Hyppää pääsisältöön

Suora, särmikäs ja utelias Perjantai palaa ruutuun - Uutena juontajana aloittaa Rosa Kettumäki

Juontajat Rosa Kettumäki ja Sean Ricks
Perjantain juontajapari Rosa Kettumäki ja Sean Ricks Juontajat Rosa Kettumäki ja Sean Ricks Kuva: Lauri Kuusela / Yle Perjantai Perjantai,Sean Ricks,Rosa Kettumäki

Ylen Perjantai vie katsojan uutisten taakse, suurten kysymysten äärelle ja tarjoilee puhuttelevia keskusteluja, lyhyitä dokumentteja ja verkkovideoita tutkivalla otteella. Uutena juontajana Sean Ricksin kanssa aloittaa Rosa Kettumäki.

Kettumäki kuvailee itseään uteliaaksi ja helposti innostuvaksi. Perjantaissa häntä kiehtoo se, että ohjelma käsittelee laajoja aiheita ja näkökulmia on monia. Omaksi lempiaihealueekseen Kettumäki mainitsee politiikan.

Inspiroidun politiikasta ja poliittisuudesta

- Olen kiinnostunut yhteiskunnallisista muutoksista ja pienistä ilmiöistä, jotka näyttäytyvät ehdotuksina siitä, mikä voisi ehkä olla tulevaisuuden valtavirtaa. Kiinnostavat visiot voivat olla konkreettisia esityksiä siitä, miten esimerkiksi tiettyä lakia pitäisi muuttaa tai laajempia yhteiskuntafilosofisia näkemyksiä siitä, millainen on hyvä yhteiskunta. Miksi erilaisten ihmisten ja ihmisryhmien näkemys hyvästä tulevaisuudesta eroaa toisistaan radikaalilla tavalla? Mikä saa ihmiset kokemaan, että yhteiskunta on heille hyvä tai vaikea paikka elää?

toimittaja Rosa Kettumäki
Rosa Kettumäki inspiroituu politiikasta. toimittaja Rosa Kettumäki Kuva: Yle Kuvapalvelu Perjantai

Kettumäki on nuoresta iästään huolimatta jo konkari tv-alalla. Ensimmäiset juttunsa hän teki Ylelle Nuorten ääni-toimituksen kautta ja juonsi 17- vuotiaana Yle TV1:llä Kuntavaalit K18-vaalikeskustelun.
Kettumäki sai suurta mediahuomiota Linnanmäen työoloja käsitelleessä A-studion jutussa, jossa Linnanmäen toimitusjohtaja Risto Räikkönen keskeytti haastattelun kahdesti.

Ylellä Kettumäki on työskennellyt tv- ja radiouutisissa, politiikan toimituksessa, A-studiossa, A-studio: Talkissa ja Aamu-tv:ssä.

Keskustelua haastatteluiden sijaan

Perjantain juontajien lähtökohtana on haastattelun sijaan keskustelu vieraiden kanssa. Perjantai on tyyliltään suora, särmikäs ja vieraiden kanssa ollaan aidon uteliaita. Kettumäki on erityisen viehättynyt liveyleisön läsnäolosta lähetyksissä.

En halua määritellä rooliani haastattelijana liian tarkkaan etukäteen

- Ensimmäinen lähtökohta minulle on halu tutkia sitä, miten lämmin ja empaattinen lähestymistapa on yhdistettävissä kriittisyyteen ja tiukkaan journalismiin -ja vieläpä niin, että yleisö viihtyy ja saa välillä myös nauraa.
Perjantaissa erityisen kiehtovaa on se, että haastatteluita seuraa tv-katsojien lisäksi myös liveyleisö, joiden reaktiot vaikuttavat heti sekä toimittajaan että haastateltavaan.

Kettumäki ei halua määritellä rooliaan juontajana liian tarkkaan etukäteen, mutta uskoo sopivan tavan löytyvän oman intuition ja kokeilun kautta.

Perjantain juontajapari Sean Ricks ja Rosa Kettumäki
Sean Ricks ja Rosa Kettumäki lupaavat suoraa puhetta ja uteliasta otetta Perjantain juontajapari Sean Ricks ja Rosa Kettumäki Perjantai,Sean Ricks

Aivoja ei jätetä narikkaan perjantaisin

Perjantai on ajankohtaisohjelma, joka tarjoaa katsojille arkiviikon päätteeksi kevyttä aivohierontaa ja pistää miettimään.

Ohjelman yhtenä kivijalkana jatkaa viikottainen lyhytdokumentti, jossa käsitellään illan teemaa oivaltavalla tavalla toisesta näkökulmasta.
Kettumäki haluaa kehittää Perjantain kuvallista entistä enemmän.

- Suhtaudun intohimoisesti tv-ohjelmien osien ja elementtien konseptoimiseen sekä pienempien elementtien yhdessä muodostamaan kokonaisdramaturgian kehittämiseen. Lisäksi minua kiinnostavat Perjantain sisällöt somessa ja se, miten juontajat voisivat olla enemmän läsnä myös niissä.

Maailmanmatkaajan sielu

Kettumäen taustalta löytyy teatteriopintoja Lahden kansanopistossa ja teatteri on edelleen lähellä hänen sydäntään, vaikka oma teatterin tekeminen onkin jäänyt nyt vähemmälle. Toiselle rakkaudelle, matkustamiselle, Kettumäki pyrkii löytämään aikaa.

- Matkustaminen on aina ollut tärkeä osa elämääni, jo ala-asteella päätin, että haluan elämäni aikana käydä kaikissa Euroopan maissa ja kaikilla mantereilla.
Mantereista katveessa on enää Australia ja Etelänapa. Mitä enemmän paikkoja näkee sitä pidemmäksi kiinnostavien uusien kohteiden lista kasvaa.
Kun tajuaa miten valtavia kulttuuriin ja luontoon liittyviä eroja ja ihmeellisyyksiä mahtuu pienillekin alueille, ei enää riitä yksi maa per manner.

Perjantai 19.1.2018 alkaen klo 21.05, uusinta sunnuntaisin klo 11.45. Katsottavissa Yle Areenassa.