Hyppää pääsisältöön

Mitä voi näyttää ja mitä ei? Holokaustin uhrien muistopäivän teemaillassa Oscarin voittanut Saulin poika sekä dokumenttiklassikko Yö ja usva

Kuva elokuvasta Saulin poika (Saul fia / Son of Saul).
Saulin poika. Kuva elokuvasta Saulin poika (Saul fia / Son of Saul). Oscar-palkinto,keskitysleirit,elokuvat,Son of Saul,Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinto,teeman elokuvat

Vainojen uhrien muistopäivän Teemalauantaissa 27.1.2018 esitetään kaksi järkyttävää elokuvaa keskitysleireistä: Saulin poika sekä Yö ja usva.

Jopa ihmiskunnan pimeimpinä hetkinä sisällämme saattaa olla ääni, joka pitää meidät ihmisinä. Siinä on elokuvani toivo."― Lászlo Nemes Oscar-puheessaan 2016

Saulin poika (Saul fia, Unkari 2015) on klaustrofobinen kuvaus Auschwitzin keskitysleirin unkarilaisesta vangista Saulista. Juutalainen Saul kuuluu Sonderkommandoon, jonka tehtävä on auttaa natseja leirin hirvittävässä päivittäisessä murhateollisuudessa.

Kaasukammiot, kauhunhuudot, ruumiskasat, polttouunit – Saul tekee työtään maanpäällisen helvetin keskellä. Meitä katsojia suojataan sen verran, että järkyttävimmät tapahtumat Saulin ympärillä näkyvät sumeina ja kuuluvat vaimeina. Tämä ei ole HD-kokemus.

Mutta voiko tai saako tällaisen kokemuksen ylipäätään jakaa? Mitä meille voi näyttää ja mitä ei? Saulin poika herättää nämä kysymykset.

Elokuvan ohjasi Béla Tarrin assistenttina uransa aloittanut Lászlo Nemes, esikoiselokuvanaan. Pääosaa esittää koko ajan läsnä oleva Géza Röhrig.

Suorastaan fyysisesti ahdistava elokuva on kerronnaltaan niukka, askeettinen, lähes kokeellinen. Haastavasta olemuksestaan huolimatta se palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla vuonna 2016. Cannesin elokuvajuhlilla Saulin poika palkittiin toiseksi tärkeimmällä palkinnolla Grand Prix'llä.

Shoahin ohjaaja, fiktiivisiä keskitysleirikuvauksia yleensä jyrkästi kritisoinut Claude Lanzmann on kehunut Saulin poikaa melodramaattisuuden välttämisestä. Toki elokuva on saanut osakseen myös rajua kritiikkiä. Onko fiktio Auschwitzista ylipäätään mahdollista? Tai moraalitonta? Näitäkin väittämiä Nemes elokuvallaan tutkii.

Tänä iltana meidän on unohdettava, että olemme elokuvakriitikkoja tai elokuvayleisöä. Yö ja usva pyyhkäisee muutamaksi tunniksi muistoistamme kaikki muut elokuvat. Tämä elokuva on nähtävä, ehdottomasti.”― François Truffaut, 1955
Keskitysleirin jäänteitä 1950-luvulla. Kuva dokumenttielokuvasta Yö ja usva.
Yö ja usva. Keskitysleirin jäänteitä 1950-luvulla. Kuva dokumenttielokuvasta Yö ja usva. Yö ja usva,Alain Resnais,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,lyhytelokuvat,holokausti,keskitysleirit
Keskitysleirivankeja. Kuva Alain Resnais'n dokumenttielokuvasta Yö ja usva.
Keskitysleirivankeja. Kuva Alain Resnais'n dokumenttielokuvasta Yö ja usva. Yö ja usva,Alain Resnais,keskitysleirit,Teemalauantai,lyhytelokuva

Saulin pojan jälkeen Teemalauantaissa esitetään Alain Resnais'n klassikko Yö ja usva (Nuit et brouillard, Ranska 1955), selkäpiitä karmiva mutta osin lyyrisen kaunis lyhytelokuva. Mustavalkoiset valokuvat kertovat kylmäävää tarinaa keskitysleirien arjesta, värifilmille kuvatut otokset esittävät, millaiselta kuoleman kentillä näyttää holokaustin jälkeen.

Elokuvan selostustekstin – jota François Truffaut kutsui sävyltään hirvittävän helläksi – laati kirjailija Jean Cayrol, musiikin sävelsi Hanns Eisler. Puolituntinen elokuva oli vaikea tehdä ja sillä oli hankaluuksia sensorien kanssa, mutta se on jäänyt elokuvahistoriaan pitkän ja komean uran fiktio-ohjaajana tehneen Alain Resnais'n kenties tärkeimpänä teoksena.

Eikä sen sanoma ole vanhentunut.

Me uskottelimme itsellemme, että kaikki tämä kuului tiettyyn, menneeseen aikaan ja että se tapahtui vain yhdessä tietyssä maassa. Me emme katso ympärillemme emmekä kuule loputonta huutoa.”
― Jean Cayrol, Yö ja usva -elokuvan selostustekstistä

Teemalauantai 27.1.2018: Vainojen uhrien muistolle

Klo 21.00 Saulin poika (Saul fia), Unkari 2015. Ohjaus László Nemes. Pääosassa Géza Röhrig.
Klo 22.42 Yö ja usva (Nuit et brouillard), Ranska 1955. Dokumenttielokuva, ohjaus Alain Resnais.
Molemmat Areenassa 30 päivää.

Tunnusnumero tatuoituna keskitysleirivangin käteen. Kuva elokuvasta Yö ja usva
Tunnusnumero tatuoituna keskitysleirivangin käteen. Kuva elokuvasta Yö ja usva Yö ja usva,Teemalauantai,Alain Resnais,teeman dokumentit
Mies riippuu piikkilanka-aidassa. Kuva elokuvasta Yö ja usva
Mies riippuu piikkilanka-aidassa. Kuva elokuvasta Yö ja usva Yö ja usva,Teemalauantai,Alain Resnais,teeman dokumentit

Yle Teema

 • Orwellin maailmoissa: Eläinten vallankumous ja 1984 kahden elokuvan Teemalauantaissa

  Teemalauantaissa 3.2. kaksi George Orwell -elokuvaa.

  Mikä onkaan Orwellin vuosi: 1948, 1984 – vai 2018? Teemalauantai vie meidät kirjailija George Orwellin kahden kuuluisimman teoksen maailmoihin. Kahden brittielokuvan illassa nähdään vallan ja vallankumouksen väärinkäyttöä terävästi analysoiva animaatioklassikko Eläinten vallankumous sekä vuonna 1984 valmistunut synkkä tulevaisuuskuvitelma, jossa isoveli valvoo kaikkea ja historia kirjoitetaan joka päivä uusiksi. 1984-elokuvan pääosissa ovat John Hurt ja Richard Burton.

 • Egenland Teemalla & Femillä maaliskuussa

  Egenland – uusi matkaopas Suomeen

  Egenland esittelee yllättäviä matkailun helmiä, omaleimaisia nähtävyyksiä ja kiehtovia persoonia ympäri maan – vähintään kahdella kielellä!

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Oscar-gaala 2018 suorana Teemalla

  Oscar-viikonloppuna elokuvia ja juhlavuoden gaala

  90. Oscar-gaala juhlallisuuksineen nähdään maaliskuussa 2018 Teemalla suorana lähetyksenä. Gaalaan valmistaudutaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia West Side Storysta Amyyn.

 • Sound Trackerin uusi kausi

  Sami Yaffa - Sound Tracker: kausi kolme nähtävissä 20.1.

  Sami Yaffa vaihtaa keikkalavat kulkurin buutseihin ja matkaa muusikkoystäviensä kanssa ihmisyyteen. Sound Trackerin kolmas kausi alkaa Teemalla ja Areenassa lauantaina 20.1. kello 20. #soundtracker

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!