Hyppää pääsisältöön

Laita vessanpöntön kansi kiinni ennen kuin vedät – voit välttää noroviruksen ja perheriidan

vessanpönttö ja hammasharjat
Vessanpöntön vetäminen roiskii ulostebakteereita ja viruksia pinnoille. Missä teillä säilytetään hammasharjoja? vessanpönttö ja hammasharjat Vessa,hammasharja

Vessanpöntön kansi nostattaa tunteita monessa parisuhteessa, mutta nyt kiistat voi lopettaa. Sulkemista vaativat ovat nimittäin oikeassa: kannen sulkeminen ennen vetämistä estää tehokkaasti norovirustartuntoja.

Jos vessanpönttö vedetään kansi auki, ulostebakteerit eivät jää vain pönttöön. Kohina lennättää pieniä bakteereita ja viruksia lähes kahden metrin päähän ympäri vessaa.

Osa hiukkaisista on niin pieniä, että ne leijailevat ilmassa tuntien ajan ja laskeutuvat useiden metrien päähän pinnoille odottamaan seuraavaa osoitetta.

Useimmiten vessassa on vatsatautia aiheuttavia bakteereja, loisia ja viruksia. Erityisen paljon pöpöjä lymyilee julkisissa vessoissa.

− Ihmisten ulostefloora vaihtelee yksilön mukaan paljon. Voi olla ihmisiä joilla on taudin oireet jo ohi, mutta mikrobit vielä suolistossa, jolloin ne tulevat ulosteen mukana vessaan ja joka paikkaan. Jokainen pinta on riski yleisessä vessassa, kertoo mikrobiologian professori Per Saris.

Yleisimmin vatsatautia aiheuttavat norovirus, kampylobakteeri ja salmonella.

vessanpönttö
Kannen sulkeminen ennen vetämistä kannattaa. Ilman kantta ulostebakteerit lentävät vetäessä lähes kahden metrin päähän. vessanpönttö Vessa,vessanpönttö

Norovirus on jokatalvisen vatsatautiepidemian takana

Talvikuukaudet ovat viheliäistä oksennus- ja ripulitautia aiheuttavan noroviruksen sesonkiaikaa. Hyvin pieni annos, vain 100 norovirusta, riittää aiheuttamaan taudin. Grammassa ripuliulostetta on miljardeja viruksia.

Norovirus voi elää kuivilla pinnoilla jopa viikon. Tartuntaan riittää vain muutaman mikroskooppisen pienen pisaran joutuminen suuhun.

Ulosteperäisiä bakteereita ja viruksia lymyilee vessan pinnoilla.
Ulosteperäisiä bakteereita ja viruksia lymyilee vessan pinnoilla. Ulosteperäisiä bakteereita ja viruksia lymyilee vessan pinnoilla. Vessa

Tärkeintä on käsien huolellinen peseminen

Kansi ei kuitenkaan yksin pelasta, vaan myös muusta hygieniasta täytyy olla tarkka.

Per Sariksen mukaan vatsatautitartunnat romahtaisivat dramaattiseesti, jos kaikki pesisivät kädet huolellisesti saippualla ja kuivaisivat ne huolellisesti puhtaaseen pyyhkeeseen tai paperiin.

Vessan vetonappula on yksi likaisimmista paikoista.

Pesun jälkeen ei pitäisi myöskään enää koskea vessan epähygieenisiin pintoihin.

− Vessan vetonappula on yksi likaisimmista paikoista. Sitä kannattaa painaa paperilla ja sulkea saman paperin avulla kansi. Ihokosketuksen ovenkahvaan voi estää tarttumalla siihen hihalla. Yleinen ohje on, että ei kannata koskea mihinkään, mihin joku muu on koskenut.

Mikä hienointa, kannen alaslaskeminen ennen vetämistä poistaisi myös yhden perheriitojen aiheuttajan.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän