Hyppää pääsisältöön

MOT testasi neljä asbestilaboratoriota: yksikään ei tunnistanut kaikkia näytteitä

Asbestia mikroskoopista katsottuna.
Asbestia mikroskoopista katsottuna. Asbestia mikroskoopista katsottuna. Kuva: Labroc Oy asbesti,MOT,tiina lundell

MOT lähetti yksityishenkilön nimissä viisi asbestinäytettä neljään eri laboratorioon. Neljässä näytteessä oli asbestia. Mikään laboratorioista ei osunut oikeaan.

Kaksi laboratoriota ei havainnut asbestia mistään näytteestä, kolmas löysi asbestia vain yhdestä näytteestä.

MOT:n asbestitestin tulokset yllättivät asiantuntijat.

”Tulos on surkea. Minua harmittaa aidosti laboratorioiden puolesta, osaaminen on olematonta”, sanoo Tomi Tolppi, Labroc Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Tolpin mukaan näytteistä kolme oli niin selkeitä asbestitapauksia, että ne olisi kaikkien pitänyt löytää. Neljäs asbestinäyte oli haastavampi.

MOT:n asbestianalyysin tulokset osa 2
MOT:n asbestianalyysin tulokset osa 2 Kuva: Yle, Laura Rahinantti infografiikka,asbesti

”Tämä kertoo vaan siitä laboratoriotilanteesta, joka tällä hetkellä Suomessa on. Siellä on täysin epäpäteviä toimijoita. Jos tällaisilla tuloksilla tehdään johtopäätöksiä, kartoituksia ja purkuja, niin sehän on katastrofi”, Tomi Tolppi sanoo.

”Asbestikartoitus on se tärkein. Nyt asiantuntijoiden toimia ja pätevyyksiä ei ole mitenkään määritelty tuolla lainsäädännössä. Tässä on seuraus”, sanoo puheenjohtaja Kai Salmi SAP ry:stä.

Salmen luotsaaman SAP ry:n eli asbesti- ja pölysaneerausliikkeiden liiton tehtävä on mm. edistää työturvallisuutta.

Asbestipurkua saavat tehdä vain työntekijät, jotka on rekisteröity asbestipurkutyöluparekisteriin. Asbestikartoittajilla ja laboratorioilla ei ole samanlaista säätelyä tai rekisteröintiä.

Labroc Oy:n hallituksen pj. Tomi Tolppi
Tomi Tolppi, Labroc Oy. Labroc Oy:n hallituksen pj. Tomi Tolppi Kuva: Yle, Henrik Leppälä mies,Tolppi
SAP ry:n puheenjohtaja Kai Salmi.
Kai Salmi, SAP ry. SAP ry:n puheenjohtaja Kai Salmi. Kuva: Yle, Henrik Leppälä Salmi

Alalle kaivataan tiukempaa säätelyä

Salmen mukaan 99,9 prosenttia ihmisistä luottaa laboratorioiden analyysituloksiin.

”Olen itse käyttänyt laboratorioita, joiden tutkijat ovat korkeakoulutettuja, sieltä löytyy tutkijaa, geologia. Minulla ei ole ainakaan kompetenssia lähteä kyseenalaistamaan, etteivätkö nämä ihmiset tekisi työtään hyvin. Sitten meillä on laboratorioita, jossa analyysejä on tekemässä vanhaa talonmiestä, merkonomia”, Salmi sanoo.

Tilanne voi olla vaarallinen remonttia tekevälle, jos puhtaaksi todetusta purkukohteesta löytyykin tekovaiheessa asbestia. Remonttimies on tuolloin tehnyt töitä ilman asianmukaisia suojauksia ja altistunut asbestipölylle. Tästä saattaa aiheutua pysyvä terveyshaitta. Asbestisairaudet puhkeavat viiveellä, ehkä vasta vuosikymmenien jälkeen.

”Meillä on iso kasa hyviä ja asiallisia asbestipurkajia. He kärsivät tästä. Kysymys on heidän oikeusturvastaan”, Salmi sanoo.

SAP ry on kertonut huolensa aluehallintovirastoon ja sosiaali- ja terveysministeriöön.

”Siellä pyöritellään silmiä ja todetaan, että nyt ei ole resurssia. Asbestialaa ei ole tarkoitus säädellä yhtään enempää. Alkuun eri puolella Suomea ei ehkä ollut päteviä asiantuntijoita, mutta nyt niitä jo on. Nyt voisi tiukempaa säätelyäkin tehdä”, puheenjohtaja Kai Salmi SAP ry:stä sanoo.

Kuluttaja-aiheet

Rakentaminen

Kommentit