Hyppää pääsisältöön

Cheekistä kertova Veljeni vartija sisältää seksiä, väkivaltaa ja vaikean rakkaustarinan – leffaa voi suositella muillekin kuin faneille

Veljeni vartija -leffasta tuskin tulee kriitikoiden ylistämä, mutta yleisö tulee todennäköisesti ottamaan sen omakseen.

Cheek naisten ympäröimänä. // Kuva: Helsinki-filmi / Veljeni vartija -elokuva

Juttu sisältää juonipaljastuksia! Älä jatka lukemista, jos et halua tietää elokuvasta ennakkoon.

JP Siilin ohjaamasta Veljeni vartija -elokuvasta tulee todennäköisesti yksi vuoden katsotuimmista kotimaisista leffoista, sillä sen päähenkilö Cheek on niin poikkeuksellisen mielenkiintoinen.

Jo Veljeni vartija -elokuvan traileri mässäili väkivallalla. Sama mukilointi jatkuu myös sata minuuttia pitkässä elokuvassa. Cheekin kaksoisveli Jere Tiihonen on istunut vankilassa törkeästä pahoinpitelystä, joka meinasi olla jopa tappo. Edesmennyt isä Heme Tiihonen puolestaan oli lähellä tappaa oman isänsä aikoinaan. Myös hänen isänsä oli väkivaltainen. Näin elokuva kertoo.

Samaa kaavaa on toistanut myös suosikkiräppäri Jare Tiihonen eli Cheek, joka tarvitsee elokuvassa henkivartijan oman käytöksensä takia. Pointti olisi tullut selväksi vähemmälläkin turpaanvedolla. Tiihoset todella ovat väkivaltaista sukua elokuvan mukaan.

Elokuvasta tuskin tulee kriitikoiden ylistämä, mutta yleisö tulee todennäköisesti ottamaan sen omakseen. Leffaa voi suositella muillekin kuin Cheekin superfaneille. Siihen voi ottaa fanituksen lisäksi muitakin lähestymistapoja. Jos on esimerkiksi kokenut menestyspaineita urallaan, vaikeuksia rakkauselämässä, kipuiluja teini-iässä tai kamppailuja oman mielensä kanssa.

Antti Holma Cheekin roolissa. // Kuva: Helsinki-filmi / Veljeni vartija -elokuva

Tositapahtumiin perustuvan fiktiivisen elokuvan heikoimpiin kohtiin kuuluvat Antti Holman esittämän Cheekin monologit suoraan kameralle. Muuten viihdyttävästi soljuva tarina katkeaa näihin kohtiin. Ilman niitä elokuvan tarinaan olisi helpompaa heittäytyä. Antti Holman roolisuorituksessa ei sinänsä ole vikaa, mutta ratkaisu on huono. Se menee ohjaajan piikkiin.

Holman tuplarooli Jarena ja Jerenä on ollut varmasti haastava, mutta hän suoriutuu siitä hyvin. Leffa on myös kaksoisveljien yhteinen kasvutarina, jonka pääosassa on tietenkin Cheek. Yhtä vahvaa veljessuhdetta hyvässä ja pahassa on ehkä vaikea ymmärtää, ellei ole sellaista itse kokenut. Vankka veljestarina alkaa jo kohdusta myös elokuvassa. Veljekset tukevat toisiaan vaikeissa paikoissa, mutta myös tappelevat ja riitelevät tulisesti.

Veljeni vartija toistaa monin paikoin samat asiat, jotka Cheek on jo kertonut dokumentissa ja kirjassa, joten sen myötä ei välttämättä tule mitään shokkiuutisia aiheeseen jo tutustuneille. Toisaalta elokuvan myötä on mahdollisuus halutessaan tutustua paremmin Jare Tiihoseen. Se on aiempaa helpompaa siksi, että Cheekin roolia esittää näyttelijä, eikä henkilö nimeltä Jare Tiihonen.

Leffaa voisi toki kritisoida siitä, että se vilisee rap-kliseitä, mutta se ei ole mikään ihme, sillä se kertoo Cheekin elämästä. On turha kuvitella, että maamme ykkösräppärin takahuoneessa ei järjestettäisi bileitä, joissa käy kauniita ihmisiä juomassa shampanjaa.

Cheekin keikka. // Kuva: Helsinki-filmi / Veljeni vartija -elokuva

Hohdokkaan pintaliitoelämän lisäksi elokuvassa käsitellään melko laajasti Tiihosen mielenterveysongelmia. Sana möykky toistuu usein repliikeissä. Se on Jaren sisällä oleva tunne, joka ei lähde millään pois. Toisaalta tuo möykky on myös luovuuden lähde, jota mielialalääkkeet tasoittavat liikaa. Se taas aiheuttaa erilaista ahdistuneisuutta ja levottomuutta. Jokainen ratkaisu on ikään kuin pahempi toistaan.

Elokuvassa Antti Holman esittämä Cheek analysoi itseään osuvasti etenkin Los Angelesiin sijoittuvassa kohtauksessa leffan lopulla. Räppäri kokee valtavia menestyspaineita, jotka hän on itse luonut. Cheek on omasta mielestään paras ja huonoin. Se kuuluu taudin kuvaan.

Yllättävintä elokuvassa on se, kuinka suuren roolin rakkaussuhde Nooraan saa, koska mediassa Cheek ei ole juuri kertonut kumppaneistaan. Leffassa Cheekiä ei todellakaan esitetä minään unelmien poikaystävänä, vaan kliseisenä tähtenä, joka pettää puolisoaan keikkareissuilla.

Noora ja Cheek // Kuva: Helsinki-filmi / Veljeni vartija -elokuva

Leffa ei tee Cheekistä sankaria. Ja on juuri sen takia niin onnistunut.

Veljeni vartija saa ensi-iltansa 31. tammikuuta.