Urheilumanageri Harri Halme tuntee huippu-urheilijan arkielämän. Arvokisojen alla urheilija joutuu kiinnittämään huomiota - kunnon ja harjoitusten lisäksi - myös hygieniaan. Kättely flunssaisen ihmisen kanssa voi muuttua tulosten kannalta kohtalokkaaksi.
Varsinkin arvokisojen alla sairastumista varotaan kuin ruttoa.
− Urheiljat morjestavat kyynerpäillä toisiaan. Pitää olla tarkkana, ettei itse altista itseään sairaaksi tulemiselle, Halme toteaa.
Voivatko urheilijat sitten käydä missään? Halmeen mukaan erityisesti kisojen alla tulee käyttää maalaisjärkeä.
− Tietoisesti ei kannata marketeissa pyöriä, eikä hirveästi sukulaisissakaan. Pitää olla tosi huolellinen, eikä esimerkiksi kättelemällä kannata kerätä eri perheiden bakteereita.
Rahan keräämistä ja medianhallintaa
Harri Halme on tekemisissä kymmenien urheilijoiden kanssa. Hänen suojattejaan ovat muun muassa ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen, painija Petra Olli, pikaluistelija Pekka Koskela ja painonnostaja Anni Vuohijoki.
Urheilijan lähipiiri ottaa yhteyttä silloin, kun hän tarvitsee rahaa. Turha sitä on kierrellä.
Managerin keskeisin tehtävä on tukea urheilijaa. Sitä tehdääb pääosin kahdella tavalla.
− Urheilijan lähipiiri ottaa yhteyttä silloin, kun hän tarvitsee rahaa. Turha sitä on kierrellä, Halme kertoo.
Toinen puoli on median kanssa eläminen.
− Jos urheilija on menestynyt, hän haluaa hallita vuorovaikutusta median kanssa. Jos taas hän ei ole niin menestynyt, tarvitaan näkyvyyttä, Halme analysoi.
Sponsorointi muutoksessa
Halmeen mukaan Suomessakin otetaan jo pikkuhiljaa mallia ulkomailta, missä yritykset ja yhteisöt haluavat olla osa urheilijan unelmien tavoittelemista. Halmeen kertoo, että näin toimitaan esimerkiksi Ranskassa, Saksassa, Englannissa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.
− Meillä on vielä sitä, että myydään mainospaikkaa asuun ja lippis päähän, Halme sanoo.
− Mutta olemme pääsemässä pois pelkästä mainospaikan myymisestä, Urheilija brändäämiseen ja juurekkuuden hyödyntämiseen, urheilumanageri iloitsee.
Katso koko lähetys alla olevasta ikkunasta