty teksti: menneisyys ei ole siellä, minne jätit sen. Sorjonen,Ville Virtanen,yle draama

Maailmanlaajuista suosiota niittäneen ja palkintoja saaneen Sorjosen toinen tuotantokausi nähdään Ylellä 7.10. Sarjan luoja Miikko Oikkonen paljastaa, että kauden teemana on menneisyys ja "pelkäystyynyä" ensimmäisellä kaudella tarvinneiden kannattaa varata sellainen myös toiselle kaudelle.

On lupa odottaa että kakkoskausi tulee olemaan koukuttavampi ja koskettavampi, ja pitää vielä kovemmin otteessaan kuin ensimmäinen”, maalailee Kari Sorjosta näyttelevä Ville Virtanen.

Virtanen kertoo, että hänellä oli toista kautta tehdessä vahva tunne siitä, että he pääsivät jatkamaan siitä mihin edelliskaudella jäätiin. Jo käsikirjoitus tuntui hänestä hiotummalta ja yksityiskohtaisemmalta kuin ykköskaudella. “Heti kuvausten alusta oli tunne, että joka osa-alueella mennään eteenpäin; kuvakerronta, näyttelijäntyö ja tarinankerronta tulee olemaan rikkaampaa, elävämpää ja tarkempaa kuin ykköskaudella”, valottaa Virtanen.

Sorjonen-sarjan kohtausta valmistellaan. Ville Virtanen istuu toppatakissa kuvaustiimin ympäröimänä.
Ville Virtanen valmistautuu Kari Sorjosena kuulustelukohtaukseen VARE:n lavasteissa. Sorjonen-sarjan kohtausta valmistellaan. Ville Virtanen istuu toppatakissa kuvaustiimin ympäröimänä. Kuva: Fisher King Sorjonen,Ville Virtanen

5 rikosta - 2 perhettä - 1 raja

Ensimmäisellä tuotantokaudella Keskusrikospoliisissa työskentelevä huippututkija Kari Sorjonen muuttaa vaimonsa ja tyttärensä kanssa pieneen rajakaupunkiin Lappeenrantaan. Sorjonen toivoo aikaa perheelle ja helpompia rikoksia ratkaistavakseen, mutta idyllisen rajaseudun rikokset ovatkin koskettavampia ja raaempia kuin koskaan aiemmin.

Rikokset menevät lujaa ihon alle.― Ville Virtanen

Sorjonen kollegoineen Vakavien rikosten erikoisyksikössä VARE:ssa saavat kauden aikana tutkittavakseen viisi rikosta ja tapahtumia seurataan kahden perheen näkökulmasta: Sorjosten ja Jaakkoloiden.

Sarjan ensimmäisen kauden jokainen jakso on kerännyt Suomessa keskimäärin miljoona katsojaa, ja nyt Sorjonen on myyty yli 40 maahan ympäri maailmaa. Sarja on nähty muun muassa USA:ssa, Kanadassa, Englannissa, Ranskassa ja muissa Pohjoismaissa, ja saanut myös Netflixin kautta kansainvälisen levityksen. Sorjosta on kuvailtu Suomen ensimmäiseksi Nordic noir -sarjaksi ja se on saanut erityiskiitosta laadukkuudestaan. Sorjosen monesta muusta Nordic noir -sarjasta erottava persoonallinen piirre on Venäjän raja ja keskeinen perhetarina.

Tulevalla kaudella jatkaa samat kuusi päähenkilöä: Kari, Pauliina (Matleena Kuusniemi) ja Janina Sorjonen (Olivia Ainali) sekä Lena (Anu Sinisalo) ja Katia Jaakkola (Lenita Susi) ja Niko Uusitalo (Ilkka Villi).

Katkeamispiste

Myös toisella kaudella selvitetään viisi tositarinoihin pohjautuvaa tarinaa, ja nämä tarinat kietoutuvat entistä syvemmälle päähenkilöiden henkilökohtaiseen elämään.

Päänäyttelijät ja showrunner Oikkonen kertovat tulevan kauden olevan intiimimpi. “Kauden rikokset nivoutuvat yhteen Sorjosten ja Jaakkoloiden perhetarinoiden kanssa. Heidän omat kokemuksensa auttavat ratkaisemaan rikoksia ja rikokset taas antavat vastauksia päähenkilöiden elämäntilanteisiin”, Oikkonen kuvailee.

Rikokset tunkevat kovempaa ja henkilökohtaisemmin Sorjosten arkeen, kertoo myös näyttelijä Virtanen. “Kari Sorjonen joutuu ison henkilökohtaisen kriisin äärelle. Rikokset menevät lujaa ihon alle, ja herkkä mies herkistyy äärimmilleen. Henkistä kestävyyttä koetellaan katkeamispisteeseen asti”, paljastaa Virtanen.

Toinen kausi tulee lähemmäs ja syvemmälle paitsi Sorjosen perhettä, myös muut päähenkilöt kasvavat kauden myötä. Virtanen kertoo, että Lenan ja Katian tarina nousee yhden tapauksen keskiöön. Sinisalo vihjaa roolihahmonsa löytävän edestään jotain, mitä on taakseen jättänyt. Myös Niko Uusitalo saa enemmän vastuuta ja joutuu vaikeiden valintojen eteen.

Se, minkä taakseen jättää

Toisen kauden teemana on menneisyys. Kari sanookin sarjassa, ettei kenenkään menneisyys ole siellä, minne he ovat sen jättäneet. Toteamus kuvastaa niin päähenkilöiden tilannetta kuin kaikkia kauden viittä rikosta", julkistaa myös sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Oikkonen.

Kakkoskausi, kuten ensimmäinenkin, seuraa Vakavien rikosten erikoisyksikön työtä rikosten kimpussa, sekä Kari Sorjosen yritystä elää rankan työnsä aiheuttaman paineen alla normaalia perhe-elämää. Henkilöiden tarinat jatkuvat siitä, mihin edellisellä kaudella jäätiin, mutta rikokset ovat uusia, itsenäisiä tarinakokonaisuuksia”, Virtanen avaa.

Toisella kaudella moraali ja ammattietiikka ovat suurennuslasin alla.― Anu Sinisalo
Mies tummassa suojapuvussa pitelee valkoista, punaiseksi värjäytynyttä kangasta. Edustalla kaksi tummaa hahmoa. Kuva on making of -kuva.
Toisella kaudella nähdään 10 jaksoa ja viisi uutta rikosta. Mies tummassa suojapuvussa pitelee valkoista, punaiseksi värjäytynyttä kangasta. Edustalla kaksi tummaa hahmoa. Kuva on making of -kuva. Kuva: Fisher King Sorjonen,yle draama
Keskellä kuvaa kameramies pitelee kameraa ja näyttää tutkivan asetuksia. Huone on vanhanaikaisesti sisustettu ja verhojen välistä siivilöityy valo.
Sorjosen toisella kaudella nähdään yli 200 kuvauspaikkaa. Keskellä kuvaa kameramies pitelee kameraa ja näyttää tutkivan asetuksia. Huone on vanhanaikaisesti sisustettu ja verhojen välistä siivilöityy valo. Kuva: Fisher King Sorjonen,yle draama

Anu Sinisalo kertoo, että toisella kaudella moraali ja ammattietiikka ovat suurennuslasin alla. “Sorjosessa minua näyttelijänä on kiehtonut aina se, että kenelle tahansa voi tulla elämässä eteen tilanne, joka ajaa toimimaan ja tekemään asioita, joita ei voisi koskaan kuvitella. Mielen hetkellinen impulsiivisuus muuttaa siihen astisen arvomaailman ja paluuta ei ole. Ja se voi tapahtua kenelle meistä tahansa”, Sinisalo pohtii.

Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) raottaa lähikuvassa mustan pussin suuta nenäänsä pidellen. Lenalla on käsissään siniset kumihanskat.
Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) jatkaa Vakavien rikosten erikoisyksikössä. Lena Jaakkola (Anu Sinisalo) raottaa lähikuvassa mustan pussin suuta nenäänsä pidellen. Lenalla on käsissään siniset kumihanskat. Kuva: Fisher King Production Anu Sinisalo,Sorjonen,yle draama

Oikkonen kertoo, että: “Uudelta kaudelta on odotettavissa paljastuksia hahmojen menneisyydestä ja yllätyksiä rikosten parissa. Jännitystä, järkytyksiä, mutta myös rakastavia sekä hauskoja hetkiä, jotka tuovat valoa Sorjosen Nordic noir -maailman pohjoiseen pimeyteen.

Niiden, jotka ensimmäisellä kaudella tarvitsivat niin sanottua pelkäystyynyä, kannattaa varata sama tyyny varmasti myös toisen kauden ajaksi”, suosittelee Oikkonen. “Toisaalta olemme vältelleet Nordic noirin rajuinta kuvastoa ja pyrkineet luomaan rikoksia, jotka ravistelevat meitä muulla kuin brutaaleilla kuvilla”, Miikko jatkaa.

Rikoskertomukset ovat kaiken lisäksi ajankohtaisia ja ajatuksia herätteleviä.― Miikko Oikkonen
Lähikuvassa maskeeraajat viimeistelevät muovipussissa olevaa hahmoa otsalamput päässä.
Maskeeraajat Laura Rantaniemi (vas.) ja Eija Hakkarainen (oik.) viimeistelevät kohtauksen uhria. Lähikuvassa maskeeraajat viimeistelevät muovipussissa olevaa hahmoa otsalamput päässä. Kuva: Fisher King Sorjonen,yle draama

Myös toista kautta kuvattiin Lappeenrannassa, jonne sarjan tapahtumapaikat perustuvat. Toisen kauden rikoskertomukset ovat kaiken lisäksi ajankohtaisia ja ajatuksia herätteleviä, paljastaa Oikkonen. “Jos toiseen kauteen tutustuneiden ennustukset käyvät toteen, muutamat keissit tulevat herättämään varmasti myös keskustelua.

Sorjonen 2 kokonaan Areenassa ja sunnuntaisin Yle TV1:ssä 7.10.2018 lähtien

Katso sarjan ensimmäinen kausi Areenassa!

Sorjonen voitti Kultaisen Venlan 2016 draamasarja-kategoriassa. Päänäyttelijät Ville Virtanen ja Anu Sinisalo palkittiin Kultainen Venla -gaalassa parhaan näyttelijän palkinnolla.

Sarjan on luonut Miikko Oikkonen. Pääosissa mm. Ville Virtanen, Matleena Kuusniemi, Anu Sinisalo, Lenita Susi, Olivia Ainali, Ilkka Villi. Sorjosen Ylelle tuottaa Fisher King.

Katso myös Kari Sorjosta näyttelevän Ville Virtasen haastattelu Ylen aamu-tv:ssä.

Laajassa kuvassa työryhmää kuvaamassa kellarimaisessa huoneessa Sorjosen kohtausta. Kameran ajoradan päässä päänäyttelijät esittämässä kuulustelutilannetta.
Toisella kauden kuvaukset loppuivat VARE:n studiolavasteissa loppuvuonna. Laajassa kuvassa työryhmää kuvaamassa kellarimaisessa huoneessa Sorjosen kohtausta. Kameran ajoradan päässä päänäyttelijät esittämässä kuulustelutilannetta. Kuva: Fisher King Sorjonen,yle draama

Artikkeliin lisätty toisen tuotantokauden trailer 20.4.2018.
Artikkeliin päivitetty tarkka päivämäärä 20.9.2018.

Keskustele