Hyppää pääsisältöön

Mikromuovia päätyy myös järviin

Maailman meriä vaivaava mikromuovi ei ole vain suolaisen veden ongelma. Muovia päätyy yhä enemmän myös järviin.

Tutkijat ovat löytäneet pienen pieneksi jauhautunutta mikromuovia yli kahdestasadasta eläinlajista. Muovia on niin simpukoissa, kaloissa, hunajassa kuin merisuolassakin. Pienet muovinkappaleet eivät ole vain merien ongelma – mikromuovia päätyy yhä enemmän järviinkin.

Kuopion Kallavedestä on jo löydetty isoja määriä mikromuovia. Järviin päätyvällä muovilla on iso merkitys, koska suuri osa suomalaisten juomavedestä tulee järvistä.

”Kallavedestä on löydetty mikromuovia, mikä sinällään ei yllätä”, tutkija Samuel Hartikainen Itä-Suomen yliopistosta kertoo MOT:lle.

”Määrä on ruvennut mietityttämään, koska sitä todennäköisesti on siellä paikoitellen runsaasti – ja meriin verrattuna lähes yhtä paljon, josko enemmänkin tietyissä paikoissa”, hän sanoo.

”Muovia todennäköisesti löytyy muistakin järvistä”, Hartikainen arvioi.

Muovia päätyy niin meriin kuin järviinkin jäte- ja hulevesissä, ajoneuvonrenkaista sekä roskien mukana.

Järvien ja jokien muovijäämiä tutkitaan myös Pohjois-Amerikassa, Italiassa, Saksassa ja Belgiassa. Tutkimustuloksia muovinsirujen terveysvaikutuksista odotetaan parin vuoden kuluessa.

”Tiedetään, että esimerkiksi elintarvikkeiden mukana tai myös muoveista saattaa irrota yhdisteitä, joista osa on karsinogeenisiä. Ne saattavat – jos altistusmäärä on iso – lisätä riskiä sairastua esimerkiksi syöpään tai muihin sairauksiin”, ruotsalaisen Örebron yliopiston kemian professori Tuulia Hyötyläinen sanoo.

Toimittaja: Nina Malmberg

MOT: Ihmeaineesta saasteeksi
TV1 maanantaina 29.1.2018 klo 20

Ympäristö

Keskustele