Hyppää pääsisältöön

Lähetystyöntekijä ei tiennyt mitään urheilusta – muutti Keniaan ja nyt hänen juoksukylässään treenaavat kaikki maailman huiput

Brother Colm Kerio View -hotellin pihamaalla
Brother Colm on käyttänyt elämänsä kenialaisen juoksun ja nuorison tukemiseen. Brother Colm Kerio View -hotellin pihamaalla Kuva: Yle / Totti Toivonen yleisurheiluvalmentaja,valmentajat,kestävyysjuoksu,Brother Colm

Kun irlantilainen katolinen veli Colm O'Connell muutti 1970-luvulla opettajaksi Keniaan, hän ei tiennyt mitään yleisurheilusta. Vuosikymmen myöhemmin hänen valmentamansa oppilaat alkoivat voittaa maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja.

Veli Colm O'Connell muutti vuonna 1976 Itenin kylään Keniaan toimiakseen siellä St. Patrickin koulun maantiedon opettajana. Pian hän huomasi oppilaidensa olevan hyviä juoksijoita.

Opettaja, että urheilun avulla voisi vaikuttaa nuoriin ja parantaa heidän elämäänsä. O'Connell ryhtyi opiskelemaan töidensä ohella valmentamista.

– En silloin villeimmissäkään kuvitelmissani uskonut, että jonain päivänä oppilaani voittaisivat lukuisia maailmanmestaruuksia ja kultamitaleja olympialaisissa, hämmästelee O'Connell nyt.

Valmentamismetodinsa mies opetteli pitkälti yrityksen ja erehdyksen kautta. Menetelmissä ei ole oikeastaan mitään vallankumouksellista, mutta O'Connell erottelee tarkasti tiedon ja viisauden.

Tieto on luettavissa kirjoista tai opiskeltavissa jotain muuta kautta, mutta viisaus on kykyä ajatella ja soveltaa oppimaansa.

– Opin hyväksi kuuntelijaksi ja hyväksi tarkkailijaksi. Kehitin tarkan silmän asioille, hän analysoi.

Viisaus on kykyä ajatella ja soveltaa oppimaansa

Juoksijoiden tulokset osoittavat valmentajan puheet todeksi. Jokaiselle olympiamatkoja ja maailmanmestaruuksia voittaneelle St. Patrickin entiselle oppilaalle on istutettu puu koulun pihamaalle.

Puita on jo kolmekymmentä ja O'Connell on saanut lempinimen kenialaisen juoksun kummisetä.

Kauniilla tavalla puut myös osoittavat todeksi jo 40 vuotta Itenissä eläneen O'Connellin moton: Bloom where you've planted! (Kukoista siellä mihin olet asettunut!).

David Rudishan kunniaksi istutetun puun kyltti St.Patrickin koulun pihalla Itenissä Keniassa
David Rudishan saavutusten kunniaksi istutetun puun omistuskyltti St. Patrickin koulun pihamaalla. David Rudishan kunniaksi istutetun puun kyltti St.Patrickin koulun pihalla Itenissä Keniassa Kuva: Yle / Totti Toivonen David Rudisha,Kenia,yleisurheilu

Kutsumukselleen uskollinen

Veli O'Connell lähti Keniaan työskentelemään nimenomaan nuorten parissa. Menestyksestä huolimatta hän on pysynyt koko ajan uskollisena kutsumukselleen parantaa nuorten elämää.

– Urheilun kautta nuoret oppivat arvostamaan kuria, työntekoa, rehellisyyttä ja reilua peliä.

Juoksemisen ilosanoman levittämiseen hän kehitti harjoitusleirit, joita järjestetään Itenin lisäksi muuallakin Keniassa.

– Katolisena lähetystyöntekijänä keskityn ehkä enemmän ihmisiin kuin urheiluun. Minulla on hyvin kokonaisvaltainen näkemys urheilun merkityksestä nuorten elämään. Se on minun keinoni vaikuttaa heihin.

Iten ja olosuhteet, joissa O'Connell neljäkymmentä vuotta sitten työnsä aloitti, olivat hyvin erilaiset kuin nyt.

– En ole koskaan käyttänyt varusteiden tai tavaroiden puutetta tekosyynä siihen, ettei elämää muka voisi tehdä paremmaksi.

Kartta, jossa näkyy Itenin sijainti Keniassa.
Iten sijaitsee 2400 metrin korkeudessa Länsi-Keniassa. Kartta, jossa näkyy Itenin sijainti Keniassa. Kuva: YLE / Sampo Soveri Kenia,infografiikka,Iten

Olympiavoittajien ja maailmanmestareiden kylä

Iten sijaitsee Länsi-Keniassa ison hautavajoaman reunalla 2400 metrin korkeudessa, mikä tekee siitä ihanteellisen paikan kestävyysjuoksun harjoittelemiseen.

Veli Colm O'Connellin alkuunpaneman innostuksen myötä Itenistä on kasvanut kansainvälinen juoksukylä, jonne kenialaisten ohella saapuu juoksijoita ympäri maailmaa.

Monet maailman huiput, kuten joulukuun alussa kautta aikain kovimman ajan ei-afrikkalaisena juoksijana maratonilla juossut norjalainen Sondre Moen, käyvät kylässä säännöllisesti korkean paikan leirillä.

– Juoksukulttuuri on maailman paras. Täällä voi aistia voittamisen hengen, Moen pohtii syitä siihen, miksi hän treenaa juuri Itenissä.

Suomalaisista huippujuoksijoista Itenissä harjoittelee säännöllisesti Anne-Mari Hyryläinen, jonka valmentaja Simo Wannas asuu läheisessä Eldoretin kaupungissa.

Täällä voi aistia voittamisen hengen

Juoksemisen ympärille on kehittynyt Itenissä paljon bisnestä ja turismia, mikä on tuonut mukanaan vaurautta ja hyvinvointia.

– En olisi 40 vuotta sitten uskonut, että juokseminen voisi olla niin isossa roolissa tämän koko yhteisön arjessa kuin se nyt on. Ei pelkästään täällä asuvien menestyneiden urheilijoiden elämässä, vaan koko yhteisön elämässä, O'Connell pohtii elämäntyönsä vaikutuksia.

Juoksijoita harjoittelemassa Itenissä Keniassa.
Ryhmäharjoittelu on tyypillinen tapa treenata juoksemista Itenissä. Juoksijoita harjoittelemassa Itenissä Keniassa. Kuva: Yle / Totti Toivonen Iten,Kenia,kestävyysjuoksu,yleisurheilu

Monet menestyneet juoksijat palaavat yhä uudelleen takaisin Iteniin ja moni maailmanmestari ja olympiavoittaja jopa asuu kylässä. Se on O'Connellin mukaan iso syy siihen, miksi kylään on syntynyt maailman huippujuoksijoidenkin hehkuttama "Itenin henki".

Mestarit ja sellaisiksi vasta haaveilevat nuoret juoksevat yhdessä samoja reittejä, ja nuoriso voi nähdä idolinsa elävinä keskuudessaan.

Naapurustossa harjoittelee valtava määrä hyvin köyhissä oloissa eläviä juoksijoita

Iten on kuitenkin myös vastakohtien kylä. Hyvissä olosuhteissa ja terveellisen ruuan ravitsemina treenaavien maailman huippujen ja menestyneiden kenialaisjuoksijoiden naapurustossa harjoittelee valtava määrä hyvin köyhissä oloissa eläviä juoksijoita.

He voivat vain unelmoida yltäkylläisyydestä, jollaisessa jotkut heidän kanssaan samoilla teillä treenaavat huippujuoksijat hiovat kuntoaan kohdalleen.

Vastakohtaisuudesta huolimatta veli Colm O'Connell tuntee suurta iloa nähdessään valtavan kehityksen joka kylässä on tapahtunut sen jälken kun hän kylään aikanaan saapui.

– Lasten, nuorten ja aikuisten näkeminen juoksemassa Itenin kaduilla on minulle kuin unelmien täyttymys!

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän