Hyppää pääsisältöön

YleX Läpimurto: Kuka on vuoden 2018 lupaavin uusi artisti? Äänestä suosikkiasi

Kotimainen musiikkiskene on jälleen täynnä lupaavia tulokkaita. Kuka heistä tekee läpimurron tänä vuonna?

YleX Läpimurto 2018. // Kuva: YleX

YleX Läpimurto on YleX:n musiikkitiimistä koostuvan raadin muodostama lista, jolle on valikoitu ne kotimaiset artistit, joiden uskotaan tekevän läpimurto vuonna 2018. Raadin valitsi listalle menestystä niittäneitä tulokkaita, jotka eivät vielä ole tehneet lopullista läpimurtoaan.

29. tammikuuta alkaen Uuden musiikin ohjelmissa julkaistaan YleX Läpimurto -raadin nimeämät top5 -tulokkaat. Yleisön suosikki julkaistaan myöhemmin Uuden musiikin aamuvuorossa.

Viime vuonna ennustimme, että vuoden aikana läpimurron tekevät muun muassa Nelli Matula, Alex Mattson, Sonny, Töölön Ketterä ja Ida Paul & Kalle Lindroth.

Tutustu artisteihin ja äänestä suosikkiasi! Äänestys päättyy maanantaina 29. tammikuuta.

Äänestäminen onnistuu tästä linkistä! Muista kirjautua ensin sisään.

YleX:n musiikkitoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa kommentoivat artisteja näin:

AK

AK:n Donatella ja Tainee yhdistelevät musiikissaan saumattoman tyylikkäästi räppiä ja R&B:tä. Näiden lahjakkuuksien soundi on pelkkää samettia ja asenne kultaa. Kaksikko tuo kotimaiselle hiphop-kentälle ennennäkemätöntä asennetta ja soundia. AK on kaksikko, joka inspiroi varmasti erityisesti naisia astumaan edelleen miesten dominoimalle rap-kentälle.

Aleksanteri Hakaniemi

23-vuotiaalla Aleksanteri Hakaniemellä on ollut upea vuosi 2017. Artisti on julkaissut viisi sinkkua, joista kolme on streamannut kultaa ja yksi platinaa. Vaikka laulaja on tullut suurelle yleisölle tutuksi tubettajana, hän raivasi tiensä musiikkimaailmaan Reino Nordinin taustalaulajana ja Evelinan keikka-DJ:nä. Uskomme, että vuonna 2018 hän lyö isosti läpi persoonallisella äänellä, vakuuttavalla biisinkirjoitustaidolla ja menestyksen nälällä. Tänä vuonna Hakaniemi on ehdolla vuoden tulokkaaksi Emma Gaalassa, mutta tämä ei varmasti tule olemaan artistin viimeinen Emma-ehdokkuus.

Bess

Bess on tehnyt vaikutuksen upealla, persoonallisella äänellä ja hiteillä, jotka menevät jalan alle. Vaikka artistilta on julkaistu vasta kolme sinkkua, hänen tyylinsä on tullut niiden myötä erittäin selväksi: tanssittavaa, elektronista poppia, joka jää ensikuulemalla mieleen. Tämä onnistuu toistolla ja tuotannollisilla koukuilla, joita on mahdotonta vastustaa. Bess on luonut vahvan oman tyylin, jota tullaan kuulemaan Suomen yökerhojen tanssilattioilla vielä paljon tänä vuonna.

Bizi

Harva artistitulokas on yhtä vakuuttava englannin ja suomen kielillä, mutta Bizi hallitsee molemmat. Artisti on julkaissut soolona pehmeää R&B:n ja räpin välimaastossa häilyvää musiikkia englanniksi Sideshow-nimellä ja vakuutti suomeksi Tippa-T:n kanssa tehdyllä _Trappist -_EP:llä. Kun artisti fiittaili JVG:nEn sun kaa -biisillä, ei voitu välttyä “Suomen Drake” vertauksilta. Odotamme innolla Bizin soolotuotantoa vuonna 2018.

Cledos

Harva artisti pääsee Emma-ehdokkaaksi, kun uraa on takana vasta alle puoli vuotta, mutta Cledos iski suomalaiselle rap-kentälle kuin ukkosmyrsky Flow-festareille. Ensimmäistä Töis-biisiä kuunneltiin kymmenen päivän aikana 100 000 kertaa, mutta kukaan ei vieläkään tiedä mitä hän biisissä sanoo. Miehen soundi, asenne, biisit ja videot ovat saaneet erityisesti nuoret polvilleen ja jokainen seuraa Cledosin seuraavia askelia suurella mielenkiinnolla.

F

Tämä artisti vakuuttaa erityisesti valloittavalla live-esiintymisellä ja itsevarmalla asenteella. F:n Ovikelloo jakoi mielipiteitä puolesta ja vastaan ja teki näin lähtemättömän vaikutuksen. Aina mä muistan sut on hitusen rauhallisempi ja tyylikkäämpi ja osoitti, että tällä artistilla on monta puolta, joihin haluamme innolla tutustua vuonna 2018.

Gabriel Lion

Gabriel Lionin läpimurtohitti _Mä en haluu tietää _puski artistin hetkessä Spotifyn ja radioiden soittolistoille. Urbaania elektronista R&B-poppia tekevä Gabriel Lion tuo tyyliä ja persoonaa suomalaiseen pop-kenttään. Hän erottuu muista poppareista sensuellilla ja modernilla soundilla, joka sopii myös tanssilattialle. Toivomme, että tämä sympaattinen ja kunnianhimoinen turkulainen lyö tänä vuonna vielä isomman vaihteen silmään.

Ibe

Ibe on yksi menneen vuoden sympaattisimmista ja vakuuttavimmista tulokkaista, joka esittelee vahvasti oman sukupolvensa ääntä. 18-vuotias artisti yhdistelee ihailtavalla itsevarmuudella herkkiä ja paikoin jopa naiiveja sanoituksia. Ibe on yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista kotimaisen urbaanin musiikin suunnannäyttäjistä.

Ilta

20-vuotias laulaja-lupaus Ilta tuli tutuksi vuonna 2015 Cheekin_Sillat-_biisistä. Sen jälkeen on odoteltu, milloin upeaääninen laulaja tekee omaa musiikkia. Soolodebyytti Koukkuun esitteli energisen, leikkisän ja itsevarman artistin, joka osaa myös tanssia. Ilta on persoonallinen ja aito artisti, joka osaa pitää hauskaa ja irrotella, mutta joka osaa myös herkistyä, kuten hän teki Oi jouluyö -biisillä.

Kuumaa

Kuumaa on mielenkiintoinen lisä suomalaisessa pop-maailmassa, missä artistit jyräävät. Voiko kepeää elektropoppia soittava oikea yhtye breikata isosti vielä vuonna 2018? Ensimmäiset sinkut osoittivat, että biisejä osataan kyllä tehdä, mutta niille tarvitaan vielä yleisö. Uskomme ja toivomme, että vuonna 2018 se löytyy.

Laz Perkins

24-vuotias Lasse Perkkiö eli Laz Perkins kuuluu lupaavien kotimaisten uuden polven DJ-tuottajien eturiviin. Perkinsin soundi on kansainvälinen ja vahvasti ajassa kiinni. Aggressiivisilla dancehall- ja trap-vaikutteilla höystetty Killin’ It -kappale sai monet hämmästymään siitä, että kyseessä on suomalainen tuottaja.

Lxandra

Lxandran musiikki yhdistää raikkaasti toisiinsa modernia ja nostalgista tunnelmaa sekä orgaanisia ja elektronisia elementtejä. Kiehtovaa ja kunnianhimoista äänimaailmaa täydentää Lxandran upea, persoonallinen ääni, jota on verrattu Adeleen. Suomenlinnassa kasvanut artisti asuu ja tekee tällä hetkellä musiikkia Berliinissä muun muassa DJ-tuottaja Pertun ja LCMDF:n Mia Kemppaisen kanssa.

Mio

LCMDF-duosta tutun Mia Kemppaisen sooloprojekti Mio on kiinnostava audiovisuaalinen kokonaisuus, jossa musiikkia täydentää erottamattomasti unenomaisessa todellisuudessa seikkaileva kuvitus. Mion musiikki on tyylikästä ja erittäin modernia, kepeää elektropoppia. Mio on taitava biisinkirjoittaja, joka tekee paljon musiikkia myös muille ja tietää, miten koukuttavia pop-melodioita kirjoitetaan.

Onni Boi

Toistaiseksi vielä omakustanteena musiikkia tekevä Onni Boi nousi esille YleX:n Nosteessa-osion kautta viime vuoden huhtikuussa. Kaunista, viipyilevää ja yön tummuudesta inspiraationsa ammentavaa tyylikästä elektronista musiikkia tekevän laulaja-lauluntekijän erikoisuus on saada ihmiset tanssimaan ja herkistymään kyyneliin samaan aikaan.

PastoriPike

Hullu tyyli! Bulifleim! AitoG! Hieman reilussa vuodessa Mikael Gabrielin Tasoi Recordsin talliin kuuluva PastoriPike tuntuu jättäneen lähtemättömän jälkensä uuden polven suomiräpin tekijöiden joukkoon - paitsi biiseistään tutuilla hokemilla, ennen kaikkea sopivan vaarallisella, mutta samaan aikaan aurinkoisella energiallaan. Pike on karismaattinen hahmo ja monelle varmasti tärkeä esikuva monikulttuurisen Suomen monipuolistuvalla musiikkikentällä.

Pesso

Vasta kaksi sinkkua julkaissut Pesso laajentaa suomihiphopin kenttää herkällä räpillään elämänmakuisista tapahtumista. Pesson biisien tuotanto on mielenkiintoisia ja modernia sekä mainio osoitus siitä, että hiphopia voi tehdä monella eri tavalla. Taustat muistuttavat paikoin enemmän älykästä indiepoppia kuin perinteisiä räppibiittejä ja Pesso uskaltaa olla sanoituksissaan herkkä ja avoin. Osaava artisti tuottaa oman uransa ohella myös PastoriPikeä, Prinssi Jusufia ja Biniyamia.

Rony Rex

Rony Rex äänestettiin Suomen parhaaksi nousevaksi DJ:ksi jo vuonna 2014. Nykyään pelkkä musiikin soittaminen ei kuitenkaan riitä isoon läpilyöntiin, vaan sitä pitää myös julkaista. Musiikintekijöiden kastiin yksi Suomen teknisesti taitavimmista DJ:stä liittyi viime vuonna ensimmäisten omien julkaisujen myötä. Debyyttisingle Sticky Fingers meni julkaisupäivänään iTunesin kärkeen ja Suomen Spotifyn viraalilistan kärkisijoille. Ronylle tunnusomainen energinen ja leikittelevän aggressiivinen tanssisoundi kuuluu paitsi hänen DJ-seteissään myös omilla biiseillä.

Suad

Suad tarkoittaa arabiaksi iloista. Nykypäivän koneellisten soundien täyttämässä musiikkimaisemassa Suadin orgaaninen ja juureva bändimusiikki tuottaa samaa tunnetta. Muusikko on vaikuttanut jo pitkään Suomen musiikkipiireissä ja fiitannut muun muassa Uuden Fantasian, Op:l Bastardsin, Freemanin, Noah Kinin ja Jaakko Eino Kalevin biiseillä. Viime vuonna julkaistu debyytti-EP on mainio osoitus siitä, että Suadilla on annettavaa myös herkän karismaattisena indieartistina.

The Holy

Kotimaisten uusien indierockbändien aateliin kuuluva The Holy vyöryttää musiikkinsa kuulijan päälle täyteläisenä äänivallina, josta on upeaa nauttia myös livenä: viisihenkinen bändi saattaa lavalla esiintyä jopa kahdeksan soittajan voimin. Biisit ovat isoja paitsi soundiltaan myös tunnelmaltaan ja teksteiltään. Kosketuspintaa sisältävät sanoitukset ovat herkkiä ja ajatuksia herättäviä ja melodiat taidokkaita. The Holyssa on myös selvää vientipotentiaalia.

Vesta

Vaikka Vesta julkaisi viime vuonna vain muutaman oman biisin, herätti hän paitsi musapiirien myös suuremman yleisön huomion yhtenä vuoden kiinnostavimmista tulokasartisteista. Ei siis ihme, että Vestan halusivat biiseilleen fiittaamaan Töölön Ketterä, Kauriinmetsästäjät ja Pyhimys. Vestan upea ja persoonallinen ääni on tunnistettava ja artistin esiintyminen intensiivistä ja karismaattista. Soundillisesti modernia äänimaisemaa ja vanhaa romantiikkaa yhdistävät biisit koskettavat herkillä sanoituksillaan. Vestan kaltaisia omaperäisiä ja omaehtoisia musiikintekijöitä ei synny joka päivä.

YleX Läpimurto -raati:

Tapio Hakanen (Musiikkipäällikkö, YleX)
Anne Lainto (Toimittaja, Uuden musiikin aamuvuoro)
Ida Karimaa (Toimittaja, Uuden musiikin iltavuoro)
Jani Kareinen (Toimittaja, YleX Ilta, YleX Throwback)
Mikko Pekkinen (Musiikkikoordinaattori, YleX)
Ninni Suomalainen (Toimittaja, YleX)

Lue myös:

Teininä Vesta nautti hyvästä vihasta, nykyään hän kuuluu hurmaavimpiin ja mukavimpiin poptulokkaisiin

Laz Perkins on niin omistautunut musalle, että teki biisejä jopa armeijan yövartiossa – se kannatti, sillä nyt taskussa on levytyssopimus Universal Musicille

Rap-tulokas Pesso tutustui Pikku G:hen seurakuntapiireissä ja ryhtyi tekemään biittejä – nyt hengellinen musa on vaihtunut uusiin teemoihin

Tulokasartisti Bess on kulkenut kummallisen matkan hevin ja jazzin kautta uudenlaisen reggae-vaikutteisen popin pariin – kohtaaminen Nopsajalan kanssa muutti urasuunnitelmat täysin

Cledos breikkasi ensimmäisellä koskaan tekemällään biisillä – se vei itähelsinkiläisen rap-lupauksen stadionille vain parissa kuukaudessa