Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Sound Tracker pääkuva

Sami Yaffa: Kuppikunnissa kiehuu, mikä avuksi?

Sami Yaffa
Sami Yaffa Kuva: Yle Sami Yaffa,Sami Yaffa – Sound Tracker,Kolumbia

Ihmisiä eri taustoista ei voi pakottaa asumaan yhdessä - ilman syvempää ymmärrystä toisistaan, kirjoittaa Sami Yaffa. Samin ensimmäinen Sound Tracker -kolumni käsittelee Kolumbiaa.

Mä uskon, että me ihmiset ollaan loppujen lopuksi aika samanlaisia. Maailmalla reissatessa oon ikävä kyllä kuitenkin saanut jatkuvasti muistutuksia siitä, kuinka meillä on myös joku ihan järjetön tarve jakautua kuppikuntiin. Joka kolkassa – Härmä mukaan lukien – ihmiset lokeroivat toiset ihmiset “niihin” ja “noihin” ja sitten alkaa kiehuminen.

Kolumbiassa osuin keskelle karnevaalia, joka antaa vähän toivoa leirien purkamiseen. Riosucion kaupungissa, korkealla Kolumbian Andeilla, järkätään joka toinen vuosi festivaali, jonka pääosaa näyttelee itse paholainen. Perinne on satoja vuosia vanha: se syntyi tarpeesta saada kaksi jatkuvasti kinastelevaa kyläyhteisöä pois toistensa niskasta. Vuonna 1817 pari pappia päätti yhdistää nämä kiistelevät kylät.

Papit perustivat kaupungin, jonka ideana oli tuoda yhteen valkoiset kullankaivajat, heidän mustat orjansa ja Andien alkuperäisasukkaat siten, että kiistat maista ja vallasta loppuisivat. Uuden kaupungin kirkot rakennettiin vain korttelin päähän toisistaan ja kirkkojen väliin pystytettiin Jeesus-patsas osoittamaan, missä eri yhteisöjen rajat menevät.

Rajojen veto ei tietenkään pystynyt estämään ihmisten halua kanssakäymiseen: Jeesus-patsas ei toiminut. Sen sijalle pystytettiin paljon pelottavampi hahmo – paholainen – mutta ei tepsinyt tämä pirullinenkaan lääke. Eripuraisuus ja vieraan pelko vain jatkui.

Kaupunki on puhdistunut, ja ihmiset eri taustoista näkevät toisensa veljinä ja siskoina.

Kolmenkymmenen vuoden kokeilun jälkeen päätettiin unohtaa rajat ja panna pystyyn festivaali, jossa kaupunkilaiset voivat oikeasti kohdata toisensa. Festivaalin symboliksi valittiin itse paholainen ja viikon ajan eri etniset ryhmät tutustuivat toisiinsa kaikkialla raikaavan musiikin, tanssin, ruoan, juoman ja muun kulttuurin kautta.

Nyt, 170 vuotta myöhemmin, perinne jatkuu edelleen. Paholaiselle kerrotaan, mitä potaskaa kylällä on tapahtunut festivaalien välillä ja festarin lopussa pirupatsas poltetaan – näin alakerran herra saa viedä negatiiviset vibat takasin hornaan. Kaupunki on puhdistunut, ja ihmiset eri taustoista näkevät toisensa veljinä ja siskoina, uudella tavalla.

Sami Yaffa Sound Tracker - Kolumbia
Sami Yaffa Sound Tracker - Kolumbia Kuva: Yle Sami Yaffa – Sound Tracker,Kolumbia,naamari

Paholaista ei ole olemassa, kuten ei ole jumalaakaan. Ne elävät vain kirjojen sivuilla ja ihmisten mielissä. Tai ehkä molemmat elävät ympäri Tellusta, erillisellä astraalilla tasolla, taikka asuvat kimpassa kaksiossa Tikkurilassa – tai kuussa, who knows. Ihmisiä eri taustoista ei voi pakottaa asumaan harmonisesti yhdessä ilman syvempää ymmärrystä toisistaan. Halun ymmärrykseen on tultava lopulta kaikilta osapuolilta.

Kolumbiassa nimenomaan sadat eri musiikkityylit ovat auttaneet ihmisiä ymmärtämään toisiaan ja tuomaan heitä yhteen. Olisi kuitenkin absurdia väittää, että maassa – jossa yli 50 vuotta vellonut raaka sisällissota on tappanut satojatuhansia ja ajanut miljoonia kodeistaan – olisi kaikki hyvin.

Kahden papin ja paholaisen alulle panema Riosucion ystävyysfestivaali voisi kuitenkin toimia innoittavana mikrokosmoksena muulle maailmalle. Juuri musiikki ja kulttuuri ovat niitä voimia, jotka voivat tuoda yhteisöjä väkevästi yhteen – riippumatta kenenkään ihonväristä, uskonnosta tai sosiaalisesta statuksesta.

Ugh,

Sami Yaffa

Sami Yaffa - Sound Tracker, katso koko 3. kausi

Yle Teema lauantaisin klo 20.00. Ensimmäinen jakso nähdään 20.1., jolloin kaikki jaksot myös julkaistaan Yle Areenaan - klikkaa linkkejä alla ja katso jaksot. Samin maakohtainen kolumni ilmestyy TV-esitysten myötä.

Keskustele

Sound Tracker

  • Sami Yaffa: Mitä musiikki minulle merkitsee?

    Musiikin parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa.

    Musiikki on yhä terapiaa, mutta sen parantava skaala kapenee massakuuntelun vallitessa. Aivan kuin kohta olisi vain yksi vitamiini. Sielullinen aneemisuus alkaa ottaa yhteiskunnassamme vallan, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

  • Sami Yaffa: Venäjä, Venäjä, Venäjä

    Sami ei saa idän jättiläisestä otetta.

    Kun valtio alkaa tukahduttaa lauluntekijöiden ja kirjailijoiden sanoja, tiedät että jotain isoa paskaa on meneillään, kirjoittaa Sami Yaffa kolumnissaan.

  • Sami Yaffa: Hämmentävyyden äärilaidalla

    Japani on ristiriitojen ja harmonian maa.

    Toisen maailmansodan jälkeen Japani oli pommitettu palasiksi ja ydinpommit tuhonneet kaksi kaupunkia. Nopeasti uusi ja vanha taide alkoivat taas sitkeästi versoa tällä omalaatuisella saarivaltiolla, kirjoittaa Sami Yaffa Japania käsittelevässä kolumnissaan.

  • Sami Yaffa: Kuppikunnissa kiehuu, mikä avuksi?

    Kaksi pappia ja paholainen perustivat festivaalin

    Kahden papin ja paholaisen alulle panema Riosucion ystävyysfestivaali Kolumbiassa voisi toimia innoittavana esimerkkinä muulle maailmalle harmonisesta yhteiselosta, kirjoittaa Sami Yaffa. Samin Sound Tracker -kolumnit ilmestyvät viikoittain sarjan kolmannen kauden jaksojen myötä.

  • Sound Trackerin uusi kausi

    Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

    Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

  • Sami Yaffa - Koko ajan liikkeessä

    Sami Yaffa: basisti, mediapersoona, isä ja maailmanmatkaaja.

    Kun Hanoi Rocks hajosi vuonna 1985 oli yhtyeen basisti Sami Yaffa vain 21-vuotias. Bändin mukana maailmalla kohkaaminen loppui traagisesti ja yhtäkkiä nuori mies oli kotona pienen lapsen isänä. Pysähdyksen jälkeen bändeissä soittaminen ja maailman kiertäminen kuitenkin jatkui ja nykyisin Yaffa on paitsi tunnustettu rockmuusikko myös palkittu mediapersoona.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker jatkuu uusin jaksoin 26.10. Yle Teemalla

    Venla-palkittu musiikkiohjelma palaa uusin jaksoin!

    Vuoden parhaan musiikkiohjelman Kultaisella Venlalla palkittu Sami Yaffa - Sound Tracker saa toisen tuotantokauden Yle Teemalla. Sami matkaa Jamaikalle, Senegaliin, Intiaan, Turkkiin ja Indonesiaan 26.10. alkaen maanantaisin klo 21.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

    Sami Yaffa - Sound Tracker, New York

    Muusikko Sami Yaffa on nähnyt niin kansainvälisiä areenoita kuin katusoittajan arkea. Nyt hän tutkii musiikin merkitystä ja mysteeriä. Matka musiikin maailmaan alkaa Yaffan kotikaupungista New Yorkista.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Serbia

    Muusikko Sami Yaffa matkustaa musiikin perässä ympäri maailmaa. Musiikkimatka alkoi herran kotikaupungista New Yorkista ja jatkuu tulisissa mustalaistunnelmissa Serbiaan.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Pernambuco, Brasilia

    Musiikki kuljettaa rokkari Sami Yaffaa ympäri maailmaa kaikkein aidoimpien rytmien lähteille. Kuuma ja kostea Brasilia näyttää Yaffalle Sound Trackerissa muitakin puoliaan kuin pelkkää sambaa ja bossa novaa.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Argentiina ja Uruguay

    Argentiinalaisen tangon paha poika Astor Piazzola sai Sami Yaffan kiinnostumaan aikanaan tangosta. Yaffa on käynyt useasti Etelä-Amerikassa ja kokenut tangon monissa muodoissaan, mutta haluaa nyt sukeltaa syvemmälle tulisen musiikin ja tanssin syövereihin Sound Tracker -matkallaan.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Andalusia, Espanja

    Espanjassa flamenco on ollut vuoroin halveksitun vähemmistön kulttuuria, vuoroin anarkismin ja yhteiskunnan vastaisen protestoinnin taustamusiikkia. Sami Yaffa suuntaa Andalusian kumpuileville vuorille tutustumaan aitoon ja alkuperäiseen flamencoon.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Etiopia

    Afrikan sarvessa, ihmiskunnan kehdossa Etiopiassa elää noin 200 000 vuotta vanha sivilisaatio. Maan historiaan mahtuu siis myös hyvin monipuolinen ja hengellinen musiikkikulttuuri. Näiden historiallisten rytmien perässä mystiseen maahan matkustaa myös muusikko Sami Yaffa.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 1

    Amerikkalainen unelma, elämä, vapaus ja pyrkimys onneen. Näiden äärelle matkaa Sami Yaffa Yhdysvaltoihin. Kohteenaan muusikolla tosin on ikuisesti tavoiteltavan amerikkalaisen unelman sijaan amerikkalaisen musiikin rikkaus, monipuolisuus, sydän ja sielu.

  • Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

    Sami Yaffa - Sound Tracker, Yhdysvallat osa 2

    Sami Yaffan musiikkimaailmaa kiertänyt Sound Tracker saapuu matkansa päähän. Vielä on kuitenkin edessä pala amerikkalaista musiikkiunelmaa, kun karavaani kulkee läpi Mississippin, Tennesseen ja Pohjois-Carolinan kohti päätepistettään New Yorkia.

  • KAL feat. Sami Yaffa - Emily

    KAL feat. Sami Yaffa - Emily

    Torstaina 21.8.2014 Huvilateltassa taltioitiin KAL-yhtyeen esiintymisestä kappale yhteisöllisin keinoin. Yleisö osallistui videoon kuvaamalla keikkaa, jossa serbialaisyhtye kutsui lavalle Sound Tracker -ohjelman isännän Sami Yaffan.

  • Sound Tracker: musiikkimatkalle Sami Yaffan kanssa

    Sami Yaffa - Sound Tracker on matkaohjelma, joka lähestyy kohteitaan musiikin näkökulmasta. Sarja on löytöretki kulttuureihin, joissa musiikki on muutakin kuin kulutushyödyke. Matkanjohtajana toimii elämää nähnyt musiikillinen nomadi Sami Yaffa, joka on aina valmis oppimaan lisää.

  • Sami Yaffa: Aulabaarista Maailmalle

    "Musikki on mulle aina ollu se yhdistäjä, se koskematon kieli, jota kaikki ymmärtävät. Sillä puretaan patoutumat, sillä iloitaan ja sillä juhlitaan. Musiikilla viedään meidät tunteisiin, joita pidellään piilossa. Sehän on tavallaan kun joku helvetin terapeutti :)"

  • Sami Yaffa rakastaa uutta ja tuntematonta

    Sami Yaffa on kiertänyt maailmaa 34 vuotta enemmän tai vähemmän putkeen. Vaikka bändien kanssa kierretään ensisijaisesti esiintymisten takia, matkustaminen on Yaffalle myös elämäntapa.

  • Viiden pennin progressiivista rockia - Circle: Termostaatti

    Katso yhden kameraoton live

    Circle ei halunnut tietää ennen Termostaatti-biisin tallennushetkeä kuvaussuunnitelmista mitään. Jussi Lehtisalon sanoin: “Haluamme alistua tahtoonne ja olemme valmiit häpäisemään itsemme”. Vastaavasti kuvausryhmä kuuli kappaleen ensimmäisen kerran soundcheckissä, koska bändi sävelsi sen edeltävänä iltana. Termostaatti saa ensiesityksensä tässä yhden kameraoton livessä.

  • Jukka Nousiainen - Sihinää listojen katveessa

    Jukka Nousiainen esittää Vieraana-sarjassa uuden biisin.

    Jukka Nousiainen osallistui Vieraana-sarjaamme ennen julkaisemattomalla soolobiisillä Sun kanssas mä lähden minne vaan. Kappale äänitettiin ja kuvattiin yhdessä sessiossa, jonka huipennukseksi Nousiainen haastatteli itse itseään.

  • Kokeellinen musiikki on musiikin pornografia. Se epäonnistuu, sille saa nauraa ja se ylittää genrerajat - vaikutus kuuluu sinunkin soittolistallasi

    Jatkuva tyytymättömyys ei koskaan hellitä

    Suunnannäyttäjä vai tekotaiteellista paskaa? Mitä on kokeellinen musiikki? Flow Festivalin Tuomas Kallio ja Arttu Tolonen sekä muusikko ja tapahtumajärjestäjä Arttu Partinen vastaavat. Katso myös livetaltio, jossa esiintyvät Läjä Äijälä & The Kolmas, Black Motor ja NYKY Ensemble. Kuvattu Flow Festivalin The Other Sound -lavalla 2017.

  • Roope Latvala - selkäänpuukotettu mies

    Miksi Roope Latvala lähti Children of Bodomista?

    Stonessa uransa aloittanut Roope Latvala on Suomen ehkä paras metallikitaristi. Tällä hetkellä hänen palveluksensa eivät kuitenkaan kelpaa kenellekään ja jopa vanhat ystävät ovat kääntäneet hänelle selkänsä. Alamäki alkoi keväällä 2015, jolloin Latvalan kerrottiin lähteneen Children of Bodomista. Se on Latvalan mukaan paskapuhetta. Nyt hän kertoo, mitä oikeasti tapahtui.