Hyppää pääsisältöön

Historia: Teotihuacánin salaisuus – Ketkä rakensivat myyttisen metropolin?

Kaksi tuhatta vuotta sitten Teotihuacán oli yksi maailman suurimmista kaupungeista.
Arkeologit etsivät vastauksia muinaisen metropolin rakentajista. Kaksi tuhatta vuotta sitten Teotihuacán oli yksi maailman suurimmista kaupungeista. Kuva: clemensstocker@me.com Yle TV1

TV1 sunnuntaina 1.7.2018 klo 13.30 - 14.30
Katsottavissa Areenassa

Kaksi tuhatta vuotta sitten Teotihuacán oli yksi maailman suurimmista kaupungeista. Muutaman sata vuotta myöhemmin se oli täysin autioitunut.

Myyttisen metropolin rakentajista tiedetään vain vähän. Sadan vuoden arkeologisissa tutkimuksissa Teotihuacánista ei ole koskaan löydetty hallitsijan hautaa.

Kuka rakensi tuon loistokkaan kaupungin ja sen kolme valtavaa pyramidia Meksikon keskiosaan? Miksi mahtava kansa katosi jälkiä jättämättä?

Dokumentti etsii vastauksia syvältä maan alta.

Ohjelma matkustaa Amerikan ensimmäisen megakaupungin alle rakennettuun salaperäiseen maailmaan. Tutkijat löytävät vastauksia kokonaisen sivilisaation alkuperää koskeviin kysymyksiin.

Teotihuacán´s Lost Kings. Tuotanto: ZDF, Saksa 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran tammikuussa 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.