Hyppää pääsisältöön

AVIn asbestitarkastuksista valtaosa johtaa toimenpiteisiin

Mies poistaa asbestia rakennustyömaalla.
Mies poistaa asbestia rakennustyömaalla. Kuva: Yle, Henrik Leppälä asbesti,asbestityö

Vuoden 2016 alussa voimaan tullut uusi asbestilaki määrää asbestitarkastuksen pakolliseksi ennen vuotta 1994 rakennetuissa remonttikohteissa. Jos tarkastus paljastaa asbestia saavat purkutöitä tehdä vain henkilöt, jotka on rekisteröity asbestipurkutyöluparekisteriin.

Aluehallintovirasto (AVI) on kahden vuoden aikana tehnyt asbestityömaille lähes 600 tarkastusta. Valtaosa tarkastuksista on johtanut toimenpiteisiin.

MOT:n asbestianalyysin tulokset osa1
MOT:n asbestianalyysin tulokset osa1 Kuva: Yle, Laura Rahinantti infografiikka,asbesti

Toimintaohjeita on annettu kaikkiaan 772 ja kehotuksia 144. Tämä selittyy sillä, että yhdelle työmaalle on voitu antaa useita toimintaohjeita tai kehotuksia. Tyypillisimmät ongelmat liittyvät pölynhallintaan.

”Jos puhutaan nyt osastointimenetelmä - joka on se tyypillisin ja eniten käytetty koska se on niin kuin se lähtökohta - niin siellähän on sitten se osasto ja siellä pitäis olla se paine-ero, mitattuna. Voi olla, että paine-eromittaria ei siellä välttämättä ole tai jos paine-ero ei ole riittävä. Elikkä voi olla, että pääsee karkaamaan asbestihiukkasia”, ylitarkastaja Anette Lehtonen Lounais-Suomen aluehallintovirastosta sanoo.

Aikaisemmin asbestityömailta ei edellytetty erillisiä turvallisuussuunnitelmia. Esimerkiksi turvallisuussuunnitelman puutteesta on annettu toimintaohjeita.

Jos työntekijällä on työmaalla terveyden menettämisen vaara, esimerkiksi asbestipölyn epäillyn leviämisen vuoksi, voidaan työmaa laittaa väliaikaiseen käyttökieltoon. Työt on lopetettava heti ja niitä voi jatkaa vasta kun tila on todettu puhtaaksi.

Väliaikaisia käyttökieltoja on annettu kaikkiaan 11.

Epäillyistä työturvallisuusrikoksista tai rikkomuksista voidaan myös tehdä tutkintapyyntö poliisille. Vuosina 2016-2017 poliisille on tehty kaikkiaan 26 tutkintapyyntöä.

Kuluttaja-aiheet

Rakentaminen