Hyppää pääsisältöön

Disco Ensemble lopettaa 20 vuotta kestäneen uransa – Näistä asioista Disco Ensemble muistetaan

Vaikka Disco Ensemblen tarina päättyy, yhtyeen musiikki ja keikat ovat jääneet suomalaisten mieliin.

Disco Ensemble

Disco Ensemble on yhtye, jonka vimmattu vaihtoehtorock on jäänyt osaksi suomalaisen musiikin lähihistoriaa. Vaikka yhtye on päättänyt lopettaa uransa, Disco Ensemble on jättänyt jälkensä monen 2000-luvulla varttuneen nuoren mielenmaisemaan.

Yli 20 vuotta koossa olleen yhtyeen musiikki on kypsynyt tekijöidensä mukana. Ensimmäisen Viper Ethics -levyn nuoruuden vimmaa tulvinut porhaltaminen on kehittynyt vuosien aikana Afterlife-levyn melodiavoittoiseen ilotulitteluun.

Kappaleisiin pumpattu adrenaliini ei silti ole vuosikymmenien aikana kadonnut mihinkään. Juuri tuo valtava energia muodostaa Disco Ensemblelle ominaisen soundin, josta bändi parhaiten tunnetaan.

Disco Ensemblen laulajan Miikka Koiviston mieleen tulvii erilaisia muistoja keikoilta, studioista ja kiertueilta. Niiden erittely tuottaa vaikeuksia.

On ollut harvinaista, että varsinkin Suomessa englanninkielisella vaihtoehtorockilla on voinut tehdä näin pitkän uran. Yli 20-vuotista taipaletta bändin matkassa hän kuvaa puolen elämän mittaiseksi seikkailuksi.

– Disco Ensemble on muokannut meitä ihmisinä ja muusikkoina. Se on ollut meidän nuoruus. Disco Ensemble on neulottu kiinni koko mun olemukseen.

Disco Ensemble Ruisrockissa. // Kuva: Catariina Salo / X3M

Hetken pohdinnan jälkeen Koiviston mieleen nousee kuitenkin ensimmäinen Euroopan kiertue.

– Se oli aikaa ennen GPS:ää ja se oli aika random pläjäys. Meillä oli printattuna kartat ja ajo-ohjeet. Yhtenä iltana lähdimme Puolasta keikan jälkeen ajamaan kohti Sveitsiä. Jos vertaa nykypäivään, sen reissun suunnittelu aika hasardia.

Disco Ensemblen omintakeinen soundi on piirtynyt suomalaisten mieliin

Uuden musiikin aamuvuoron Anne Lainnon mielestä Disco Ensemblen kappaleita yhdistää se, miten biisit lähtevät yleensä tunnistettavalla, pahaenteisellä introlla ja huipentuvat ärhäkkään räjähtävään kertosäkeeseen.

Anne Lainto tunnustautuu yhtyeen faniksi ja kertoo ottaneensa lopettamispäätöksen vastaan haikein mielin. Erityisesti yhtyeen kakkosalbumi First Aid Kit on jäänyt elävästi Lainnon mieleen jo ensimmäisellä kuuntelukerralla.

– Muistan olleeni järkyttynyt, ihastunut ja ihmeissäni, miten täydellistä musiikkia albumi sisälsi ja kuinka vahvoja tunteita se herätti. Halusin hajottaa jotain, riehua ja huutaa. Löysin itsestäni aggressiivisen puolen, jonka olemassaoloa en ollut aiemmin tiedostanut.

Mikä tekee Disco Ensemblestä niin erityisen bändin 2000-luvun nuorille?

– Disco Ensemble yhdisti musiikissaan aggressiivista energiaa, tarttuvia melodioita ja kapinaa tavalla, miten ei ennen siinä musiikkityylissä ja mittakaavassa oltu Suomessa tarjoiltu, Lainto kertoo.

Yhtye, jonka keikat tulvivat muistoja

Aggressiivinen kiihko sekä keikoilla että levyillä on kuitenkin se asia, mistä yhtye erityisesti muistetaan. Yhtyettä on tituleerattu yhdeksi kovimmista suomalaista esiintyjistä.

– Ollaan rauhallisia ihmisiä muuten, mutta se on joku lataus, joka tulee musiikissa ulos meillä kaikilla samalla tavalla. Lavalla me päästetään höyryt ulos, Koivisto kertoo.

Disco Ensemble Ruisrockissa 6.7.2013 // Kuva: Catariina Salo / X3M

Erityisen hyvin Anne Lainto muistaa kerran, jolloin näki ensimmäistä kertaa yhtyeen livenä. Tuolloin hän suuntasi ensimmäistä kertaa Tavastialle katsomaan, kun Disco Ensemble esiintyi Sweatmaster-yhtyeen kanssa.

– Suuntasimme heti keikan alettua etuosan moshpittiin ja We Might Fall Apart -kappaleen aikana kiipesin lavalle ja stagedivaivasin yleisöön. Enpä tiennyt silloin, että muuan tulevaisuuden Uuden musiikin iltavuoron Ida Karimaa oli samalla keikalla ja sukelsi myös yleisöön, tosin huonommalla menestyksellä, sillä alastulo johti lääkärireissuun.

Disco Ensemble on ollut jo vuosia palanen kesäfestareiden vakiokattausta. Tunnelma on aina ollut taattu, kun Disco Ensemble on noussut lavalle.

– Keikat ovat yhtä moshpittiä, ilmassa vihuvia nyrkkejä ja yhteislaulua alusta loppuun, mikä määrittää aika pitkälti täydellisen keikan. Edustamani sukupolvi tulee muistamaan First Aid Kitin biisit vielä vanhainkodissakin, Anne Lainto kertaa.

Disco Ensemble lopettaa uransa tuplakeikalla, kun yhtye nousee viimeiset kerrat Tavastian lavalle 7. ja 8. joulukuuta. Yhtyeen kuudes ja näin ollen myös viimeinen albumi Afterlife on tänä ehdolla Emma-gaalassa vuoden rock-albumiksi.

Disco Ensemblen esiintyminen Ruisrockista viime kesältä on nähtävissä Yle Areenassa.