Hyppää pääsisältöön

Asbestivaara: käsikirjoitus

MOT:n ohjelmien käsikirjoituksiin liitettävä logokuva.
MOT:n ohjelmien käsikirjoituksiin liitettävä logokuva. Kuva: Yle, Camilla Arjasmaa MOT

Valtaosa suomalaisista asuu asunnoissa, joiden rakenteissa on asbestia. Ongelma tästä voi syntyä, kun asuntoa remontoidaan. Asbestille on altistunut noin 200 000 suomalaista. Vuosittain asbestin aiheuttamiin sairauksiin sairastuu noin tuhat, asbestisairauksiin kuolee satakunta ihmistä vuodessa.

ASBESTIVAARA

Maarit Vento, Rovaniemi:
”Mie olin kaupungilta tulossa ja kävelin tästä näin ja tässä nyt tätä tasannetta niin oli kyykyllään mies ja veti sillä rälläkällä sitä niitä lattialaattoja, mitkä tässä oli niin pois.”

Maarit Vennon kotirapussa Rovaniemellä tehtiin viime keväänä remonttia.

Maarit Vento, Rovaniemi:
”Siis kun olin kuullut, että siinä on siinä mustassa liimassa on asbestia osa niin kun laatoista oli irti ja tuota jäin vähän niin kun pysähdyinkin kattomaan, että ett mitä tässä tapahtuu? Ja siin oli mies millä oli vain ja ainoastaan suojauksena lasit. Ettei ollu niin ku maskia naamalla eikä mitään.

Maarit Vento soitti rakennusalalla työskentelevälle tuttavalleen, joka tuli katsomaan tilannetta.

Mikko Hyvönen, Rovaniemi:
”Siellä oli kaveri ja joka rälläkällä otti niitä laattoja pois. Varmaan oli kontaktiliimalla pantu kiinni, että kun ne oli niin lujassa siinä, että se pöllyytti niitä siellä irti ja. No siitä totesin sitten heille, että tuota siellähän tehhään noita asbestihommia minun mielestä.
MOT:
”Mainitsitko tälle työntekijälle mitään asiasta?”
Mikko Hyvönen:
”En, mie hyvin nopeaan poistuin siitä, koska miehän oon itekki altistunu jo asbestille, mie nyt en ennää halua sitä lissää missään tapauksessa hengitellä, että sitä on mulla jo keuhkoissa ihan nokkoo.”

Asbestilaki muuttui vuoden 2016 alussa. Asbestikartoitus tuli pakolliseksi ennen vuotta 1994 rakennetuissa remonttikohteissa. Purkutöitä saavat tehdä vain työntekijät, jotka on rekisteröity arbestipurkutyöluparekisteriin.

Kai Salmi, puheenjohtaja, SAP ry:
”Tuli mittausvelvollisuus, et se tila on puhdas sen asbestityön jälkeen ja alipaineen seuranta. Mut ne oli varsin pieniä muutoksia. Et enemmän tuli tosiaan siitä, että viranomainen ilmoitti, et nyt tätä lakia on oikeesti noudatettava.”

Kai Salmi johtaa Suomen asbesti- ja polysaneerausliikkeiden liittoa, SAP ry:tä. Liiton tehtävänä on mm. edistää työturvallisuutta. Salmella on kolmenkymmenen vuoden kokemus asbestityömaista.

MOT:
”Jos ajatellaan tällasta tavallista asukasta, joka tilaa keittiö- tai kylpyhuoneremontin, niin miten tää laki on hänen elämäänsä vaikuttanu?”
Kai Salmi, SAP ry:
”No, kyl kustannukset on jonkun verran noussu.”
Kai Salmi:
”No, vois sanoa, että hyvällä urakoitsijalla, millä asiat oli ennestään kunnossa, niin puhutaan varmaan sellaset 15 prosenttia on tullu hintaa lisää.”

Asbestitöitä valvoo aluehallintovirasto eli AVI. Se saa vuosittain noin 12 000 ennakkoilmoitusta asbestipurkutyömaista.

Anette Lehtonen, ylitarkastaja, Lounais-Suomen Aluehallintovirasto
MOT: ”Kuinka monta tarkastusta te teette vuosittain?”
Lehtonen:
”Se varmaan vähän vaihtelee, mutta ehkä joku 300 on varmaan semmoinen vuodessa nyt oli.. Että nyt tän uuden lainsäädännön on tehty 600 tähän mennessä siis asbestityömaita tän hankkeen perusteella.”

Tarkastuskohteista valtaosa valitaan ennakkoilmoitusten, osa ilmiantojen perusteella.

Anette Lehtonen:
”Meillä on päivystyslinja, josta voidaan soitella ja ilmoitella, jos se tehdään väärin tai mahdollisesti tehdään säädösten vastaisesti, niin silloin käymme selvittelemään asiaa.”

Tällaisen ilmoituksen aville teki myös Maarit Vento. Seuraavana päivänä Avin tarkastaja meni remonttityömaalle. Talon omistaa rakennusyhtiö ja remonttia johti urakoitsija Mika Pesonen.

Mika Pesonen, urakoitsija, rakennusliike Jouko Pesonen Oy
”Tämmösiä laattoja oli irrallaan ja näitä hän oli nostellut puukon kärjellä.”

Avi asetti remonttityömaan väliaikaiseen käyttökieltoon eli työt keskeytettiin heti.

MOT:
”Mistä syystä tämä käyttökielto tuli?”
Mika Pesonen, urakoitsija:
”Se tuli, tuota, lattiapinnotteen poistamisesta muuten kun, tuota, asbestityönä. Siinä oli tullu tiedonkulkuongelma. Elikkä työtä tehneelle asentajalle annettiin toimintaohje ja toimintamalli, että näin toimitaan. Mutta hän oli sitten, tuota, muuttanu menetelmää saavuttaakseen paremmin lopputuloksen.”
MOT:
”Eli käy…”
Mika Pesonen, urakoitsija:
”Vikahan on tietenkin minun, kun minä en riittävän tarkkaan valvonu sitä, että hän noudattaa sitä annettua toimintamallia.”
MOT:
”Eli käytännössä minkälaiset ohjeet hänelle annettiin?”
Mika Pesonen:
”Hänelle annettiin, että nämä vinteksilattiat, mitkä siinä on semmoset muovilaatat, että ne jätetään sen uuden lattiapinnoitteen alle, eikä niitä ruveta poistamaan.”

Taloon oli tehty asbestikartoitus ja tiedossa oli, että lattialaattojen alla oleva musta liima sisältää asbestia. Pesosen rakennusliikkeellä ei ollut asbestipurkulupia ja siksi työ oli päätetty tehdä niin, että vanhat laatat ja asbesti jätetään uuden lattiapinnoitteen alle.

Juha Mattinen, AHA-asiantuntija:
”Nyt ollaan saunaosastolla. Täällä meillä on putkieristeitä alkuperäisiä vuodelta 74, josta mä tiedän, että sisältää asbestia.”
MOT:
”Mistä sä tiedät, että siinä on asbestia?
Juha Mattinen:
”Siihen aikaan putkissa käytettiin asbestia.”

Juha Mattinen on asbesti- ja haitta-aineasiantuntija eli AHA-asiantuntija.

Juha Mattinen:
”Nää lattialaatat on semmoset, näistä otan näytteen. Näistä ei pysty päälle päin sanomaan, sisältääkö asbestia vai ei.”

MOT:
”Millaiset ovat asbestikartoittajan kelpoisuusehdot?”
Juha Mattinen:
”No siinähän taas on laki meillä uusi ja sanoo että pitää olla pätevä. Kyllä pitäisi olla paitsi kokemusta asbestialalta niin myöskin koulutus, joka käytännössä asbestikartoittajan työnkuvaan, ja niitähän on Suomessa on tämä AHA-asiantuntijakoulutus ja sitten on rakennusterveysasiantuntijakoulutus, joihin molempiin liittyy sitten sertifikaatti, jonka VTT myöntää sitten.Asbestikartoituksia saa tehdä kuka tahansa, joka toteaa itsensä päteväksi.”

MOT:
”Millaisiin tilanteisiin se on sit johtanut?”
Juha Mattinen:
”No siinä esim. että otetaan tällaisia näytteitä sitten sata kappaletta kohteissa joissa ei ole tarvista ottaa näytteitä, kuin ihan muutama kappale. Ja sitten kartoitusraporttien laatu vaihtelee nykyään huomattavasti.”

Yksi esimerkki löytyy Hämeestä. Kerrostalon asbestikartoituskilpailutuksen voitti yritys, joka ilmoitti kartoituksen hinnaksi noin tuhat euroa. Tilaaja sai kuitenkin maksettavakseen noin 15 000 euron laskun, sillä kohteesta oli otettu ja analysoitu yli 100 näytettä.

Juha Mattinen:
”Me tarjottiin yhteystyökumppanin kanssa sitä samaa kohdetta ja taidettiin päätyä johonkin näytemäärään, oliko se maksimissaan viisi näytettä.”

Tilaaja kieltäytyi maksamasta laskua. Urakan rakennuttajakonsultti kertoo sähköpostissä prosessista näin:

Urakan rakennuttajakonsultti:
"Jälkeenpäin jouduimme tekemään lisäkartoituksia kohteessa (koska emme voineet enää luottaa yrityksen ammattitaitoon) ja asbestia löytyi lisää sekä parvekkeiden pinnoitteista, että putkien eristeistä. Vaikka kohteessa otettiin yli 100 näytettä niin nämä aivan olennaiset paikat jäivät yritykseltä huomioimatta. Ammattitaitoiselle kartoittajalle näiden olisi pitänyt olla itsestäänselvyyksiä."

MOT:
”Millaista haittaa tällaisesta virheellisestä näytteenotosta ja raportoinnista voi pahimmillaan syntyä?”
Juha Mattinen:
”Asbesti on vaarallinen pöly hengitettynä. Se aiheuttaa vaarallisia tauteja, tänä vuonnakin Suomessa kuolee vielä 100 ihmistä asbestisairauksiin. Sen takia halutaan, että nää työt tehdään turvalisesti.”

Asbestinäytteet viedään tutkittavaksi laboratorioon. Myöskään laboratorioilta ei vaadita erityisten kriteerien täyttämistä.

Tomi Tolppi, hallituksen puheenjohtaja, Labroc Oy:
”Periaatteessa kuka tahansa voi tehdä millä laitteella tahansa analyysejä tai olla tekemättä niitä analyysejä, että tavallaan villi länsihän tässä on siinä mielessä kyseessä.”

Tapani Arola, geologi, Labroc Oy
"Tässä on stereomikroskooppi kyseessä. Asiakkaalta sain nämä näytteet."

Tomi Tolppi:
”Asiakkailta kuulemme erilaisia asioita, mitkä on ristiriidassa keskenään, nämä laboratoriotulokset esimerkiksi.”

Tapani Arola, geologi:
”Sanoisin, että jos tässä asbestia ois, hälytyskellot olis vähintäänkin soittaneet. Niin paljon oon näitä näytteitä katsonut. - - - ootapa, hötkyilinkö, nyt kun tästä tämän saumalaastin kätteen ottaa niin -- joo, tässä taitaa olla meillä klassinen tapaus, että saumalaastista löytyy asbestia.”

Tomi Tolppi, hallituksen pj, Labroc Oy:
”Noudatamme yleisiä laboratorioalan ohjeita, standardeja plus sitten menetelmästandardeja. Ja olemme myös akreditoineet myös laboratoriotoimintamme.”
MOT:
”Mitä se akreditoiminen tarkottaa?

Tomi Tolppi:
”Akreditointi tarkoittaa riippumattoman osapuolen,Suomessa Finas, tällaista ulkoista, varmistavaa menettelyä.

Tapani Arola:
”Niin sanoisin, että se asbestia on, varmistetaan vielä alkuaineanalyysillä.”

MOT päätti selvittää, kuinka yhtenäisiä laboratorioiden analyysitulokset ovat. Yksi näytteistä on tämä, keittiön seinäkaakelista ja laasteista otettu näyte.

MOT:
”Mitä alkuaineita siinä nyt on?”

Tapani Arola:
”Siinä on magnesium ja pii ja rauta. Näidenkin pitää olla sopivassa suhteessa sitten.”

Jos näytteistä löytyy asbestia, on purku tehtävä asbestityönä.

Kai Salmi, puheenjohtaja, SAP ry:
”Eristetään se tila, jos me nyt puhutaan vaikka siitä kylpyhuoneesta, niin se kylpyhuone eristetään, ilmanvaihtokanavat teipataan umpeen, ja rakennetaan siihen semmonen kolmiosanen sulkutunneli, millä estetään sitten, että ei se asbestipöly leviä sinne asuntoon. ”

Vaikka asbestipurkajilta vaaditaan koulutus ja toimintaohjeet ovat selkeät, asiat eivät aina suju niin kuin pitäisi. Valtaosa AVIn tarkastuksista on johtanut toimenpiteisiin.

GRAFIIKKA
Tarkastuksia: 589 kpl
Tarkstuksista 417 johti toimenpiteisiin
- toimintaohje
- kehotus
- väliaikainen käyttökielto
- tutkintapyyntö poliisille

MOT:
”Millaisia on ne tyypillisimmät laiminlyönnit?”

Anette Lehtonen, ylitarkastaja, Lounais-Suomen aluehallintovirasto:
”No yleisesti ottaen pölynhallinta on ollut iso ongelma. Ja sitten myöskin nää turvallisuussuunnitelmat. Jos puhutaan nyt osastointimenetelmä, joka on se tyypillisin ja eniten käytetty, koska se on niin kuin se lähtökohta, niin siellähän on sitten se osasto ja siellä pitäis olla se paine-ero mitattuna. Ett siellä on se mittari. Niin se voi olla näin, että sitä paine-eromittaria ei siellä välttämättä ole. Tai sitten jos se on, niin se paine-ero ei ole riittävä. Elikkä sieltä sitten voi olla että pääsee karkaamaan asbestihiukkasia.

Kai Salmi, puheenjohtaja, SAP ry:
”Jos kartoittaja ei löydä asbestia, kohdetta ei voi tehdä asbestityönä. Jos se tehdään huonosti ja ei siivota kunnolla, niin sehän leviää sinne asuntoon ja sitä kautta altistuu ne asukkaat ja mahdollisesti muut ihmiset siellä työmaalla. Ja sit tietysti altistuu myös se asbestipurkaja sen jälkeen, kun se on ottanu ne suojaimet pois ja kuvittelee olevansa siellä puhtaassa tilassa, ja se ei olekaan puhdas, niin kaikki nämä altistuu. Ja meil on yhä, asbesti on suurin työperäisen kuoleman aiheuttava tekijä. Et satakunta ihmistä kuolee vuosittain siihen Suomessa.”

Paljastuessaan laiminlyönnit voivat käydä yrittäjälle kalliiksi. Rovaniemen kerrostaloon piti tehdä asbestisiivous.

Mika Pesonen, urakoitsija, Rakennusliike Jouko Pesonen Oy:
”Tuli se käyttökielto. Sen jälkeen tilat puhdistettiin. Saatiin puhtaat ilmanäytteet, sitten ilmoitettiin aluehallintovirastoon asiasta ja he sano, että nyt voi ottaa käyttöön.”

Asbestisiivous tuli maksamaan noin 5000 euroa. Isommissa kohteissa asbestisiivouksen kulut voivat vaikuttaa merkittävästi remonttibudjettiin. Näin kävi vuosi sitten Turun kaupunginteatterin työmaalla.

Kai Salmi, pj. SAP ry:
”Asbestikartotuksessa ei ollu löydetty tätä asbestipitosta tasotetta sieltä seinästä. Ja sitten kun sitä oli purettu siellä, niin se oli päässyt leviämään oikeestaan koko työmaan alueelle.”

MOT: ”Kauanko se sitten kesti ja paljonko se sitten tuli maksamaan?”
Kai Salmi:
”Se kesti varmaan hiukan yli kaks kuukautta, siel oli nelisenkymmentä miestä varmaan töissä, varmaan tehtiin jotain semmosta 12 tunnin työpäivää ja kuus päivää viikossa. Niin kyl siit aika pitkä, pitkä lasku tuli.

Siivous maksoi noin miljoonan.

MOT lähetti yksityishenkilön nimissä viisi asbestinäytettä neljään eri laboratorioon.
GRAFIIKKA
Asbestinäytteet
1. Seinäkaakeli, kaakelin kiinnitys- ja saumauslaasti
2. Akryylimassa ja lattiatasote
3. Vinyylilaatta ja liima
4. Seinätasote ja pinnote
5. Bitumikermi

Laboratoriot lupaavat tulokset muutamassa päivässä.

Jos työmaalla epäillään työturvallisuusrikosta tai rikkomusta, avi voi tehdä tutkintapyynnön poliisille.
Rovaniemen tapauksessa Avi ei ole vienyt asiaa poliisille. Maarit Vento sen sijaan vei.

MOT:
”Miten poliisi otti vastaan sen ilmoituksen?”
Maarit Vento:
”Poliisihan ei meinannut ensiksi ottaa sitä minun tutkintapyyntöä vastaan. Että hän oli lähdössä pois ja jättämässä mut niiden papereideni päivineen siihen. Hän sano koko ajan sitä, että AVI hoitaa. AVI tekkee rikosilmoituksen tai tutkintapyynnön ja että koko ajan se oli se AVI. Ja mie sanoin sitte itte niin, että AVI tekkee työntekijöiden puolesta mutta ei meidän asukkaitten. Ett meidän puolesta ei oo kukkaan muu kun me ite.

Asia on poliisilla esiselvittelyvaiheessa.
Jos työntekijän epäillään altistuneen asbestille, hänet tulisi ilmoittaa ammatissa altistuvien ASA-rekisteriin. Asbestisairaudet puhkeavat viivelllä, ehkä vasta vuosikymmenien jälkeen.

Maarit Vento otti yhteyttä myös Rakennusliittoon. Sinne tulee säännöllisesti ilmoituksia huonosti hoidetuista asbestityömaista.

Jarmo Alatarvas, aluetoimitsija, Rakennusliitto
”Tästä joku vuosi taaksepäin, siellä moottorisahalla leikattiin asbestilevyjä ja kannettiin roskalavalle. Tein tietenkin välittömästi tukintapyynnöt ja muut kohteesta. Jos sieltä tulee kommentti, että ei he lähde semmoiseen kohteeseen, missä he voivat itekin altistua, niin se antaa kuvan siitä, että aika vähissä on ne kohteet, missä, mihin viranomainen ottaa, poliisiviranomainen ottaa kantaa.”

Harvat työntekijätkään ilmoittavat työmaiden epäkohdista.

Jarmo Alatarvas:
”Leipä on makiaa. Elikkä meillä ei ole, meillä on kuitenkin työmarkkinat aika pienet täällä ja työtä jostakin on saatava, että saadaan se leipä ostettua.”

Rovaniemellä työntekijä oli ennen avin työmaakäntiä ehtinyt purkaa laatoitusta jo parista muusta rapusta.

MOT:
”Siellähän on ollu sitä asbestia, että mihin ne jätteet oli pantu?”

Mika Pesonen:
”No, ne on ilmeisesti siitä ensimmäisestä rapusta, tuota, menny tuonne jäteasemalle.”

Asbestijäte luokitellaan vaaralliseksi. Se on pakattava hyvin ja se on pidettävä erillään muusta jätteestä. Siitä laskutetaan kaatopaikoilla erityiskäsittelytaksa.

Kari Salmi:
”Kun puretaan, painavia mineriittilevyjä tai laatotuksia, niin se asbestijätemaksu muodostaa ihan merkittävän osan siitä kustannuksesta. Ja jos ei niitä viedä sinne lailliseen kaatopaikkaan, mihin ne kuuluu, tai vastaanottopisteeseen, niin säästetäänhän siinäkin rahaa.”

Asbestityömaille on annettu muutamien tuhansien eurojen suuruisia sakkoja mm. turvallisuuspuutteista asbestityömailla ja asbestikartoitusten puutteesta.

MOT:
”Mitä ajattelet sitten näitten laiminlyöntien seurauksina tulevista sanktioista? Ovatko ne riittäviä?”
Kai Salmi: ”No, kyllä ne kieltämättä aika, aika pieniltä vaikuttaa. Et konfiskointia ei ole pahemmin käytetty näissä tuomioissa ja helposti isossa, jos on asbestiurakka vaikka parisataatuhatta ja jätteiden osuus on vaikka kymmenen prosenttia, niin kun ne on vienyt sinne metsään, niin siitä on, tulee 20 000 suoraan, suoraan voittoa. Ja jos tuomioksi tulee tuhannen euroo, niin aika moni ymmärtää, että tossa saattas olla pieni bisneksen rako. Varsinkin kun valvonta on niin vähäistä kun se on, niin, niin se kiinni jäämisen riski on aika pieni."
konfiskointi=rikoshyödyn menettäminen

Alan ammattilaisetkin voivat erehtyä. Labroc Oy:n Tampereen laboratoriossa tehtiin vuosi sitten remontti.

Tomi Tolppi, hallituksen pj, Labroc Oy
”Tilasimme työn niin sanotusti "avaimet käteen" -periaatteella, tilaamme ja maksamme laskun. Mutta sitten paljastuikin työn aikana, pölyä, pölyä levinnyt meidän tiloihin muun muassa ja ympäröiviin tiloihin ja otamme pölynäytteen ja löydämme asbestia pölynäytteestä. Ja silloin työmaa tietysti samantien seis ja selvitystyö käyntiin, että mitä on tapahtunut ja näin päin pois. Ja sitten se selvisi, että urakoitsija on pölyttänyt asbestia tiloissa. Eli käytännössä sitten asbestipölysiivousta sen jälkeen.
Lain mukaan tilaaja vastaa asbestikartotuksen teettämisestä ja se oli tossa tapauksessa jäänyt tekemättä. Eli tämä oli meidän, meidän virheemme tässä mielessä.”

Neljä Labrocin edustajaa sai kukin kymmenen päiväsakkoa, yhteensä useampi tuhat euroa. Lisäksi Labroc joutui maksamaan asbestisiivouksesta noin 100 000 euron laskun.

MOT: Onko kannattavampaa ottaa pienet sakot…

Anette Lehtonen:
”Onhan siellä yhteisösakkoja myöskin ett on joskus vähän isompiakin…”

MOT:
”Niin.. että sillä tavalla voi välttää kalliit asbestityöt että..”

Anette Lehtonen:
”Mutta sittenhän on sekin että jos nyt asbestityöstä puhutaan niin kuin että useimman tekijärikkeen niin sieltähän sitten voi myöskin se lupa poistaa. Tietty ilman lupaakin pystyy tekemään mutta…”

MOT:
”Kuinka monta lupaa on otettu nyt näiden parin vuoden aikana pois?”

Anette Lehtonen:
”No tällä hetkellä on kahdeksalta otettu pois.”

Alan villeydestä kertoo se, että purkufirmat ovat yrittäneet jopa väärentää puhtausmittauslausuntoja. Asbestityölupa on otettu pois mm. purkuyritykseltä, jonka toimet ovat parhaillaan syyteharkinnassa. Etelä-Suomen avin tarkastuskertomuksen mukaan purkufirma oli toimittanut tekemistään purkutyökohteista epäilyttäviä puhtausmittauslausuntoja, joiden tekijän väitettiin olevan Labroc Oy.

Tomi Tolppi, hallituksen pj., Labroc Oy
”Ne eivät olleet meidän laatimia raportteja, vaikka ne näyttivät siltä.
Vastaavaa en, en muista kyllä yli viidentoista vuoden labrakokemuksen ajalta lainkaan. Eli tää on aivan ainutlaatuinen tapaus meidän tietojen mukaan.”

Laboratoriohin on tullut muunkinlaisia epäilyjä herättäviä näytteitä. Asbestipurkukohteesta on otettava työn lopuksi ilmanäyte, jolla varmistetaan, että tilassa ei ole enää asbestia.

Tomi Tolppi:
”On pientä epäilyä ilmassa yleisesti laboratorioalalla, että kun näitä tulee mihinkin laboratorioihin vastaavia tapauksia, että siellä ei näytettä ole otettu lainkaan.
MOT:
”Elikkä on kysymyksessä…”
Tomi Tolppi:
”Tyhjä suodatinpanos toimitettu laboratorioon, että saadaan puhdas tulos.”

Asbestiasioissa tavallinen kuluttaja on täysin ammattilaisten armoilla.

MOT:
”Tuntus ainakin, et maallikon on hirveen vaikee mennä sanomaan mistään, et täällä on nyt asbestia tai onks tää purettu oikein tai väärin?”
Kai Salmi:
”No, joo, maallikolle se on ihan mahdoton tehtävä. Et se on, se on jopa rakennusalan ammattilaiselle se rupee olemaan todella haastava ja vaikee. Et kyl se alan osaajia on oikeesti todella vähän ja, ja se johtaa myös siihen, et täällä on ehkä niitten huonosti toimijoiden on helpompi pärjätä kun, kun monella muulla alalla.”

MOT:n tilaamat laboratorioanalyysit ovat valmiit. Neljä laboratoriota lähetti MOT:lle seuraavat tulokset:

MOT:n tilaamien asbestianalyysien tulokset
Laboratorio ALaboratorio BLaboratorio CLaboratorio D
Seinäkaakeli, kaakelin kiinnitys- ja saumauslaastiEIEIEIAsbestia
Akryylimassa ja lattiatasoteEIEIEIEI
Vinyylilaatta ja liimaEIEIEIEI
Seinätasote ja pinnoteEIEIEIAsbestia
BitumikermiAsbestiaEIEIAsbestia

Laboratorioiden tulokset eroavat toisistaan. Siihen, mitä näytteet oikeasti sisälsivät palaamme Kangasalla käynnin jälkeen.

Kangasalla kokonainen kunnanvirasto tyhjennettiin kesällä 2014 pariksi kuukaudeksi epäselvien asbestinäytteiden vuoksi.

Oskari Auvinen, kunnanjohtaja, Kangasala:
”No meillä oli tuossa toisessa niin sanotussa valtion virastotalossa asbestitilanne ja sen johdosta aivan rutiininomaisesti otettiin myös vieressä olevasta kunnanvirastosta näytteet. Sieltä otettiin pölynäytteitä muutama kappale ja sitten niistä saadut tulokset kertoivat meille, että tiloista löytyi yllättäen asbestia.”

Arto Viitanen, kiinteistojen huoltotyöjohtaja, Kangasala:
”Huoneesta 210 kaapin päältä ja käytävältä otettiin näytteitä. ja käytävältä ilmoitustaulun päältä.”

Tilat ja tietokoneet piti puhdistaa ja kymmenet ihmiset siirrettiin töihin kolmeen eri rakennukseen eri puolille kuntaa. Virastosta otettiin uudet ilmanäytteet.

Oskari Auvinen:
”Ilmasta ei yllättäen löytynytkään asbestia. Eikä tiloista tarkemmista tutkimuksissa myöskään löytynyt asbestin lähdettä ja sen johdosta me teetimme koko kunnanvirastosta useita uusintanäytteitä, jotka myös myöhemmin sitten osoittautuivat puhtaiksi.”

Arto Viitanen:
”Puuhaa oli paljon ja voi sanoa, että selvittiin siitä.”

MOT:
”Kuinka paljon tämä muuttoruljanssi kaiken kaikkiaan tuli maksamaan kunnalle?”
Oskari Auvinen:
”No kaiken kaikkiaan kokonaiskustannukset kohosivat muutamaan kymmeneen tuhanteen euroon.”

MOT:n teettämän asbestianalyysin tulos on synkkä ja yllättää asiantuntijatkin.

MOT:n tilaamien asbestianalyysien tulokset, osa 2
Laboratorio ALaboratorio BLaboratorio CLaboratorio D
Seinäkaakeli, kaakelin kiinnitys- ja saumauslaastiEIEIEIAsbestiaAsbestia
Akryylimassa ja lattiatasoteEIEiEIEIAsbestia
Vinyylilaatta ja liimaEIEIEIEIEI
Seinätasote ja pinnoteEIEIEIAsbestiaAsbestia
BitumikermiAsbestiaEIEIAsbestiaAsbestia

Neljässä näytteessä oli asbestia. Mikään laboratorioista ei osunut kokonaan oikeaan. Kaksi laboratoriota ei havainnut asbestia mistään näytteestä, kolmas löysi asbestia vain yhdestä näytteestä. Keittiön seinäkaakelin saumalaastin asbestin löysi vain yksi laboratorio.

Juha Mattinen, AHA-asiantuntija:
”Nyt meillä on alalle pesiytynyt sellaista porukkaa jotka ei halua välttämättä tehdä asioita kunnolla.”

Kai Salmi, puheenjohtaja, SAP ry:
”Hyvin monella on aika puutteellinen kalusto ja, tota niin, eikä se osaamisen tasokaan aina oo ihan sitä täydellistä. Tai mitä me ollaan liittona yritetty, yritetty painottaa, et pitäis saada koulutustaso vähän korkeammalle ja, ja ehkä parempaa valvontaa viranomaiselta.”

Anette Lehtonen, ylitarkastaja, Lounais-Suomen aluehallintovirasto:
”Me tehdään nyt sillä resurssilla mikä meillä tällä hetkellä on, että monellakin muullakin toimiala halutaan enempi tarkastusta ja ainahan se mikä.. ketä se koskettaa milloinkin niin ollaan sitä mieltä että olla riittävää.”
.
Juha Mattinen, AHA-asiantuntija:
”Meillä on hyvä laki ja sen mukaan kun kaikki toimis, niin ei meillä olis ongelmia juurikaan. Mutta se että näinhän ei kaikki toimi. Asbesti valitettavasti vieläkin on vain kuluerä, ei se siellä oo niin kuin terveysriski tai tai tämmöinen että me saadaan sulka hattuun, kun me teetetään homma kunnolla. Siellä leikitään ihmisten terveydellä.”

Muokattu: lisätty käsikirjoitukset asiasanaksi 25.1.2018 MK