Hyppää pääsisältöön

Docstop: Mun sukupuoli

Kymmenen uutta Docstop-dokumenttia kertovat tämän päivän Suomesta ja suomalaisuudesta.
Sakris Kupila.on 21-vuotias lääketieteen opiskelija ja Amnestyn kansainvälisen Brave-kampanjan kasvo. Kymmenen uutta Docstop-dokumenttia kertovat tämän päivän Suomesta ja suomalaisuudesta. Yle TV1,Docstop

TV1 tiistaina 23.1.2018 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 24.1. klo 00.35, torstaina 25.1. klo 5.55 ja maanantaina 29.1. klo 12.05
Yle Areenassa 17.1.2018

Sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin hakeutuvien ihmisten määrä on kasvanut Suomessa. Vuonna 2017 heitä oli jo lähes tuhat.

Dokumentti “Mun sukupuoli” kertoo minkälaista on elää transsukupuolisena Suomessa, joka on ainoa Pohjoismaa, joka vaatii sukupuoltaan korjaavalta ihmiseltä hedelmättömyyttä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Suomen translaki loukkaa transihmisten ihmisoikeuksia.

Miksi Suomi rikkoo ihmisoikeuksia?

Pia Asikaisen ohjaamassa dokumentissa kerrotaan 21 -vuotiaasta transsukupuolisesta lääketieteen opiskelija Sakris Kupilasta.

Hän on Amnestyn kansainvälisen Brave-kampanjan kasvo, joka protestoi Suomen ihmisoikeuksia rikkovaa lakia vastaan ja jättää oman sukupuolensa juridisen korjaamisen mieluummin tekemättä kuin alistuu nykyisen lain vaatimuksiin.

Hedelmättömyyden lisäksi sukupuolen juridiseen vahvistamiseen maistraatissa tarvitaan 18-vuoden ikä, Suomen kansalaisuus ja lääketieteellinen selvitys siitä, että kokee pysyvästi kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja että myös elää tämän mukaisessa sukupuoliroolissa.

Alexandra on matkalla onneen

Dokumentissa on mukana myös 19 -vuotias Kallion lukion opiskelija Alexandra Jääskeläinen, joka aloitti toukokuussa 2017 hormonihoidot korjatakseen sukupuolensa naiseksi. Muutos tekee välillä kipeää, mutta Jääskeläinen uskoo muutoksen olevan hänelle myös tie onnellisempaan ja parempaan elämään.

Historiallista perspektiiviä dokumenttiin tuo 49-vuotias aikuisviihdealan eläkeläinen Diamond Lämsä. Hän koki jo pienenä lapsena olevansa tyttö.

Vaikka hän on ottanut itselleen rinnat niin Lämsä ei ole koskaan alkanut syömään hormoneita, koska hän pelkää niiden tuomia sivuvaikutuksia.

Diamond Lämsä toivoo yhteiskunnalta avarakatseisuutta. Kahden sukupuolen määritelmä on kapea ja kaikkia ihmisiä ei voi kategorisoida. Jokainen meistä on ihminen.

Tuotanto: Yle, 2017.