Hyppää pääsisältöön

Asbestitöiden heikko taso vaarantaa työntekijöiden terveyden

Asbestipurkualan ammattilaisten mukaan alalle on pesiytynyt epäpäteviä tekijöitä. Työntekijä ja mahdollisesti remonttikohteen asukas altistuu vaaralliselle aineelle, jos asbestityö tehdään huonosti tai jos niitä ei tehdä lainkaan.

Asbesti on edelleen suurin työperäisen kuoleman aiheuttama tekijä. Asbestisairauksiin kuolee Suomessa sata ihmistä vuodessa.

Asbestilaki tiukkeni vuoden 2016 alussa. Asbestikartoitus on nyt pakollista tehdä ennen vuotta 1994 rakennetuissa remonttikohteissa. Asbestialan purkutöitä saavat virallisesti tehdä vain työntekijät, jotka on rekisteröity asbestipurkutyöluparekisteriin.

Aluehallintovirasto (AVI) on tarkastanut lain aikana, parissa vuodessa, noin 600 asbestipurkutyömaata. Niistä yli 400 on johtanut toimenpiteisiin, muutama työmaa on suljettu.

Asbestikartoittajilta ja tutkimuslaboratorioilta ei vaadita erityisiä sertifiointeja. Periaatteessa riittää, että toimija julistaa itse itsensä päteväksi.

”Jos kartoittaja ei löydä asbestia, kohdetta ei voi tehdä asbestityönä. Jos purku tehdään huonosti ja ei siivota kunnolla, niin asbesti leviää asuntoon ja sitä kautta altistuvat asukkaat ja mahdollisesti muut ihmiset työmaalla”, sanoo puheenjohtaja Kai Salmi Asbesti ja pölysaneerausliikkeiden liitosta, SAP ry:stä.

MOT lähetti viisi asbestinäytettä neljään eri laboratorioon. Tulokset yllättivät asiantuntijat.

”Tulos on surkea, minua harmittaa aidosti laboratorioiden puolesta, osaaminen on olematonta”, Tomi Tolppi, Labroc Oy:n hallituksen puheenjohtaja sanoo.

”Asiantuntijoiden toimia ja pätevyyksiä ei ole määritelty mitenkään lainsäädännössä. Tässä on seuraus”, Kai Salmi SAP ry:stä sanoo.

Kuluttaja-aiheet

Rakentaminen

Kommentit