Hyppää pääsisältöön

Kaivo on tosipohjainen tarina äidistä, joka uupuneena hukuttaa lapsensa

Merja Larivaara elokuvassa Kaivo.
Merja Larivaara elokuvassa Kaivo. Kuva: Yle Kuvapalvelu merja larivaara

Pekka Lehdon tositarinaan pohjautuvassa elokuvassa näyttäytyy suomalaisen rikoksen lohduttomuus, kun psyykkisesti järkkynyt äiti hukuttaa kolme lastaan maatilan kaivoon. Sekä Merja Larivaara että Liisamaija Laaksonen palkittiin Jusseilla.

Vauraan maatilan nuori emäntä Anna-Maija asettaa itselleen niin suuret vaatimukset, ettei pysty niitä vaurioitta täyttämään. Lehmät on pestävä, lapset kasvatettava, talo hoidettava.

Samassa taloudessa asuva vanha emäntä ei sopeudu uuteen talonpitoon vaan piinaa nuorta paria. Anna-Maija uupuu ja masentuu, eikä mielenterveys ole enää ohjaamassa tekoja.

Kaivon traaginen tarina perustuu tositapaukseen, joka kuohutti kansaa 1980-luvun puolivälissä. Tuolloin nuorten äitien uupumuksesta ei kirjoitettu yhtä paljon kuin nykyisin, ja äidin teko oli kauhistuttavuudessaan harvinainen. Karmivuutta lisäsi se, että kun järkkynyt äiti löydettiin vinttipiilostaan, teki syyllisyydentuntoinen isoäiti itsemurhan viiltämällä kurkkunsa auki.

Lopullisen elokuvakäsikirjoituksen elokuvaan on laatinut Outi Nyytäjä. Tarina on kerrottu hyvin intiimisti, mutta samalla lintuperspektiivillä muistutetaan, että tämä tila on vain yksi tuhansista, tämä voisi tapahtua missä tahansa, ja tapahtuukin.

Näyttelijät tekevät tasaisen uskottavaa työtä, mikä tekee tarinasta entistäkin hyytävämmän.

Katariina Kaitue, Liisamaija Laaksonen ja Merja Larivaara elokuvassa Kaivo.
Kaivon naiskaarti siinä vaiheessa, kun vielä on hiukan aihetta hymyyn. Katariina Kaitue, Liisamaija Laaksonen ja Merja Larivaara elokuvassa Kaivo. Kuva: Yle Kuvapalvelu liisamaija laaksonen

Merja Larivaara sai roolisuorituksestaan parhaan naispääosan Jussi-palkinnon ja Liisamaija Laaksonen parhaan naissivuosan Jussin. Muissa rooleissa nähdään Auvo Vihro, Martti Suosalo ja Katariina Kaitue. Perheen lapsia esittävät elokuvaohjaaja Olli Soinion lapset.

  • Kaivo (1992) Pääosissa Merja Larivaara, Liisamaija Laaksonen, Auvo Vihro, Martti Suosalo ja Katariina Kaitue. Musiikki Anssi Tikanmäki. Kuvaus Esa Vuorinen. Käsikirjoitus Outi Nyytäjä. Ohjaus Pekka Lehto. Tuotanto Kinofinladia Oy.
Keskustele

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa