27. tammikuuta oopperalaulaja Wäinö Sola pitää Vaasassa jälkimmäisen kahdesta konsertistaan. Sota syttyy konsertin jälkeisenä yönä eikä hän pääse palaamaan Helsinkiin perheensä luokse. #musiikinkevät1918
Tammikuussa 1918 tenori Wäinö Sola piti yhdessä Oskar Merikannon kanssa konsertteja Porissa, Raumalla, Kokemäellä, Tampereella ja Kangasalla. Merikanto palasi Helsinkiin, mutta Sola jatkoi matkaa Vaasaan.
Sola kirjoittaa muistelmissaan:
24. pnä jatkoin matkaani Vaasaan, missä minulla oli konsertit tammikuun 25. ja 27. pnä. Uuno Aarto oli säestäjänä.
Junassa matkusti pohjoiseen paljon nuorta suojeluskuntaväkeä. Punaiset esiintyivät kovin uhkaavasti. Venäläinen sotaväkikin liikehti ja suoritti välien selvittelyä omassa keskuudessaan.
Kun erosin Merikannosta ja lähdin Vaasaan, en osannut arvata että juna, joka 25. päivän aamuna tuli Vaasaan, oli viimeinen Helsingistä lähtenyt Pohjanmaan juna. Matkalla Vaasaan saimme kaikenlaisia hälyttäviä tietoja, mutta täyttä selkoa ei kellään ollut asiain tilasta.

Juna oli täynnä Vöyrin kouluun meneviä nuoria suojeluskuntalaisia, ja joka hetki odotettiin venäläisten yrittävän estää matkaamme. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut, ja onnellisesti saavuttiin perille.
Vaasassa oli vallalla sotaisa mieliala. Poliisimestari oli suostunut konsertinpitoon vain ehdolla, että se heti keskeytetään, jos jotakin hälyttävää ilmenee. Ensimmäinen konserttini, joka oli loppuunmyyty, sujui rauhassa.
Sola esitti konsertissaan muun muassa Emil Kaupin laulun "Soitin pillillä". Videon äänite on vuodelta 1925, säestävä orkesteri on tuntematon.
Toinen konserttini oli 27. pnä. Kaupungintalon akkunat oli peitetty, jotta ei härnättäisi punaisia, jotka liikuskelivat uhkaavasti. Konsertti meni nytkin rauhallisesti.
Pääsyliput oli taas myyty loppuun, mutta salissa, jossa tällä kertaa oli pääasiallisesti naisia, näkyi tyhjä tuoli siellä täällä. Suojeluskunta oli näet saanut määräyksen olla hälytysvalmiina iltapäivästä klo 17:stä lähtien. Miehet istuivat kotona puhelimen ääressä ja odottivat. Kaupunki oli pimennetty.


Konsertin jälkeen menin säestäjäni kanssa hotelli Ernstiin, jossa asuimme. Nopeasti illastettuamme rupesimme nukkumaan. Aamulla oli määrä lähteä jatkamaan konserttimatkaa pohjoiseen.
Yöllä klo 3:n aikaan hälytettiin kaikki hereille ja ilmoitettiin että sota oli syttynyt. Samaan aikaan alkoi kuulua ammuntaa. Nopeasti pukeuduimme ja lähdimme ulos. Meillä ei ollut oikeata käsitystä tilanteesta. Harhailimme sinne tänne tietämättä mitä tehdä.

Kansaa oli paljon liikkeellä, enemmän uteliaisuudesta kuin asian vuoksi. Venäläinen sotaväki pysyi kasarmeissaan Palosaaressa ja Vaskiluodossa. Sieltä päin kuului ampumista, mutta ei kestänyt kovinkaan kauan ennen kuin venäläiset antautuivat.
Kauimmin kesti vastustus Raastuvankadun koululla, joka oli saarrettu. Sen edustalle tuotiin pari tykkiäkin. Neuvotteluja käytiin, ja iltapäivällä kaikki venäläiset antautuivat.
Konserttimatkani keskeytyi siihen. Jäimme Vaasaan odottelemaan tilanteen kehittymistä. Aluksi uskottiin sodan loppuvan pian ja arveltiin parissa viikossa selvittävän koko jutusta. Karjalasta tuli hyviä tietoja, ja muutamassa päivässä oli koko Pohjois-Suomi valkoisten käsissä.
Toivottiin että etelässäkin selviydyttäisiin yhtä helposti. Mutta viikon parin kuluttua alkoi punaisten ja venäläisten vastarinta käydä sitkeämmäksi. Huomattiin, että sota varmasti vie enemmänkin aikaa.
Laillisen hallituksen jäseniä oli tullut Vaasaan.
Seuraa tenori Wäinö Solan elämää sisällisodan 1918 kuukausina. Seuraava artikkeli, jossa Wäinö kertoo liittymisestään Vaasan suojeluskuntaan, ilmestyy 9.2.
Lähteet
Kansalliskirjasto. Wäinö Solan arkistot.
Museovirasto - Musketti. CC BY 4.0
Sola, Wäinö: Wäinö Sola kertoo. WSOY. Porvoo 1951.
Wikipedia
Linkit
Sotapolku.fi Jorma Gallen-Kallela
Yle Elävä arkisto Wäinö Sola laulaa ja esiintyy televisiossa omassa jäähyväisnäytöksessään 1949.
Yle Elävä arkisto Sisallissota 1918 - punaiset muistot
Yle Elävä arkisto Uutta valoa jääkärihistoriaan - näin he itse sen kertoivat
Yle Teema, Sininen laulu Oopperalaulaja Wäinö Sola
Wikipedia Vöyrin koulu