Hyppää pääsisältöön

Sorvaa mortteli koivusta ja saarnesta

Jos omistat sorvin ja muutaman sorvausterän, mutta et oikein keksi, mitä haluaisit sorvata, niin tässä on sinulle vinkki: sorvaa mortteli miettiessäsi mitä tekisit.

Kosteaa puuta on helpompi sorvata. Sorvinterä leikkaa helpommin kosteaa puuta, ja se on kuin savea muotoilisi. Kosteassa puussa on hankalaa se, että se halkeaa helposti kuivuessaan.

Valmiiksi sorvatun esineen voi kuivata esimerkiksi lastuissa, keittää sen suolavedessä tai liimata kantatapit ja säilyttää viileässä, niin että kuivuminen tapahtuu hitaammin. Varminta on joka tapauksessa sorvata kuivaa puuta.

Sorvaa mortteli kuivasta puusta

Kuivan puun sorvaaminen on hieman raskaampaa, sorvausterän täytyy olla hyvin terävä ja sorvia pitää käyttää vähän kovemmilla kierroksilla. Jos tekee morttelin, pohja ilman halkeamia on kuitenkin toimivampi vaihtoehto.

Koska aloituskappale on aika suuri morttelia sorvatessa, on hyvä sahata puunpala mahdollisimman symmetriseksi ennen aloittamista, niin sorvi hyppii vähemmän.

Käytin koivua yläosaan ja saarnea pohjaan. Saarni on kova ja kulutusta kestävä puulaji.

Eri puulajien liimaaminen onnistuu hyvin puusepänliimalla. Jos on kyse esineistä, jotka pitää pestä, on parasta käyttää D3-luokiteltua liimaa.

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa