Hyppää pääsisältöön

Tuhoisan rakkauden kaava

Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle.
Saara Paasikivin kuvitus Tuhoisan rakkauden kaavalle. Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle. Kuva: Saara Paasikivi naisiin kohdistuva väkivalta,väkivaltarikokset,henkinen väkivalta,lähisuhdeväkivalta

Tuhoisan rakkauden kaava on dokumentti parisuhdeväkivallasta ja siitä selviytymisestä, kertoo dokumenttiin haastattelut tehnyt Katriina Raine.

Dokumenttia varten on haastateltu kymmeniä väkivaltaa kokeneita suomalaisia vuosina 2014–2017. Dokumentissa kuullaan heidän äänensä. 8 naisen tarinat on jaettu jokainen viiteen osaan. Voit kuunnella kertojien tarinat alusta loppuun tai vaihe kerrallaan. Voit myös rakentaa tarinoista uusia kokonaisuuksia kuuntelemalla eri vaiheen eri kertojilta. Vaikka kokija on eri, väkivalta seuraa samaa kaavaa.

Taustat dokumentille

Ajatus Tuhoisan rakkauden kaava -dokumentista syntyi keväällä 2014, kun olin mukana kuuntelemassa Riikka Rahin Nurinkäännetty nainen -dokumenttia Ylen Dokumenttiryhmän kuuntelupäivillä. Kuuntelua seuranneessa keskustelussa kysyttiin monta kertaa, miksei ihminen lähde väkivaltaisesta parisuhteesta heti alkuunsa. Jälkeenpäin paljastuvat väkivallanteot ovat uskomattoman raakoja. On vaikea käsittää, miten kukaan voi jatkaa suhdetta, jossa tällaista tapahtuu.

Halusin todistaa, että parisuhdeväkivallalla on kaava. Kun aloitin dokumentin tekemisen, toivoin että löytäisin yhden, ehkä kaksi haastateltavaa. Kolme olisi ihan jättipotti. Ensimmäisen kerran puhelimeni soi muutama kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun olin julkaissut haastattelupyynnön Facebookissa. Seuraavat viikot puhuin, kirjoitin ja viestittelin ihmisten kanssa tuntikausia päivittäin.

Olin ensimmäisenä kesänä yhteydessä yli 50 ihmisen kanssa, jotka halusivat kertoa tarinansa tai osan siitä. Olin vaikuttunut, liikuttunut ja varma, että näitä tarinoita tarvitaan.

Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle.
Saara Paasikivin kuvitus Tuhoisan rakkauden kaavalle. Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle. Kuva: Saara Paasikivi väkivalta,perheväkivalta,naisiin kohdistuva väkivalta,lähisuhdeväkivalta,henkinen väkivalta

Kaava on totta

Jo ensimmäisinä päivinä tiesin, että kaava on totta. Joidenkin parisuhde oli kestänyt vuosikymmeniä, toisten kenties vain muutamia kuukausia, mutta kenenkään tapauksessa väkivalta ei alkanut ensitreffeillä, eikä päättynyt anteeksipyyntöön. Dokumenttini päähenkilö Silja sanoo sen hienosti:

Hänhän on semmonen, joka vie sulta jalat alta ja on ihan älyttömän upee. Häikäsee sut kaikennäkösillä taidoillaan ja on tosi mahtava tyyppi. Ei hän oo se, joka on sun vastapelurina siinä lopputilanteessa. Ei hänestä oo enää mitään jäljellä siinä kohtaa. Se kaikki on karissu siinä tilanteessa pois.― Silja
Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle.
Saara Paasikivin kuvitus Tuhoisan rakkauden kaavalle. Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle. Kuva: Saara Paasikivi väkivalta,perheväkivalta,henkinen väkivalta,naisiin kohdistuva väkivalta,lähisuhdeväkivalta

Formaatiltaan nettidokumentti tuntui parhaalta vaihtoehdolta käsitellä tarinoita, joissa samat elementit toistuvat, vaikka päähenkilö vaihtuu. Väkivaltaa oikeutetaan erilaisilla henkilön itsetunnon ja omanarvontunnon musertamiseen tähtäävillä teoilla ja sanoilla. Haastatteluissa toistuivat kertomukset ulkonäön, erilaisten taitojen ja väkivaltaa kokeneen läheisten arvostelusta. Henkisen väkivallan tarkoitus näytti olevan väkivaltaa kokeneen eristäminen ja hänen asemansa parisuhteessa tasa-arvoisena, omista asioista päättävänä aikuisena horjuttaminen.

Toistuvista elementeistä minun huomioni kiinnittyi usein autossa tapahtuneisiin väkivaltatilanteisiin. Liikkuva auto on konkreettinen paikka, jossa valta-asemat ovat selkeästi havaittavissa. Se on paikka, jossa väkivaltaa kokeva henkilö on eristyksissä, eikä hänellä ole mahdollisuutta paeta tilanteesta ilman valtavaa riskiä. Liikkuvassa autossa väkivaltaisen henkilön kanssa eri mieltä oleminen voi olla tuhoisaa.

Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle.
Saara Paasikivin kuvitus Tuhoisan rakkauden kaavalle. Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle. Kuva: Saara Paasikivi väkivalta,perheväkivalta,naisiin kohdistuva väkivalta,henkinen väkivalta,lähisuhdeväkivalta

Miten nopeasti itse reagoisit

"Minä en ikinä katselisi tuollaista tyyppiä". Olen kuullut tuon lauseen kymmeniä kertoja ja sanonut niin itsekin. Se on luultavasti luonnollinen reaktio ulkopuoliselta, joka ei ole suhteessa väkivallan tekijään.

Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle.
Saara Paasikivin kuvitus Tuhoisan rakkauden kaavalle. Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle. Kuva: Saara Paasikivi väkivalta,perheväkivalta,naisiin kohdistuva väkivalta,henkinen väkivalta,lähisuhdeväkivalta

Dokumenttia tehdessäni olen joutunut pohtimaan suhtautumistani uudelleen. Jos kyse olisi omasta parisuhteestani, voin käsi sydämellä sanoa, etten minäkään lähtisi heti. Miten voisin yhdessä hetkessä muuttaa tunteeni, käsitykseni ihmisestä, jota rakastan ja jota ihailen? Uskon, että reaktioni olisi epäillä itseäni ja tapahtunutta, etsiä selityksiä jostain muualta, kuin siitä, että rakastamani ihminen satutti minua tahallaan.

Väkivaltainen parisuhde ei ole tasa-arvoinen. Väkivaltaa kokevalla ei ole yhtäläistä oikeutta päättää menemisistään, tekemisistään, sanomisistaan tai edes ajatuksistaan. Tällaisesta tilanteesta oman itsemääräämisoikeuden takaisin saaminen, selviytyminen ja toipuminen vaatii suurta rohkeutta ja voimaa.

Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle.
Saara Paasikivin kuvitus Tuhoisan rakkauden kaavalle. Kuvitus Tuhoisen rakkauden kaavalle. Kuva: Saara Paasikivi väkivalta,perheväkivalta,naisiin kohdistuva väkivalta,henkinen väkivalta,lähisuhdeväkivalta

Dokumenttia tehdessäni olen liikuttunut monta kertaa juuri niinä hetkinä, kun haastateltavan tarinassa tapahtuu käänne parempaan. Toivon, että nämä voimakkaat hetket välittyvät myös dokumentin kuuntelijoille.

Erityisesti toivon, että dokumentti antaa toivoa ja tukea niille, joita aihe koskettaa henkilökohtaisesti. Tahdon sydämeni pohjasta kiittää kaikkia niitä rohkeita ihmisiä, joita sain haastatella projektia varten. Vaikka heidän tarinoissaan oli yhteneviä piirteitä, jokainen heistä on täysin omanlaisensa.

Katriina Raine
"Vaikka heidän tarinoissaan oli yhteneviä piirteitä, jokainen heistä on täysin omanlaisensa.", sanoo Katriina Raine joka on tehnyt dokumentin haastattelut. Katriina Raine Kuva: Kvinnolinjen/Naisten linja Katriina,Raine

Näistä asioista ei ole helppo puhua ääneen, sillä hyvin usein tuomitsemme sanoillamme väkivaltaa kokeneen, emme itse väkivaltaa. Väkivaltaa voi tapahtua kenelle tahansa, eikä ole mahdollista nimetä sellaista piirrettä tai ominaisuutta, joka siltä voisi suojata. Vastuu väkivallasta on sen tekijällä, ei kokijalla.

Katriina Raine

Jos olet kokenut tai koet väkivaltaa (parisuhteessasi), voit saada keskusteluapua, tukea ja neuvoja tilanteeseesi esimerkiksi Naisten Linjalta tai Rikosuhripäivystyksestä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua