Hyppää pääsisältöön

Leivo rouheaa ja gluteenitonta näkkileipää - herkullista kotitekoisen kermavoin kera

Talkkunajauho on voimakkaan makuista jauhoa, joka on tehty pitkään paahdetusta, usein kivimyllyssä jauhetusta kaurasta. Siitä syntyy maukas ja helppotekoinen näkkileipä, joka on lisäksi luontaisesti gluteenitonta.

Ainekset, 2 pellillistä:

  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 2 dl talkkunajauhoa
  • 1 dl tattarijauhoa
  • 3 rkl fiberhusk-psylliuminkuorijauhetta
  • 1 dl raastettuja tuoreita herkkusieniä
  • ½ dl kylmäpuristettua luomuauringonkukkaöljyä tai -rapsiöljyä
  • 5 dl kiehuvaa vettä
  • 1 tl sormisuolaa

Tee näin:

  1. Yhdistä kuivat aineet ja herkkusieniraaste.
  2. Sekoita joukkoon öljy.
  3. Kaada joukkoon vesi, sekoita ja anna turvota noin 10 minuuttia.
  4. Vaivaa notkeaksi taikinaksi, jaa kahteen osaan ja kaulitse palat ohuiksi levyiksi kahden voipaperin välissä.
  5. Ripota pinnalle sormisuola ja kaulitse se kevyesti taikinaan voipaperin päältä.
  6. Pistele levyjä haarukalla.
  7. Paista niitä 120-asteisessa uunissa noin 1 tunti, kunnes ne ovat rapeita.
  8. Käännä leivät, jos ne tuntuvat paistoajan puolivälissä yhä kosteilta.

Tarjoa kaupasta ostetun tai kotitekoisen voin kanssa.

Kotitekoista voita lautasella keittiössä
Kotitekoista voita lautasella keittiössä Kuva: Yle/Carina Ahlskog Resepti,ruokaohjeet,voi,Levite,Strömsö (tv-ohjelma),Paul Svensson

Kotitekoinen voi

Ainekset:

  • 3 dl kermaa
  • suolaa

Tee näin:

  1. Vatkaa kermaa, kunnes se on juuri muuttumassa voiksi.
  2. Mausta suolalla makusi mukaan.

Säilytä voita tiiviissä purkissa jääkaapissa. Se säilyy yhtä pitkään kuin siihen käytetty kerma.

Lisätietoa reseptistä:

  • Kiehuva vesi antaa taikinalle sitkon, koska tattari tai kaura eivät kumpikaan sisällä vettä sitovaa gluteenia.
  • Talkkuna voi sisältää myös muita aineita kuin kauraa, joten tarkasta ainesosaluettelo, jos haluat käyttää puhdasta kauraa.
  • Kylmäpuristettu öljy, etenkin auringonkukkaöljy, antaa näkkileivälle pähkinäisen maun.
  • Pisteleminen tekee näkkileivästä rapeampaa.
  • Näkkileipää paistetaan matalassa lämmössä pitkään, sillä sen tulee kuivua, ei paahtua. Talkkunajauho on paahdettu jo valmistusvaiheessa, joten se antaa leivälle paahteisen vivahteen.
  • Sieniraaste antaa näkkileipätaikinalle makua.
Kaulittu näkkileipä voipaperin päällä keittiössä
Kaulittu näkkileipä voipaperin päällä keittiössä Kuva: Yle/Carina Ahlskog näkkileipä,gluteeniton ruokavalio,Resepti,Strömsö (tv-ohjelma),Paul Svensson

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa