Hyppää pääsisältöön

Ellan matkassa Etelä-Italiassa

Ella Kanninen pyöräilee Italiassa
Ella Kanninen pyöräilee Italiassa Kuva: Filmaattiset / Yle Kuvapalvelu Ella Kanninen,Ellan matkassa

Ella Kanninen lähtee uudessa sarjassa matkalle Etelä-Italiaan.
Teema keskiviikkoisin 24.1. alkaen klo 21. Areenassa pysyvästi

Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

– Ymmärrykseni siitä ettei Italiaa voi niputtaa yhdeksi vahvistui entisestään. Olin kovin vaikuttunut siitä miten hyvin niin sanonut tavalliset italialaiset tuntevat historiaansa. Etelä-Italian historian kautta ymmärtää koko Eurooppaa paremmin, Kanninen sanoo.

Etelä-Italia on toista maata kuin renessanssia tulviva Pohjois-Italia. Etelässä näkyy Välimeren maailman runsas ja rikas historia. Kaikki valtakaudet ovat jättäneet jälkensä niin arkkitehtuuriin, tapoihin kuin laajemminkin sosiaalisiin ja poliittisiin oloihin. Veriset riitit, syvästi uskonnolliset tapahtumat ja antiikinaikaiset viinit tuodaan katsojille tarjottimella yhtä lailla kuin nykypäivän turisteja kiinnostavat matkailukohteetkin.

Historian ja nykyajan värikäs liitto näkyy ihmisten elämässä

Ellan matkassa: Etelä-Italia on Kannisen ja Ilkka Saaren käsikirjoittama. Sarja etenee Normandiasta sotilaiksi etelään lähteneiden viikinkien jälkeläisten matkareittiä Campaniaan, Basilicataan, Pugliaan ja Calabriaan sekä Sisiliaan. Ella tutustuu heidän jättämäänsä perintöön, joka näkyy vieläkin maisemissa ja arkkitehtuurissa ja pilkahtelee tavan takaa tavoissa sekä populaari- ja ruokakulttuurissa.

Saari kuvaa suhdettaan Italiaan ja etenkin sen eteläisiin osiin elämänmittaiseksi projektiksi. Hän on kirjoittanut mm. kirjat normanneista ja mafiasta ja tehnyt useita mafiaa käsitteleviä tv-ohjelmia. Ellan matkassa -sarjaa varten Saari perehtyi lähes vuoden ajan lisää saapasmaan historiaan.

Castel del Monte, normannien linna Armiassa Italiassa. Kuva sarjasta Ellan matkassa
Castel del Monte, normannien linna Armiassa Castel del Monte, normannien linna Armiassa Italiassa. Kuva sarjasta Ellan matkassa Ella Kanninen,teeman kulttuuri

– Toivon katsojien saavan tästä sarjasta kannustusta omaehtoiseen kulttuuri- ja historiamatkailuun, elämyksiä, tietoa ja viihtymistä, Saari toteaa.

Värikkään historian lisäksi sarjan joka jaksossa tavataan myös paikallisia ihmisiä, jotka hurmasivat kuvausryhmän.

– Tapasin valtavan anteliaita, vieraanvaraisia ja elegantteja ihmisiä mutta myös äänekkäitä, ärhäkkäitä, ja epäileviä ihmisiä. Valtavasti asialleen omistautuneita eksperttejä, jotka eivät kuitenkaan tehneet itsestään turhan tärkeitä vaan joustivat vaativissa kuvausolosuhteissa. Kuvausryhmäämme suhtauduttiin positiivisesti vaikka käsittelimme myös kipeitä asioita kuten järjestäytynyttä rikollisuutta. Sain kuvausmatkoilta uusia ystäviä ja tuttavuuksia joita käyn varmasti tervehtimässä uudellen myös tänä vuonna. Ilman kameroita, Ella Kanninen kertoo.

Ellan matkakohteet

Takuuvarmoja paikkoja ovat aina kiehtovat miljoonakaupungit Napoli ja Palermo, jotka sykkivät elämää yötä päivää. Nykypäivän pyhiinvaeltajia vetää luokseen edelleen kiinnostava Bari, jossa Pyhän Nikolauksen juhlinta huipentuu pääsiäisenä suureen juhlaan.

Piazza Armerinan kansanjuhla Italiassa. Kuva sarjasta Ellan matkassa
Kansanjuhla Piazza Armerinassa Piazza Armerinan kansanjuhla Italiassa. Kuva sarjasta Ellan matkassa Kuva: Filmaattiset/Yle Ella Kanninen,teeman kulttuuri

Tulivuoren höyryävät kraatterit kiinnostavat seikkailunhaluisia, joita virtaa haistelemaan Campi Flegrein uumenista nousevaa rikin katkua.

Yksi maan erikoisimmista kaupungeista, Matera, on vuoden 2019 Euroopan kulttuuripääkaupunki. Erityisen kiinnostavaksi sen tekevät vanhankaupungin tuhansia vuosia käytössä olleet luola-asumukset, sassit, jotka on hakattu kallioon ja jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin.

Lue lisää:

Ellan matkassa

Koko sarja on pysyvästi katsottavana Yle Areenassa!

Lue lisää:

Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa