Hyppää pääsisältöön

Lauri Saarikoski: Yle valjastaa tekoälyn media-alan voimavaraksi kansainvälisessä tutkimushankkeessa

Osallistujia MeMad-tutkimushankkeen kansainvälisessä aloitusseminaarissa 16.1.2018.
MeMAD-tutkimushanke polkaistiin käyntiin kansainvälisessä aloitusseminaarissa 16. tammikuuta. Osallistujia MeMad-tutkimushankkeen kansainvälisessä aloitusseminaarissa 16.1.2018. tekoäly,tutkimusprojektit,visio-talo

Katsooko tekoäly tulevaisuudessa videot ja kuunteleeko se podcastit puolestasi? Tarjoaako se kiinnostavimmat palat nähtävillesi ja kääntääkö se vieraskieliset videot kielelle, jota sinä ymmärrät? Ehdottaako kone elokuvan leikkaajalle raakaversioita erilaisista leikkauksista ja kahlaako se läpi kaiken löytämänsä median järjestäen sen toimittajan työn tausta-aineistoksi?

Yle haluaa olla media-alan suunnannäyttäjä tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntämisessä. Vuoden alussa käynnistynyt kolmivuotinen EU-tutkimushanke MeMAD etsii menetelmiä tekoälyn käyttämiseen media-alalla, erityisesti videoaineiston, kääntämisen ja tekstittämisen parissa. Edustamme kahdeksan eurooppalaisen tutkimuslaitoksen ja yrityksen yhteenliittymässä media-alaa tarjoten tutkijoiden käyttöön sisältöjä ja mediateollisuuden näkökulmia. Kokeilemme myös projektissa syntyviä uusia keksintöjä käytännön työssä.

Monet uusista menetelmistä vaativat raaka-aineeksi laajoja media- ja kieliaineistoja, ja Ylellä on yksi Suomen suurimmista media-arkistoista. Pienen kielialueen teknologia ei ole ensimmäisenä kansainvälisten teknologiayritysten työlistalla, joten haluamme osaltamme varmistaa, että suomalaisella medialla on tulevaisuudessakin käytössään ajantasaiset työvälineet. Samalla rakennamme kotimaisen mediakentän mahdollisuuksia pärjätä kiristyvässä kansainvälisessä kilpailussa.

Nykyisin Ylen kääntäjien ja tekstittäjien työaika ei riitä kaikkien sisältöjen kääntämiseen, tekstittämiseen ja kuvailutulkkaukseen. Saavutettavuus ja monikielisyys ovat kuitenkin osa tasa-arvoa. Tekoälyä hyödyntävät ratkaisut avaavat eri kieliryhmille sekä kuulo- ja näkövammaisille nykyistä yhtäläisemmät mahdollisuudet osallistua julkiseen keskusteluun ja seurata ajankohtaista tiedonvälitystä.

Kokeilemme, opimme siitä ja jaamme oppimaamme kaikille kiinnostuneille Yle Betan tutkimusmatkojen yhteydessä.

Median sisältöanalyysiä ja kieliteknologiaa MeMAD-hankkeessa tutkivat Ylen Arkiston kehityspäällikkö Lauri Saarikoski, Yle Areenan konseptisuunnittelija Kim Viljanen, Ylen kääntämisen ja versioinnin päällikkö Christoffer Forssell, tietoasiantuntija Harri Kiiskinen sekä Yle Betan päällikkö Anssi Komulainen yhdessä Ylen muiden asiantuntijoiden kanssa.

Lauri Saarikoski
kehityspäällikkö, Yle Arkisto

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen on kuollut

  Perttu Häkkinen menehtyi sunnuntaina 12.8. tapaturmaisesti. Kaipaamme rakasta kollegaamme syvästi. Hänen älykäs, valoisa ja huumorintajuinen persoonansa valaisi päiviämme niin työyhteisössä kuin ohjelmissaankin. Perttu oli poikkeuksellinen toimittaja. Hän oli tekijänä aidosti ihmisläheinen, innostava, innostuva, pelkäämätön ja tarkkanäköinen.

 • Naprapaatti, osteopaatti vai kiropraktikko? Mistä kannattaa hakea apua selkävaivoihin?

  Mikä manipulaatiohoito auttaa selkäkipuihin?

  Kun selkää särkee tai niska jumittaa niin moni miettii, mistä hakisi apua. Pitääkö mennä lääkäriin vai auttaisiko jonkinsortin käsittely? Nettiä selaamalla löytyy helposti erilaisia tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin suunnattuja hoitoja, mutta jää epäselväksi, mikä niistä tarjoaisi juuri omaan vaivaan sopivinta apua. Entä kannattaako käydä toisen hoitomuodon osaajalla, jos yksi ei auttanut?

 • Kuinka hyvin muistat 8. kauden tapahtumat?

  Tietovisa 8. kauden tapahtumista.

  Oletko todellinen UP-tietäjä vai vaan pelkkä pikakelaaja? Testaa, kuinka hyvin muistat Uuden Päivän 8. tuotantokauden juonikuviot. Tsemppiä testiin!