Hyppää pääsisältöön

Mitä voi näyttää ja mitä ei? Holokaustin uhrien muistopäivän teemaillassa Oscarin voittanut Saulin poika sekä dokumenttiklassikko Yö ja usva

Kuva elokuvasta Saulin poika (Saul fia / Son of Saul).
Saulin poika. Kuva elokuvasta Saulin poika (Saul fia / Son of Saul). Oscar-palkinto,keskitysleirit,elokuvat,Son of Saul,Parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinto,teeman elokuvat

Vainojen uhrien muistopäivän Teemalauantaissa 27.1.2018 esitetään kaksi järkyttävää elokuvaa keskitysleireistä: Saulin poika sekä Yö ja usva.

Jopa ihmiskunnan pimeimpinä hetkinä sisällämme saattaa olla ääni, joka pitää meidät ihmisinä. Siinä on elokuvani toivo."― Lászlo Nemes Oscar-puheessaan 2016

Saulin poika (Saul fia, Unkari 2015) on klaustrofobinen kuvaus Auschwitzin keskitysleirin unkarilaisesta vangista Saulista. Juutalainen Saul kuuluu Sonderkommandoon, jonka tehtävä on auttaa natseja leirin hirvittävässä päivittäisessä murhateollisuudessa.

Kaasukammiot, kauhunhuudot, ruumiskasat, polttouunit – Saul tekee työtään maanpäällisen helvetin keskellä. Meitä katsojia suojataan sen verran, että järkyttävimmät tapahtumat Saulin ympärillä näkyvät sumeina ja kuuluvat vaimeina. Tämä ei ole HD-kokemus.

Mutta voiko tai saako tällaisen kokemuksen ylipäätään jakaa? Mitä meille voi näyttää ja mitä ei? Saulin poika herättää nämä kysymykset.

Elokuvan ohjasi Béla Tarrin assistenttina uransa aloittanut Lászlo Nemes, esikoiselokuvanaan. Pääosaa esittää koko ajan läsnä oleva Géza Röhrig.

Suorastaan fyysisesti ahdistava elokuva on kerronnaltaan niukka, askeettinen, lähes kokeellinen. Haastavasta olemuksestaan huolimatta se palkittiin parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarilla vuonna 2016. Cannesin elokuvajuhlilla Saulin poika palkittiin toiseksi tärkeimmällä palkinnolla Grand Prix'llä.

Shoahin ohjaaja, fiktiivisiä keskitysleirikuvauksia yleensä jyrkästi kritisoinut Claude Lanzmann on kehunut Saulin poikaa melodramaattisuuden välttämisestä. Toki elokuva on saanut osakseen myös rajua kritiikkiä. Onko fiktio Auschwitzista ylipäätään mahdollista? Tai moraalitonta? Näitäkin väittämiä Nemes elokuvallaan tutkii.

Tänä iltana meidän on unohdettava, että olemme elokuvakriitikkoja tai elokuvayleisöä. Yö ja usva pyyhkäisee muutamaksi tunniksi muistoistamme kaikki muut elokuvat. Tämä elokuva on nähtävä, ehdottomasti.”― François Truffaut, 1955
Keskitysleirin jäänteitä 1950-luvulla. Kuva dokumenttielokuvasta Yö ja usva.
Yö ja usva. Keskitysleirin jäänteitä 1950-luvulla. Kuva dokumenttielokuvasta Yö ja usva. Yö ja usva,Alain Resnais,Teemalauantai,dokumenttielokuvat,lyhytelokuvat,holokausti,keskitysleirit
Keskitysleirivankeja. Kuva Alain Resnais'n dokumenttielokuvasta Yö ja usva.
Keskitysleirivankeja. Kuva Alain Resnais'n dokumenttielokuvasta Yö ja usva. Yö ja usva,Alain Resnais,keskitysleirit,Teemalauantai,lyhytelokuva

Saulin pojan jälkeen Teemalauantaissa esitetään Alain Resnais'n klassikko Yö ja usva (Nuit et brouillard, Ranska 1955), selkäpiitä karmiva mutta osin lyyrisen kaunis lyhytelokuva. Mustavalkoiset valokuvat kertovat kylmäävää tarinaa keskitysleirien arjesta, värifilmille kuvatut otokset esittävät, millaiselta kuoleman kentillä näyttää holokaustin jälkeen.

Elokuvan selostustekstin – jota François Truffaut kutsui sävyltään hirvittävän helläksi – laati kirjailija Jean Cayrol, musiikin sävelsi Hanns Eisler. Puolituntinen elokuva oli vaikea tehdä ja sillä oli hankaluuksia sensorien kanssa, mutta se on jäänyt elokuvahistoriaan pitkän ja komean uran fiktio-ohjaajana tehneen Alain Resnais'n kenties tärkeimpänä teoksena.

Eikä sen sanoma ole vanhentunut.

Me uskottelimme itsellemme, että kaikki tämä kuului tiettyyn, menneeseen aikaan ja että se tapahtui vain yhdessä tietyssä maassa. Me emme katso ympärillemme emmekä kuule loputonta huutoa.”
― Jean Cayrol, Yö ja usva -elokuvan selostustekstistä

Teemalauantai 27.1.2018: Vainojen uhrien muistolle

Klo 21.00 Saulin poika (Saul fia), Unkari 2015. Ohjaus László Nemes. Pääosassa Géza Röhrig.
Klo 22.42 Yö ja usva (Nuit et brouillard), Ranska 1955. Dokumenttielokuva, ohjaus Alain Resnais.
Molemmat Areenassa 30 päivää.

Tunnusnumero tatuoituna keskitysleirivangin käteen. Kuva elokuvasta Yö ja usva
Tunnusnumero tatuoituna keskitysleirivangin käteen. Kuva elokuvasta Yö ja usva Yö ja usva,Teemalauantai,Alain Resnais,teeman dokumentit
Mies riippuu piikkilanka-aidassa. Kuva elokuvasta Yö ja usva
Mies riippuu piikkilanka-aidassa. Kuva elokuvasta Yö ja usva Yö ja usva,Teemalauantai,Alain Resnais,teeman dokumentit
 • Kymmenen timanttista keikkaa, kymmenen artistia

  Kotimaiset huiput ainutlaatuisilla keikoilla G Livelabissa.

  Timanttinen keikka -musiikkiohjelmassa nähdään kotimaisia artisteja ainutlaatuisella klubikeikalla. Teema tiistaisin 23.10. alkaen klo 22, Areenassa pysyvästi Timanttinen keikka -sarja on kunnianosoitus suomalaiselle musiikkimaailmalle ja tarjoaa elämyksiä, joita ei muuten voi kokea. Artistit esiintyvät akustisesti tai puoliakustisesti ja yllättävilläkin kokoonpanoilla.

 • Suomalainen tutkimusmatkailija pääsi Japanin keisarinnan suosioon

  G. J. Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa.

  Tutkimusmatkailija ja diplomaatti, joka tunnetaan Mongoliassa paremmin kuin kotimaassaan Suomessa – Gustaf John Ramstedt teki kaksi suurmiehen mittaista uraa, kirjoittaa Janne Saarikivi. G. J. Ramstedtin maailma on Teeman kuukauden dokumentti sunnuntaina 21.10. klo 12.00. Areenassa 6 kuukautta. Suomalainen tutkimusmatkailija ja kielitieteilijä G.J.

 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!