Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Tastula: "Jos olisi enemmän valoa, tämä olisi minun maani!"

Tanja Awari
Tanja Awari Kuva: Tanja Awarin kotiarkisto maahanmuuttajat

Irakilaissyntyinen yrittäjä Tanja Awari kannustaa maahanmuuttajia aktiiviseen elämänasenteeseen. Hän opiskelee joka päivä suomea ja kaipaa ihmisten välisiä lämpimiä kohtaamisia.

Tanja Awari tuli Suomeen vuonna 1999 turvapaikanhakijana yhdessä miehensä kanssa Turkista. Pariskunta päätyi aluksi Tornioon, mutta nykyään kolmilapsinen perhe asuu Helsingissä.

Aluksi Awari opiskeli suomen kielen alkeita Kemissä. Myöhemmin hän oppi lisää kieltä valmentavalla kurssilla sekä opiskeli Mäntsälässä floristiksi.

– Joka päivä opiskelen lisää suomea lukemalla Me Naiset- sekä Metro-lehteä.

Päivittäinen aktiivisuus

Toimeliaan Tanja Awarin yrittäjän alkutaival oli hankala, mutta sitten kaikki alkoi sujua.

– Muut yrittäjät tervehtivät minua iloisesti Hakaniemen hallissa, missä minulla on sekä kukka- että luomuruokakauppa.

Tulkkia Tanja Awari tarvitsi vain yhden vuoden ajan. Sen jälkeen hän hoiti kaikki asiansa itse - ellei mukaan lasketa naapurissa asunutta Virveä, joka auttoi Awaria monessa.

– Hän on ensimmäinen suomalainen ystäväni, jonka kanssa soittelemme edelleen.

– Yrittäjän elämään mahtuu tietysti monenlaisia haasteita, joita tulisi eteen omassakin maassa, mutta mikään ei tunnu ihan koko ajan vaikealta kuten alussa. Lisäksi perheeni auttaa minua arjessa.

Kotouttamisen abc

– Yleisesti ottaen on niin, että työpaikkoja on vähän, mutta fiksu maahanmuuttaja saa varmasti työpaikan, kunhan on rohkea, vakuuttaa Awari.

- Tärkeintä on opetella suomen kieli. Lisäksi kannattaa tutustua suomalaiseen kulttuuriin, eikä jäädä vain kotiin istumaan. Jokainen tulokas tarvitsee myös aikaa sopeutumiseen, sillä täällä Suomessa ei ole ihan helppoa tutustua uusiin ihmisiin.

- Itse en tunne naapureitani, enkä ole vieläkään sopeutunut pimeyteen, suree Tanja Awari.

- Ennen syksyä yritän ehtiä matkustaa aurinkoon, sillä kaipaan valoa. Suomessa käytän valohoitoa ja jopa masennuslääkkeitä, sillä pimeys on rankkaa. Tämä olisi minun maani, jos täällä olisi enemmän valoa.

Hiukset peittävä huntukulttuuri

Hiljattain Awarin perhe vuokrasi asuntoaan eteenpäin. Asuntoa tuli katsomaan miehen seurassa nuori tyttö, jonka kasvot oli peitetty niin, että vain silmät näkyivät.

- Haluan nähdä kasvosi, joten otathan huivin pois, kun ketään ei ole nyt kotona, ehdotti Awari tytölle. Hunnun alta paljastui Tanja Awarin hämmästykseksi vaaleatukkainen tyttö.

- Huivin pitäminen on sopivaa, mutta kasvot peittävä huntukulttuuri ei kuulu minusta suomalaiseen kulttuuriin, ehdottaa Awari reippaasti.

Naisten hyvä asema Suomessa

Tanja Awari on mielissään naisten hyvästä asemasta ja monipuolisista ihmisoikeuksista Suomessa.

– Jopa pankit kannustavat meitä naisia yrittämään! Minulle tarjottiin esimerkiksi enemmän yrityslainaa, koska olin nainen enkä mies. Lisäksi sain starttirahaa koko vuodeksi.

– Ostin vuonna 2012 ensimmäisen kauppahallin liikkeen ja myöhemmin toisen, kun edelliset omistajat jäivät eläkkeelle, kertaa Tanja Awari.

Keskustele