Hyppää pääsisältöön

Yle uudistaa aluetoimintaansa satsaamalla kenttätyöhön

Kuvaaja kuvaa jalustakameralla urheilukentän reunassa lumitykin puhaltamaa lumipilveä aurinkoa vasten
Kuvaaja kuvaa jalustakameralla urheilukentän reunassa lumitykin puhaltamaa lumipilveä aurinkoa vasten Kuva: Yle elokuvaaja,talvi,Yle Turku

Alueilta tehtävä journalismi on Ylen tehtävistä tärkeimpiä. Ylen aluetoiminnan uutta toimintatapaa pilotoidaan maaliskuussa Lounais-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa.

Ylen suomenkielinen aluetoiminta uudistuu merkittävästi seuraavan kahden vuoden aikana. Uudistus keskittyy journalismiiin, mutta koskettaa niin henkilöstöä, teknisiä tuotantovälineitä kuin toimitilojakin.

Yhtiön strategian mukaisesti uudistuksen painopiste on resurssien siirtämisessä uudenlaiseen tekemiseen. Muutos on suurin pariinkymmeneen vuoteen.

“Uudistuksen päätavoite on sisällöissä, siinä mitä yleisö saa eri välineissä Yleltä. Tavoitteena on vahvistaa läsnäoloa eri puolilla Suomea kentällä liikkumisen myötä. Entistä liikkuvammat toimittajat tuottavat sekä maakunnallista että valtakunnallista sisältöä kattavasti kaikkialta Suomesta. Uudistukset tehdään journalismi ja yleisö edellä, siten voimme tarjota entistäkin vaikuttavampaa sisältöä ”, kuvailee Ylen aluetoiminnan päällikkö Jyri Kataja-Rahko.

Käytännössä Yle siirtää toimittajia ja kuvaajia yhä enemmän kenttätyöhön. Uudistus koskee kaikkia välineitä: radiota, televisiota ja verkkoa. Yle tekee sisältöjä sekä alue- että valtakunnan uutisiin kaikkialta Suomesta.

Kokeilu alkaa maaliskuussa kahdella alueella

Pilottialueiksi on valittu Lounais-Suomessa Yle Turun ja Yle Porin toimitukset sekä Kaakkois-Suomessa Yle Lappeenrannan ja Yle Kotkan toimitukset. Kolme kuukautta kestävä pilottivaihe alkaa 5.3.

Piloteista kerätään kokemukset ja niitä mitataan useilla yleisömittareilla. Päätökset seuraavista askelista aluetoiminnan kehittämisessä tehdään pilottien perusteella.

Yhtä aikaa aluetoiminnan kanssa uudistetaan myös Yle Radio Suomen ohjelmistoa. Pilottialueilla aloitetaan maaliskuun alussa alueelliset iltapäivälähetykset, aamulähetykset jatkavat maakunnallisina.

"Haluamme tarjota yleisöllemme mahdollisimman hyvää journalismia. Alueellinen iltapäivä sisältää mielenkiintoisimmat ja ajankohtaisimmat uutiset ja puheenaiheet. Maakunnallisissa aamuissa keskitymme entistä enemmän täysin paikallisiin asioihin ja ilmiöihin", perustelee Kataja-Rahko.

Ylellä on 18 suomenkielistä aluetoimitusta, joissa työskentelee noin 400 henkilöä.