Hyppää pääsisältöön

Lapsen korvaa särkee – Pitääkö aina aloittaa antibioottikuuri?

Lapsi pitelee kättä korvallaan ja itkee.
Lapsi pitelee kättä korvallaan ja itkee. Kuva: Unsplash Akuutti,särkylääkkeet

Pitääkö korvakipuinen lapsi kiikuttaa lääkäriin keskellä yötä vai ehtiikö lääkekuurin aloittaa myöhemmin? Vai paranisiko tulehdus kokonaan ilman antibioottia? Lääkäri Miska Laakso vastaa.

“Meidän muksuilla korvakipu alkaa yleensä aina yöllä. Onko parempi vaihtoehto yrittää lievittää kipua särkylääkkeellä vai pitääkö antibioottikuuri aloittaa heti?”

Särkylääkettä ehdottomasti ensin. Jos terveyskeskus on jo kiinni, ei lasta kannata lähteä keskellä yötä viemään päivystykseen. Antibioottikuuria tärkeämpää on lääkitä lapsen kipua. Lapselle kannattaa antaa parasetamolia, naprokseenia tai ibuprofeenia lapsen painon mukainen annos. Yleensä kipu menee särkylääkkeellä ohi ja koko perhe saa nukkua yön rauhassa. Antibioottikuurin ehtii oikein hyvin aloittaa seuraavana päivänä, jos sille on tarvetta.

Hoida lapsen kipua!

Jos korva on tulehtunut, suositellaan yleensä antibioottikuurin aloittamista. Korvatulehdus voi kuitenkin parantua myös ilman antibioottia. Antibioottikuuri lyhentää tautia muutamalla päivällä, joten kovin suuresta hyödystä ei ole kyse.

Vastaanotolla kannattaa muistaa pyytää lääkäriltä kipulääkeresepti. Korvakipu on oire, mikä lasta häiritsee ja sen hoitaminen kipulääkkeillä on tärkeää.

Korvakontrolli

Korvatulehduksen kontrolli on yleensä kuukauden päästä hoidon jälkeen. Tärkeintä kontrollissa on tarkistaa, että erite lapsen korvasta on hävinnyt ja korvat ovat terveet.

Jos erite pysyy korvissa kolmen kuukauden ajan, tulehduksia on kolme puolen vuoden aikana tai neljä vuoden aikana, mietitään korvalääkärin jatkokonsultointia. Korvalääkäri pohtii, voisiko tilannetta helpottaa putkituksilla tai jollain muulla keinolla.

Miska Laakso on tamperelainen lääkäri, jonka ensimmäinen kosketus lääkärin työhön oli Alajärven terveyskeskuksessa neljä vuotta sitten. Virallisesti lääketieteen lisensiaatin tittelin Miska sai pari vuotta sitten. Musisointia ja urheilua harrastava nuori lääkäri on tuttu kasvo myös Kandit-sarjasta. Tällä hetkellä Miska tekee väitöskirjaa diabeettisista jalkainfektioista.

Kysy mieltäsi askarruttavasta terveysasiasta – asiantuntijat vastaavat Akuutin verkossa.

Akuutti – tutkittua tietoa terveydestä ja hyvinvoinnista. Rohkeita ihmisiä ja inhimillisiä tarinoita. Liity joukkoomme Facebookissa!