Tammikuun 28. päivänä Sibelius kirjoittaa päiväkirjaansa levottomuuksista, jotka ovat puhjenneet edellisenä päivänä Helsingissä. Edeltänyt viikko on mennyt Jääkärimarssin menestyksen merkeissä. #musiikinkevät1918
Jääkärien marssi kantaesitettiin Helsingin yliopiston avajaisissa yliopiston juhlasalissa 19. tammikuuta 1918. Vaikka Jean Sibeliuksen nimeä ei mainittu käsiohjelmassa, marssin säveltäjä oli julkinen salaisuus. Myös kustantajat osasivat ottaa yhteyttä oikeaan osoitteeseen.
”Larin Kyösti ollut tällä pari päivää. Yksi niistä harvoista "hämeenlinnalaisista" joihin minulla on vielä yhteys.
Useita tarjouksia kustantajilta Jääkärimarssista. Se teettää minulla kovasti töitä soitinnuksen ja sen sellaisen vuoksi.
Kreivitär Aina Mannerheim kirjoittanut ja pyytänyt uusia lauluja. Täytynee teettää kopioita häntä varten.
Polttanut paljon; eikä se ole hyväksi. Tuntuu suorastaan viheliäiseltä "levosta" huolimatta. Mitään totista juopottelua ei kyllä ole ollut.
Aino yhä edelleen Helsingissä lasten kanssa.
Jääkärimarssilla ollut suuri menestys.
- - -
Aino kotona vuoteenomana - tuo rakastettu olento."

Sibelius sovitti Jääkärimarssin orkesterille ja lähetti marssin pianoversion tuttunsa kautta kustantajalleen Breitkopf & Härtelille Leipzigiin. Sibelius-tutkija Erik Tawaststjerna epäili, ettei tämä lähetys saapunut koskaan perille.
”Kirjoittanut Jääkärimarssin orkesterisovituksen ja lähettänyt sen eilen Hugo Lindbergille vain ottaakseni sen eri käskystä takaisin korjattavaksi. Sitten taas lähettänyt sen. Kaikki tämä on sinulle ominaista – sinä ihana Jean Sibelius.
Lähettänyt Breitkopfille Tukholman ja v. Wendtin kautta pianolaitoksen liikemiesmäisen kirjoituksen saattelemana.
Kirjoittanut Aina Mannerheimille ja Nosschikselle (saadakseni Sherryä).”
”Eilen puhkesi Hgissä ja muualla ”levottomuuksia”. Punakaarti venäläisine kumppaneineen! Mikä häpeä kansallemme ja maallemme.
Taon sinf. VI 1stä osaa.
Käynyt kävelyllä viime päivinä ja toivon jälleen restauraatiota.”
Seuraa Jean Sibeliuksen päiväkirjaa keväällä 1918 ja lue mitä hän kirjoittaa seuraavaksi 29. tammikuuta.
Lähteet
Dahlström, Fabian (toim.): Jean Sibelius. Päiväkirja 1909–1944, suom. Juha Saikkonen ja Arja Gothoni, Svenska litteratursällskapet i Finland. Porvoo 2015.
Tawaststjerna, Erik: Jean Sibelius 4. Otava. Keuruu 1978.
Linkit
Yle Elävä arkisto Jääkärimarssi kiteytti uljaan aatoksen
Ylen laaja verkoartikkelikokoelma Haluatko ymmärtää mitä Suomessa oikein tapahtui vuonna 1918?