Hyppää pääsisältöön

Kohti Emma Gaalaa: Palkitaanko hip hop -kategoriassa poikkeuksellisesti jo lopettanut yhtye?

YleX paneutuu kerran viikossa yhteen kiinnostavaan Emma Gaala -aiheeseen. Juttusarjassa spekuloidaan gaalan ehdokkaita ja kategorioita.

Elastinen ja Cheek eli Profeetat. // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Vuoden hip hop -kategoriassa ovat ehdolla Gasellit, Gettomasa, JVG, Kube ja Profeetat. Melko sekalainen porukka rap-osaajia siis.

Mielenkiintoista olisi, jos palkinto menisi tänä vuonna Gaselleille, Gettomasalle tai Kubelle meganimien sijaan.

Hip hop -palkinnon ovat voittaneet viime vuosien aikana JVG, Paperi T, Cheek, Jukka Poika ja Palefece. Tästä jengistä kahteen kertaan on palkittu sekä JVG että Cheek.

Käydään tämän vuoden ehdokkaat tarkemmin läpi ja analysoidaan sitten kunkin artistin voittomahdollisuuksia.

Gasellit

Gasellit-yhtyeen neljäs pitkäsoitto _Veli _julkaistiin huhtikuussa. Albumi nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan sijalle kolme. Veli-levyä on striimattu yli kymmenen miljoonaa kertaa eli se on saavuttanut kultalevyn. Albumin suurin hitti on Muistanks mä väärin?, jota on kuunneltu suoratoistopalveluissa yli neljä miljoonaa kertaa. Gasellien tärkeimpiin voimavaroihin kuuluu energinen esiintyminen. Juuri sen takia Gaselleissa on paljon potentiaalia nousta entistä suurempaan suosioon. Ehkä jo ensi kesänä yhtye nähdään aiempaa suuremmilla lavoilla.

Gasellit-yhtye sai kaksi Emma-ehdokkuutta. // Kuva: YleX /Juuli Aschan

Gettomasa

Gettomasa aloitti riimien kirjoittamisen 17-vuotiaana. Ensimmäinen omakustanne Vaatekaappi-EP julkaistiin syyskuussa 2012. Samana vuonna Gettomasa voitti räpin SM-mestaruuden. Artisti kulkee täysin omaa polkuaa kertoen tarinoita lähiöstä. Jyväskylästä kotoisin oleva Gettomasa allekirjoitti levytyssopimuksen PME Recordsin kanssa syksyllä 2014.

JVG

JVG julkaisi Popkorni-albuminsa ilman minkäänlaisia ennakkotietoja. Levy tuli siis täytenä yllätyksenä striimauspalveluihin 28. elokuuta. Albumi valtasi samantien Spotifyn kärjen._ Älä jätä roikkuu _on levyn isoin hitti. Sitä on striimattu reilusti yli kuusi miljoonaa kertaa. Lisäksi JVG on tämän vuoden kuunnelluin artisti Suomen Spotifyssa. JVG:n kaikki albumit ovat ylittäneet platinarajan ja duon levyjä on myyty yhteensä yli 200 000 kappaletta. Lisäksi yhtye on voittanut peräti kahdeksan Emma-palkintoa. JVG myös esiintyy Emma Gaalassa.

JVG // Kuva: Juuli Aschan/YleX

Kube

Omalla tyylillään musabisneksessä etenevä Kube on ollut jo pidempään hyvässä nosteessa ja lukeutuu Suomen suosituimpien räppäreiden joukkoon. Isojen levy-yhtiöiden kovista kosiskeluista huolimatta artisti on pysytellyt riippumattomalla Monsp-levy-yhtiöllä tehden oman tyylistään musiikkia ilman menestyspaineita. Kube on myös ahkera fiittailija. Viime vuonna hän vieraili muun muassa Töölön Ketterän_Huolel-_biisissä sekä CledosinBägi-kappaleessa.

Profeetat

Kuten Profeetat kävi täällä -albumin nimestäkin käy ilmi, Profeetat vain piipahtivat kotimaisen hip hopin etulinjassa. Nyt jo kuopattu bändi sai kuitenkin paljon huomiota Emma-raadilta. Profeetat-yhtye on tämän kategorian poikkeuksellisin ehdokas, sillä kyseessä oli projekti, joka kesti yhden kiertueen ja levyn verran. Kokoonpano on julkaissut platinaa myyneen albumin sekä kolme loppuunmyytyä areenakonserttia ja keikkaillut useilla kesäfestareilla. Kaksikon piti julkaista vain yksi yhteinen kappale, mutta yhteistyö kesti lopulta vuoden ajan. Profeetat-nimi on peräisin Cheekin ja Elastisen vuonna 2013 julkaisemasta yhteisbiisistä. Profeettojen biiseillä fiittasivat Nelli Matula ja Paleface.

Miten gaalassa käy?

Gaselleille Emma voisi tarkoittaa siirtymistä uralla seuraavalle tasolle. Se voisi merkitä ihan konkreettista hyväksyntää isommille leikkikentille palkittuna hip hop -yhtyeenä.

Gettomasa on tästä jengistä suurelle yleisölle tuntemattomin nimi, mutta mielenkiintoista musaa tekevä hieno vaihtoehto, joka olisi syytä noteerata.

JVG teki hienon levyn viime vuonna, mutta nyt olisi oikeasti jonkun muun vuoro voittaa. Olisi tylsää, jos gaalassa juhlittaisiin aina samoja artisteja.

Kubelle soisi palkinnon, sillä artisti on puurtanut omaehtoisesti ilman suurta koneistoa kotimaisen rapin huipulle.

Profeetat saavat todennäköisesti jonkun pystin, mutta onko se juuri tämä. Se nähdään viikon päästä. Ehkä kyseessä oli juuri sen luokan hip hop -tapaus, kun maamme isoimmat räppärit löivät kättä, että se kuuluu palkita juuri tässä kategoriassa. Vai noteerataanko tämä yhteistyö kuitenkin yhtye-kategoriassa?

Emma Gaalan päätuomaristoon kuuluu tänäkin vuonna joukko musiikkialan ammattilaisia. YleX:ää raadissa edustavat Uuden musiikin ohjelmien musiikkitoimittajat Anne Lainto ja Ida Karimaa sekä musiikkipäällikkö Tapio Hakanen. Koko raadin näet täältä.

Lisäksi kahdessa kategoriassa (Vuoden musiikkivideo ja Vuoden artisti) yleisö saa äänestää. Ohjeet löytyvät Emma Gaalan saitilta.

Eniten Emmoja ovat vuosien saatossa saaneet Nightwish, Chisu, J. Karjalainen, PMMP, Cheek, The Rasmus, HIM, Jenni Vartiainen ja JVG.

Emma Gaala järjestetään lauantaina 3. helmikuuta Espoossa.