Tammikuun 20. päivä on sunnuntai. Toivo Kuula johtaa Viipurissa Kansankonsertin iltapäivällä klo 14. Orkesterin klarinetisti tulee paikalle pää sidottuna. Mitä on tapahtunut? #musiikinkevät1918
Toivo Kuula johti ahkerasti konsertteja Viipurissa tammikuussa 1918.

Ajat olivat jo vaaralliset, mutta sunnuntaina 20. tammikuuta iltapäivällä klo 14 pidettiin kuitenkin Toivo Kuulan johtama Kansankonsertti Kansakoulun salissa.
Myöhemmin Toivo jatkoi kirjettä veljelleen Arvolle Vaasaan.
- - - Sunnuntaina 20. päivä tuli yksi meidän orkesterisoittajistamme konserttiin pää sidottuna ja kalpeana kuin ruumis. Mitä on tapahtunut, kyselin:
"Jouduin punakaartilaisten käsiin", kertoi hän. "Kun yöllä lähdin soittopaikastani hotelli Andreasta ja tiesin että ilmassa on pahoja enteitä, yritin kierrellen ja kaarrellen saapua kotiini, mutta jouduin heidän käsiinsä."
"He veivät minut ensiksi päävahtipaikkaansa, jossa otettiin nimi, mutta ei mitään tutkittu. Sitten sanottiin, että nyt lähdetään miehiä (heitä oli useampia) kuljettamaan viimeiselle matkalleen tapettavaksi."
"Kamalalta tuntui yön hiljaisuudessa marssia viimeiselle retkelleen. Minua kuitenkin joku mies löi pistimellä päähän, jotenka vaivuin hangelle ja he jättivät minut siihen luultavastikin arvellen olevani kuollut."
"Heräsin tainnoksistani hetken perästä ja verta vuotavana, pää ja paitakin oli ihan veressä, laahustin poliisikammariin, josta minut kuljetettiin sairashuoneeseen, jossa haavani sidottiin."
"Päänahka oli halaistu, siinä on noin korttelin mittainen haava ja ruumis on mustelmia täynnä."
Tällainen oli miehen kertomus. Hän on niitä kaikkein kunnollisempia ja parhaita soittajia ja aseita ei hänellä ollut muuta kuin klarinetti. - - -
Seuraavana päivänä sisällissotaa vielä enteilevissä kahakoissa Taavetissa kaatui ensimmäinen jääkäri. Seuraavana yönä kaikki Karjalan suojeluskunnat hälytettiin kutsuttavaksi Viipuriin.
Tammikuun 22. päivänä Viipurin sanomissa oli ilmoitus, jossa kerrottiin Larin-Kyöstin Tuhkimo ja kuninkaan tytär -näytelmän ensi-illasta Viipurin teatterissa samana iltana, sekä Sinfonia-konsertista Kansakoulun juhlasalissa torstaina 24. tammikuuta. Esitykset johtaisi Toivo Kuula.
Tuhkimon ensi-illan jälkeen kaupunki kuitenkin repesi eikä torstain sinfoniakonserttia pystytty enää pitämään.
Seuraa Toivo ja Alma Kuulan elämää sisällisodan 1918 kuukausina. Seuraava artikkeli, jossa Toivo kirjoittaa ensimmäisestä siviiliuhrista Viipurissa sekä pelottavasta yöstä Viipurin teatterin suojissa, ilmestyy 23.1.
Lähteet
Kansalliskirjasto. Toivo Kuulan kirjeet.
Kansalliskirjasto. Digitoidut sanoma- ja aikakauslehdet.
Linkit
Tampereen yliopiston historiatieteen laitos. Verkkojulkaisu. 1997. Alkoiko sisällissota Viipurista?
Wikipedia Taavetin kahakka
Museovirasto - Musketti. Historian kuvakokoelma. Heckscher Paul, kustantaja. CC BY 4.0