Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Tastula: Ei ihan perinteinen kapellimestari

Maarit Tastulan vieraana on kapellimestari Santtu-Matias Rouvali.
Toimittaja Maarit Tastulan vieraana on kapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Maarit Tastulan vieraana on kapellimestari Santtu-Matias Rouvali. Yle TV1,Maarit Tastula,Santtu-Matias Rouvali,Flinkkilä & Tastula

"Onhan se hienoa, että muusikkona ja kapellimestarina saat tehdä työksesi mitä haluat, sitä mikä on intohimo. Ja sulle vielä maksetaan siitä!", toteaa Santtu-Matias Rouvali.

32-vuotias Santtu-Matias on Tampere Filharmonian ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja.

Nuoren miehen ura on ollut nousukiitoa. 18-vuotiaana ksylofoninsoittajana Santtu-Matias voitti Eurovision nuorten solistien kilpailun Suomen karsinnan. Viime syksynä hänet valittiin myös Göteborgin sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi ja Lontoon filharmonian päävierailijaksi. Kalenteri on vuosiksi eteenpäin täynnä keikkoja ympäri maailmaa.

Silti Tampere-talo on pysynyt Santtu-Matiaksen kotipaikkana. Muusikoiden lisäksi myös muusta talon henkilökunnasta tullut tuttuja, kuin oma pieni perhe.

Lyömäsoittimien takaa orkesterin eteen

Santtu-Matiaksen molemmat vanhemmat soittivat Lahden kaupunginorkesterissa. Kun Santtu-Matias pääsi pienenä poikana seuraamaan muusikkovanhempiensa mukana orkesteriharjoituksia, kaksi asiaa kiinnostivat: isot patarummut ja orkesterin edessä heiluva kapellimestari. Niissä oli nähtävää.

Rumpali pojasta ensin tulikin. Rumpujen lyömisen myötä käsien koordinointi ja rytmin taju iskostuivat mieleen. Ne ominaisuudet tukevat myös kapellimestarin työssä.

Vähitellen rumpujen rinnalle tulivat partituurit. 18-vuotiaana Santtu-Matias soitti edelleen lyömäsoittimia, mutta opiskeli myös nuorisokapellimestariluokalla Jorma Panulan johdolla.

Tärkeä käännekohta oli se, kun Santtu-Matias pääsi – hiukan yllättäen – tuuraamaan sairastunutta kapellimestaria ja johtamaan Radion sinfoniaorkesteria.

"Se oli se hetki. Jos olisin silloin kieltäytynyt, en tiedä, missä olisin nyt. Varmaan jotain, mutta hitaammin."

Johtamista sydämellä

Santtu-Matias pohtii omaa rooliaan orkesterin johtajana; on hyvä, että ei tarvitse teeskennellä olevansa jotakin muuta kuin on.

"Tärkein ominaisuus on se, että pystyt vaatimaan ja saat orkesterin soittamaan parhaansa pilaamatta hyvää yhteishenkeä. Orkesterin täytyy pystyä luottamaan siihen, että osaat. Toinen puoli on se, miten käsittelet ihmisiä ja miten hoidat sen kaiken muun säätämisen. Aina ei tarvitse olla kivaa, jos on perusteltua, miksi."

"Pelolla johtaminen ei johda hyviin tuloksiin. Ystävällisyydellä ja kannustamisella pääsee pidemmälle, ja soittamisessa täytyy olla sydän mukana. Hyvänä kapellimestarina toimiminen vaatii läsnäoloa, hetkessä elämistä ja vaistoilla toimimista."

Kuolema koskettaa

Santtu-Matias kasvoi kolmilapsisessa perheessä, veljessarjan keskimmäisenä. Isoveli Hemppa kuoli traagisessa auto-onnettomuudessa Lahdessa seitsemän vuotta sitten, kun vastaantullut auto ajoi päin samalla kaistalla.

Suru oli suuri, ja tapahtuma toi kuoleman lähelle. Eteenpäin päästiin silti, eikä Santtu-Matias osaa olla synkkämielinen. Onneksi veli ehti tehdä elämänsä aikana paljon asioita, elää täysillä. Elämästä täytyy nauttia nyt; jos stressaa uraa, menestystä ja rahaa, asiat eivät mene oikein.

Musiikki soi päässä

Santtu-Matias myöntää, että joskus intohimo tekemiseen hankaloittaa elämää. Kun päässä soi musiikki, se menee helposti muiden asioiden edelle.

Työssä on pakko ottaa huomioon myös oma jaksaminen. Jos kalenteri on täynnä, aikaa ei löydy muille tärkeille asioille: metsästykselle, kalastukselle tai mökkeilylle. Silloin täytyy hiljentää. Musiikki on tärkeä, mutta ei ainoa osa elämää. Ammatinvalintaansa Santtu-Matias ei ole katunut.

"Tämä on nyt se unelma, ei ole mitään erityisiä tulevaisuudenhaaveita. Haave on se, että elämä jatkuisi tällaisena, ja siitä voisi pitää kiinni."

Keskustele