Hyppää pääsisältöön

Kuolematon Jeanne Moreau on Teemalauantain tähti

Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle.
Jeanne Moreau läpimurtoelokuvassaan Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau elokuvassa Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau,elokuvat,Teemalauantai,Hissillä mestauslavalle,Louis Malle

Teemalauantai 20.1.2018 on suurenmoisen ranskalaisnäyttelijän muistoilta. Jeanne Moreau (1928–2017) olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1.2018.

Minä kuolen nuorena – ehkä kahdeksan-, ehkä yhdeksänkymppisenä, mutta nuorena.― Jeanne Moreau
Jeanne Moreau elokuvassa Kuolematon tarina.
Kuolematon tarina. Jeanne Moreau elokuvassa Kuolematon tarina. Jeanne Moreau,Teemalauantai,Orson Welles,elokuvat,Kuolematon tarina

Ainutlaatuinen Jeanne Moreau nousi maailmanmaineeseen Ranskan uuden aallon myötä 1950-luvun lopulla, mutta näyttelijänä hän oli aloittanut jo vuosikymmen aiemmin Comédie Francaisen lavalla. Häntä kuvaillaan useimmiten sanoilla sensuelli ja älykäs – jos olisi olemassa nuo kaksi ominaisuutta yhdistävä adjektiivi, se kuuluisi Jeanne Moreaulle.

Moreaun ura elokuvissa ulottui seitsemälle vuosikymmenelle, Louis Mallen vuosina 1957 ja 1958 ohjaamista läpimurtotöistä Hissillä mestauslavalle ja Yö kuuluu rakkaudelle 2010-luvulle asti. Orson Wellesin mielestä Jeanne Moreau oli yksinkertaisesti maailman paras näyttelijä.

Moreau teki myös töitä maailman parhaiden ohjaajien kanssa: Wellesin ja Mallen lisäksi muun muassa Francois Truffaut'n (Jules ja Jim, Morsian pukeutui mustaan), Michelangelo Antonionin (), Joseph Loseyn (Eeva), Jacques Demyn (Enkelten lahti), Luis Buñuelin (Kamarineidon päiväkirja), Rainer Werner Fassbinderin (Querelle), Wim Wendersin (Maailman ääriin),..

2000-luvulla Moreau näytteli vielä muun muassa ystäväänsä, kirjailija Marguerite Durasia sekä Francois Ozonin Aika lähteä -elokuvan viisasta isoäitiä.

Moreau kuoli kotonaan Pariisissa 31. heinäkuuta 2017. Hän olisi täyttänyt 90 vuotta 23.1.2018.

Pitkässä Jeanne Moreaulle omistetussa Teemalauantaissa nähdään kaksi fiktioelokuvaa ja yksi dokumenttielokuva.

Illan avaa Moreaun läpimurtoelokuva, Louis Mallen vuonna 1958 ohjaama tiheätunnelmainen uuden aallon film noir -trilleri Hissillä mestauslavalle, jossa öinen Pariisi soi Miles Davisin johtaman kvintetin improvisoimin sävelin.

Sen jälkeen on vuorossa Orson Wellesin vuonna 1968 Ranskan televisiolle ohjaama, viime vuosina harvoin nähty "novellielokuva" Kuolematon tarina, joka perustuu Karen Blixenin tarinaan. Miespääosaa esittää Welles itse.

Illan päätteeksi esitetään vielä vuonna 2007 valmistunut pitkä dokumenttielokuva Jeanne Moreau – côté cour, côté coeur, jossa Moreau puhuu avoimesti pitkästä urastaan, elämästään ja elämänfilosofiastaan.

Jeanne Moreau (oik.) elokuvassa Hissillä mestauslavalle.
Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau (oik.) elokuvassa Hissillä mestauslavalle. Jeanne Moreau,Hissillä mestauslavalle,Teemalauantai,elokuvat,Louis Malle

20.1. klo 21.00–1.00 Teemalauantai: Jeanne Moreau

Klo 21.00 Hissillä mestauslavalle (16) Areenassa 30 päivää
(Ascenseur pour l'échafaud, Ranska 1958) Jeanne Moreaun läpimurtoelokuva. Rakastavaisten juoni aviomiehen murhaamiseksi mutkistuu odottamattoman sattuman seurauksena. Musiikin elokuvaan sävelsi Miles Davis. OHjaus Louis Malle. Pääosissa Jeanne Moreau, Maurice Ronet.
Klo 22.27 Kuolematon tarina (S) Areenassa 14 päivää
(Histoire immortelle/The Immortal Story, Ranska 1968) Orson Wellesin ohjaama, harvoin nähty tv-elokuva rikkaan vanhuksen oudosta yrityksestä toteuttaa kuuluisa merimiesjuttu 1800-luvun Macaossa. Elokuvasta esitetään englanninkielinen versio, joka on restauroitu ja hiukan muita versioita pitempi. Pääosissa Jeanne Moreau, Roger Coggio, Orson Welles, Norman Eshley.
Klo 23.23 Jeanne Moreau Areenassa 30 päivää
(Jeanne Moreau – côté cour, côté coeur, Ranska 2007) Dokumenttielokuva eurooppalaisen elokuvan kirkkaimpiin tähtiin kuuluneesta Jeanne Moreausta, jonka Ranskan uusi aalto nosti maailmanmaineeseen. Ohjaus Josée Dayan, Pierre-André Boutang, Annie Chevallay.

Jeanne Moreau ja Wim Wenders Maan ääriin -elokuvan kuvauksissa 1991. Kuva dokumenttielokuvasta Jeanne Moreau (2007).
Jeanne Moreau ja Wim Wenders Maailman ääriin -elokuvan kuvauksissa 1991. Jeanne Moreau ja Wim Wenders Maan ääriin -elokuvan kuvauksissa 1991. Kuva dokumenttielokuvasta Jeanne Moreau (2007). Kuva: Collection Christophel Jeanne Moreau,Wim Wenders,Teemalauantai,Maailman ääriin

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa