Hyppää pääsisältöön

Neitoperhon Eevi on elokuvahistoriamme pelottavin nuori nainen

Leea Klemola on Eevi Auli Mantilan elokuvassa Neitoperho.
Leea Klemola on Eevi Auli Mantilan elokuvassa Neitoperho. Kuva: YLE auli mantila

Neitoperho tuli kotimaiseen elokuvamaisemaan puskan takaa vuonna 1997. Väkevä tarina nuoren naisen arvaamattomasta aggressiosta oli jotain ihan muuta kuin tuon ajan ihmiskuvaus yleensä.

Eevi riitaantuu sisarensa kanssa, varastaa tämän auton ja lähtee päämäärättömälle ajomatkalle. Hänen tasapainottoman luonteensa vaarallisuus esitellään katsojalle siten, että hän iskee limonadipullon liftarin kasvoihin ja pakenee paikalta. Se tulee täysin yllättäen ja on kuin isku myös katsojan kasvoihin, sillä katsoja on jo ehtinyt asettua apua tarvitsevan Eevi-raukan puolelle.

Esikoisohjaaja Auli Mantila kuljettaa katsojan tunteita melkoisella vuoristoradalla, sillä Eevi on hyvin arvaamaton ja vaarallinen tapaus. Leea Klemolan hienolla herkkyydellä tulkitsema Eevi pelottaa, mutta houkuttaa koko ajan katsojan sympatioita puolelleen. Juuri tuo arvaamattomuus ja jatkuva maton jalkojen alta kiskaiseminen tekee Eevistä Suomelaisen elokuvan pelottavimman naishahmon.

Elokuvan nimi on kunnianosoitus William Wylerin elokuvalle Neitoperho (1965), jossa nuori mies vangitsee rakastamansa opiskelijatytön kellariinsa. Sama kuvio toistuu myös Mantilan elokuvassa, jossa Eevi lukitsee pahoinpitelemänsä liftarin naisystävän kellariin. Tässäkin suhteessa on kyse rakkaudesta ja sen puutteesta: Eevi hakee ihmistä, ihmissuhdetta, kontaktia, läheisyyttä, äitiä.

Leea Klemola ja Rea Mauranen Neitoperhossa.
Leea Klemola ja Rea Mauranen. Leea Klemola ja Rea Mauranen Neitoperhossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Leea Klemola,Rea Mauranen,Neitoperho,Auli Mantila

Leea Klemola sai ansaitusti Jussin vuoden parhaana naispääosan esittäjänä, ja sivuosa-Jussin sai hänen uhriaan hienosti esittävä Rea Mauranen. Mantila jätettiin palkinnotta.

Auli Mantilan ura on jatkunut säännöllisenä mutta hiukan epätasaisena. Seuraava elokuva Pelon maantiede (2001) toi hänelle käsikirjoitus-Jussin, mutta sen jälkeen hän ei ole ottanut yhtä huomiotaherättäviä ja suuria aiheita käsittelyynsä.

Teemalla 7.4.2020 Neitoperhon alkukuvana esitetään Mantilan oppilastyönä tekemä lyhytelokuva Nälkä (1992), joka pohjustaa ihmisen raadollisuuteen.

  • Neitoperho (1997) N: Leea Klemola, Rea Mauranen, Elina Hurme, Robin Svartström, Henriikka Salo. Ohjaus ja käsikirjoitus Auli Mantila. Tuotanto GNUfilms Oy.
  • Nälkä (1992) N: Leea Klemola, Anna-Maria Klintrup, Sami Sallantaus. Tuotanto Taideteollinen korkeakoulu.
Keskustele

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa