Hyppää pääsisältöön

Säilö sitrushedelmiä - makuiloa kuukausiksi

Confit tarkoittaa säilömistä, tässä tapauksessa sokeriliemeen. Tällä tavalla kokonaisina säilötyt hedelmät säilyvät useita kuukausia, ja niitä voi tarjota juustotarjottimella tai käyttää liharuokiin, salaatteihin tai jäätelön lisukkeeksi tai vaikkapa ihanaan suklaakakkuun.

Ainekset, 3 purkillista:

  • 2 appelsiinia
  • 2 verigreippiä
  • 5 limettiä
  • 1 ½ litraa vettä
  • 1,5 kg sokeria
  • 1 rosmariininoksa
  • 1 kanelitanko
  • 5 tähtianista

Tee näin:

  1. Pistele hedelmien kuoriin reikiä esimerkiksi cocktailtikulla.
  2. Laita sitrushedelmät kylmään veteen erillisiin kattiloihin.
  3. Kiehauta vesi hitaasti kannen alla.
  4. Kaada kiehuva vesi pois ja laske tilalle uutta kylmää vettä. Anna sitten kiehua 20–30 minuuttia hedelmän mukaan, kunnes kuori on pehmeää ja hiukan hyytelömäistä.
  5. Sekoita 1 ½ litraa vettä ja sokeri kattilassa. Kiehauta kunnes sokeri on liuennut. Kaada hedelmien vesi pois ja jaa sokeriliemi kattiloihin.
  6. Mausta appelsiinisäilykkeen sokeriliemi rosmariininoksalla ja verigreippisäilykkeen kanelitangolla ja tähtianiksilla.
  7. Anna kiehua noin 30 minuuttia ja jätä sitten jäähtymään, anna mieluiten tekeytyä yön yli.
  8. Leikkaa hedelmät lohkoiksi ja valuta päälle sokerilientä tarjoiltaessa tai pilko ne reiluiksi paloiksi ja sekoita pienen määrän sokerilientä kanssa karkeaksi marmeladiksi.

Lisätietoa reseptistä:

  • Käytä mieluiten luomuhedelmiä.
  • Voit tehdä confitin mistä tahansa kypsistä sitrushedelmistä.
  • Pistele kuoriin riittävän syvät reiät, jotta hedelmät eivät halkea keitettäessä.
  • Kiehauttaminen poistaa epäpuhtauksia ja vähentää kuoren karvautta, minkä vuoksi vesi vaihdetaan ensimmäisen kiehauttamisen jälkeen.
  • Älä jätä kiehauttamista tekemättä, sillä kuori jää sitkeäksi, jos sitä ei keitetä pehmeäksi. Hedelmien keittäminen pitkään sokeriliemessä ei pelasta tilannetta.
  • Säilytä kokonaisista hedelmistä tehtyä sitrusconfitia tiiviissä lasipurkissa jääkaapissa. Siten se säilyy useita kuukausia.
  • Jos hedelmät eivät ole aivan kypsiä, säilykkeestä voi tulla hieman karvas. Pilko ne tällöin reiluiksi paloiksi ja keitä palat pienessä määrässä sokerilientä makeaksi marmeladiksi.
  • Sitrushedelmien kanssa sopivat lehmänmaidosta valmistetut miedot juustot, esimerkiksi ricotta, mascarpone, tuorejuusto tai mieto valkohomejuusto.
  • Jos haluat tarjota juustotarjottimella rapeaa näkkileipää, löydät reseptin täältä.
Glasburk med citrusfrukter i sockerlag.
Glasburk med citrusfrukter i sockerlag. Kuva: Yle / Carina Ahlskog sitrushedelmät,siirappi,Resepti,Strömsö (tv-ohjelma),Paul Svensson

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa