Hyppää pääsisältöön

Mitä tyyliä musiikkini edustaa? Avaruusromua 21.1.2018

kukkia
kukkia Kukka-asetelma

”Minulta usein kysytään mitä tyylilajia musiikkini edustaa”, toteaa säveltäjä ja basisti Lauri Porra.

Hän sanoo, ettei ole tähän päivään mennessä osannut vastata tuohon kysymykseen. ”Kirjoittaessani pyrin seuraamaan lähinnä sydäntäni ja tekemään sellaista musiikkia mitä tahtoisin itse kuunnella”, sanoo Lauri Porra.

Säveltäjä ja rumpali Olavi Louhivuori puolestaan luotsaa projektiaan, jossa hän tahtoo pohtia vapautta musiikissa ja taiteen tekemisessä. "Aihe laajeni nopeasti vapautta käsitteleväksi kokonaisvaltaiseksi pohdinnaksi”, hän sanoo.

”Musiikkityylistä tai sen lähtökohdista riippumatta kaikkien musiikintekijöiden päämäärä on sama”, sanoo Lauri Porra. ”Luoda ääntä ja musiikkia joka herättää tunteita ja ajatuksia, käydä dialogia kuuntelijan kanssa”.

Legendaarisen säveltäjän ja basistin Teppo Hauta-ahon akustinen trio soittaa vapaata improvisaatiota, jossakin modernin klassisen, free jazzin ja ulkoavaruuden välimaastosta. Kitaroissa Kalle Kalima ja Jukka Kääriäinen. Vapaata asennetta!

Ville Vokkolainen on säveltäjä ja sähkökitaristi. Hän säveltää ja esittää monenlaista musiikkia, ollut perustamassa Laponia Improvisations -koulutusohjelmaa ja Art First Records -levymerkkiä, on mukana monenlaisissa kokoonpanoissa, kuten myös soolona: improvisaatiota, kokeellista rockia, nykykansanmusiikkia, elektronimusiikkia.

Artisti nimeltä Maximilian Latva ei ole aivan tuntematon, sillä hänen ensialbumiaan kuunneltiin Avaruusromussakin joskus vuoden 2017 puolivälissä. Urbaani legenda kertoo, että herra Latva on aiemmin esiintynyt noin sadalla valenimellä, ja vasta viime vuonna ilmestyi ensimmäinen taiteilijan omalla nimellään julkaisema teos. Albumi oli nimeltään Kuboaa ja kuinka ollakaan, aivan vuoden 2017 lopulla ehti ilmestyä myös Maximilian Latvan toinen albumi nimeltään Hrön.

Vuoden 2017 lopulla säveltäjä ja rumpali Olavi Louhivuori käynnisti viisi albumia käsittävän kokonaisuuden, jossa hän kertoo keskittyvänsä tutkiskelemaan erityisesti musiikin vapautta. Ensimmäinen levy Immediate Music I koostuu Louhivuoren, jouhikonsoittaja Pekko Käpin sekä äänitaiteilija Teemu Korpipään yhteisistä improvisaatioista. Louhivuori kertoo, että tämän ensimmäisen levyn keskeisenä ajatuksena on tutkia välitöntä ilmaisua taiteessa. "Halusin levyä tehdessä luoda ympäristön, jossa mahdollisuus omaan kontrolliini olisi minimissään", hän sanoo.

AVARUUSROMUA 21.1.2018 - OHJELMAN MUSIIKKI:
LAURI PORRA: Domino Suite I: Stasis (Entropia)
ROBERT JÜRJENDAL: Missa Brevis (julkaisematon)
VON DÄNIKENN: Tape Ambient III (Tape Ambient)
KALMISTO TRIO: Crater (Meeting)
REDANDRÖM: Golgi apparatus (Media In Re)
VILLE VOKKOLAINEN: Post-Colonial Love Affair (singleversio, How to Become an Individual)
MAXIMILIAN LATVA: Ensimmäinen lapiollinen multaa - osa – (Hrön)
OLAVI LOUHIVUORI: Immediate Music Part III - osa - (Immediate Music I)

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua