Hyppää pääsisältöön

Teini luo oman digimaailmansa – vieläkö vanhempia tarvitaan?

Poika pelaa tietokoneella kuulokkeet päässään. Isä takana katselee peliä, pidellen jalkapalloa. Äiti katselee muualle.
Perehtymällä harrastukseen vanhempi voi auttaa lastaan tasapainottamaan arkea siten, että esimerkiksi koulunkäynti tai yöunet eivät kärsi siitä. Poika pelaa tietokoneella kuulokkeet päässään. Isä takana katselee peliä, pidellen jalkapalloa. Äiti katselee muualle. Kuva: Karstein Volle Yle Oppiminen

Verkko voimaannuttaa nuoreksi aikuiseksi kasvavan teinin. Kaikki on mahdollista, joten miten lastaan voi enää tukea?

Sähköinen urheilu on tosissaan pelaamista

Elektroninen urheilu eli kilpapelaaminen kasvattaa jatkuvasti suosiotaan nuorten parissa. Laji vaatii harrastajaltaan paitsi perehtymistä ja ottelujen seuraamista, myös satoja tunteja harjoittelua. Vaikka aihe on nuorille tuttu, monia vanhempia vieraaksi jäänyt ilmiö huolestuttaa.

 • Elektroninen urheilu (eng. esports) on kilpailullista videopelaamista.
 • Elektronisessa urheilussa voi kehittyä lajin ammattilaiseksi ja elää pelaamisella.
 • Taidokkailla ja suosituilla pelaajilla on tuhansia faneja ympäri maailmaa.
 • Laji opettaa yhteistyöhön ja pelaaja oppii kommunikoidessaan puhumaan itselleen vieraita kieliä, etenkin englantia.

Nuori kilpapelaaja tarvitsee kodin tukea ja hyväksyntää siinä missä perinteisempienkin lajien harrastaja. Vanhemman ei tarvitse olla itse pelin asiantuntija, vaan riittää, että arvostaa lapsensa valitsemaa harrastusta. Perehtymällä harrastukseen vanhempi voi auttaa lastaan tasapainottamaan arkea siten, että esimerkiksi koulunkäynti tai yöunet eivät kärsi runsaasta harjoittelusta.

Elektroninen urheilu on uusi ilmiö, ja vanhempien hämmennys siksi ymmärrettävää. Huolissaan ei tarvitse olla, sillä kyse on arkisesta harrastuksesta. Vanhemmalle on paikka myös digitaalisen pelikentän laidalla.

Käytännön vinkkejä

 • Kiinnostu itsekin peleistä, ihan oikeasti
  Yritä kiinnostua peleistä: eivät ne turhaan ole saavuttaneet suurta suosiota. Tutustu vaikka Yle e-urheilun laatimiin katsojan oppaisiin Overwatchista tai Hearthstonesta.
 • Anna lapsesi nauttia harrastuksestaan
  Kuten kaikessa urheilussa, lapsestasi tuskin tulee hyvin palkattua elektronista urheilijaa, vaan harrastus kasvattaa esimerkiksi yhteistyötaitoja. Ylen tuottama menestysdraama Nörtti: DragonSlayer666 avaa hauskalla tavalla lukioikäisen kilpapelaajan elämää.
 • Muista nuoren unentarve
  Pyri huolehtimaan että lapsesi nukkuu öisin. Digitaalinen pelaaminen ei vaadi päivänvaloa ja koska pelejä pelataan kansainvälisillä palvelimilla, aikavyöhykkeet saattavat määrittää hankalan peliajan Suomessa.

Elektronisesta urheilusta on kirjoitettu yhdessä Suomen elektronisen urheilun liiton kanssa. Se on Suomen Olympiakomitean kumppanuusjäsen. Lisätietoa aiheesta löytyy kattavasta ja ilmaisesta Pelikasvattajan käsikirjasta.

Elinikäistä ystävyyttä verkon yhteisöissä

Alakulttuurinuori käyttää tietokonetta, jossa alakulttuuritarroja.
On voimaannuttava kokemus tuntea kuuluvansa joukkoon, joka jakaa omat kiinnostuksen kohteet. Alakulttuurinuori käyttää tietokonetta, jossa alakulttuuritarroja. Kuva: Karstein Volle Yle Oppiminen

Kun teini-ikäinen lapsi alkaa hahmottaa paikkaansa maailmassa, löytää hän myös paikkansa verkosta. Erilaisten harrasteiden tai muiden kiinnostustenkohteiden ympärille syntyneet verkkoyhteisöt keräävät luokseen omanlaisiaan jopa eri puolilta maailmaa.

 • Verkkoyhteisöllisyys tarkoittaa sosiaalista kanssakäymistä jollain digitaalisella alustalla, kuten kommenttipalstalla tai pelissä.
 • Yhteisöalusta määrittää miten yhteisö toimii, mutta sen päälle muodostuvat yhteisön omat kirjoittamattomat säännöt ja kulttuuri.
 • Yhteisöjen aktiivisuus vaihtelee jäsenten kiinnostuksen mukaan, ja pitkäikäisissä yhteisöissä muodostuu elinikäisiä ystävyyssuhteita.
 • Liian yksipuoleinen yhteisö voi muodostaa haitallisia näkemyksiä, esimerkiksi jotakin ihmisryhmää tai ajatussuuntaa kohtaan.

On voimaannuttava kokemus tuntea kuuluvansa joukkoon, joka jakaa omat kiinnostuksen kohteet. Tunne on vielä vahvempi, jos omasta koulusta tai lähipiiristä ei löydy samanlaista ajattelua. Alkuhuumassa yhteisö vetää mukaansa ja uusi jäsen haluaa imeä sen normit ja kulttuurin.

Nuoren innostus uudesta yhteisöstä ei välttämättä näyttäydy vanhemmalle mitenkään. On kuitenkin hyvä tietää keiden kanssa nuori ajatuksensa jakaa. Eri-ikäisistä ja erilaisista taustoista koostuvista ihmisistä muodostuneihin yhteisöihin osallistuessa on hyötyä myös vanhemman tarjoamasta elämänviisaudesta.

Verkkoyhteisöjä on ollut olemassa verkon alkuajoista lähtien. Kaikki yhteisöt noudattavat jossain määrin samanlaisia vakiintuneita normeja, jotka ovat muodostuneet kitkemään ongelmia. Yhteisöitä maustavat omat sisäpiirijuttunsa, joihin kestää oma aikansa päästä sisään. Rakentavaan yhteisöön kuuluminen kasvattaa esimerkiksi kohti tulevaisuuden työyhteisöjä.

Käytännön vinkkejä

 • Yhteisöjen jäsenet tutustuvat miiteissä
  Hyvä tilaisuus tutustua uusiin verkkoystäviin on yhteisöjen tapaamisissa eli miiteissä. Niihin osallistuu useampi yhteisön aktiivi ja myös vanhempi voi tulla ensimmäisellä kerralla mukaan.
 • Älä ihmettele uusia outoja termejä
  Jokaisella yhteisöllä on omat kummalliset sisäiset tapansa tai sääntönsä, joihin liittyvät omat terminsä. Niiden oppiminen innostaa ja tuo yhteenkuuluvuuden tunnetta.
 • Vaali lapsesi valitsemaa nimimerkkiä
  Yhteisöön valittu nimimerkki on tärkeä osa identiteettiä. Sen suojassa uskaltaa olla oma itsensä, minkä vuoksi nuori ei välttämättä halua kertoa sitä muille.

Näkökulma yhteisöllisyyteen on kirjoitettu yhdessä digitaalista nuorisotyötä kehittävän Verken kanssa. He ovat erikoistuneet verkkoyhteisöihin ja sosiaaliseen mediaan osana nuorisotyötä. Lisätietoa verkkokulttuurista löydät heidän tutkimuksestaan.

Nakuilukokeilut kuuluvat kasvuun

Lapsi peittää puhelimensa näytön kädellään ja punastuu, kun äiti on vieressä.
Jos lapsesi kokee seksuaalisuuteen liittyvää häpeää, hänen on vaikea puhua. Lapsi peittää puhelimensa näytön kädellään ja punastuu, kun äiti on vieressä. Kuva: Karstein Volle Yle Oppiminen

Moni viettää teini-ikänsä suurelta osin sosiaalisessa mediassa. Siksi seksuaalinen kehitys tapahtuu myös verkossa. Paljastavat selfiet voivat olla nuorelle keino hakea hyväksyntää ja alastonkuvien lähettäminen tapa ilmaista seksuaalisuutta.

 • Seksuaalioikeudet kuuluvat myös lapsille ja nuorille.
 • Ryhmän paine saattaa kannustaa harkitsemattomaan toimintaan verkossa.
 • Netti-ihastusten suhteen tarvitaan tarkkaa pelisilmää.
 • Vastuu seksuaalikasvatuksesta, myös verkossa, kuuluu vanhemmalle.

Monet sosiaalisen median palvelut tukevat tavalla tai toisella seksuaalisuuden ilmaisua ja seuranhakua – osa on saanut alun perin suosionsa nimenomaan tämän vuoksi. Nuoret osaavat olla keskenään valitettavan julmia ja kehittyvän seksuaalisuutensa suhteen he ovat herkimmillään. Myös laki on tarkka alaikäisten alastomuutta sisältävien kuvien suhteen.

Omien siipien kokeilu verkossa on turvallista, monelta osin turvallisempaa kuin koskaan aiemmin. Teini-ikäinen lapsi osaa tulkita seksuaalista kieltä sisältäviä viestiketjuja vanhempiansa maltillisemmin, mutta vanhempien viisautta tarvitaan aina ihmissuhdeasioissa. Netti-ihastukseen liittyviä riskejä kannattaa käydä yhdessä läpi ennen tapaamista. Onneksi vanhempaa tarvitaan lähinnä pettymysten ja sydänsurujen paikkaajana.

Käytännön vinkkejä

 • Hyvä itsetunto lähtee kotoa
  Riskien ottaminen vähenee, kun nuori kokee itsensä hyväksytyksi ja nähdyksi vanhempiensa edessä.
 • Tiedustele varovasti netti-ihastuksista
  Jos lapsesi kokee häpeää, hänen on vaikea puhua. Netti-ihastus ei välttämättä käy kylässä, jolloin et omin silmin voi arvioida kuinka syvä lapsesi ihastus on.
 • Pidä huoli että nuori ymmärtää oikeutensa ja vastuunsa
  Verkossa korostuu tietynlainen kokeileva käyttäytyminen, mutta seksuaalinen häirintä ei ole hyväksyttävää missään.
 • Verkossa voi leikitellä seksuaalisuudella ja on tilaa moninaisuudelle
  Sähköisesti on helppo ilmaista itseään hyvinkin seksuaalisesti. Verkkokeskustelut eivät kuitenkaan yleensä vastaa nuorten kokemustasoa. Myös omaa seksuaali-identiteettiään on helppo tutkia verkossa. Globaalista maailmasta löytyy paljon samanhenkisiä ihmisiä.
 • Verkko ei unohda
  Teini-ikäisen lapsen herkässä mielentilassa tekemät sisällöt jäävät verkkoon. Tärkeintä mitä voit lapsellesi opettaa on maltti. Harkittu valinta ei kaduta.

Näkökulma seksuaalisuuteen verkossa on kirjoitettu yhdessä seksuaalista hyvinvointia edistävän Sexpo-säätiön kanssa. Seksuaalisuuden voi nostaa kotona puheeksi esimerkiksi heidän tuottamien sarjakuvien avulla.

Kehittyykö nuorille luontainen vastustuskyky trollaukseen?

Lapsi ajaa polkupyörää apupyörillä, ympärillä valeuutisiin liittyviä symboleita.
Lapset ovat syntyneet maailmaan, missä kaikki lähteet olisi syytä altistaa lähdekritiikille. Lapsi ajaa polkupyörää apupyörillä, ympärillä valeuutisiin liittyviä symboleita. Kuva: Karstein Volle Yle Oppiminen

Nettitrollaus sisältää tarkoituksellista valehtelua verkossa, joka on tehokas tapa aiheuttaa hämmennystä. Trollit tuottavat valeuutisia, vaikuttavat keskustelupalstoilla ja hämärtävät toden ja valheen rajaa. Nuoret eivät voi välttyä ilmiöltä, mutta heillä on loistava mahdollisuus kasvaa aiempia sukupolvia mediakriittisimmiksi.

 • Kuka tahansa voi hankkia verkosta tilaa ja ryhtyä julkaisemaan. Valeuutinen matkii journalismia, mutta ei ole sitä.
 • Uutiset, joissa faktat ja mielipiteet sekoittuvat ja joissa on paljon tunnetta, herättävät helposti nuorten mielenkiinnon.
 • Valehtelu on yleensä harmitonta ilkivaltaa, mutta se voi myös olla suoranaista propagandaa.
 • Vanhemman esimerkki valheellista mediaa kohdatessa auttaa lasta kyseenalaistamaan lähteet ja tarkoitusperät.

Verkko ja etenkin sosiaalinen media mahdollistaa valheellisen tiedon levittämisen suurelle yleisölle. Valeuutiset suuntautuvat aikuisille, mutta myös lapset ja nuoret altistuvat niille. He eivät ehkä vielä osaa arvioida yksittäisiä tietolähteitä, mutta ovat syntyneet maailmaan, missä kaikki lähteet olisi syytä altistaa lähdekritiikille.

Suomalainen jorunalismi on pääosin luotettavassa maineessa. Siitä pitää osaltaan holta Julkisen sanan neuvosto (JSN), joka on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin. Sen tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta. Suurin osa suomalaisista tiedotusvälineistä kuuluu Julkisen sanan neuvoston perussopimuksen piiriin.

Käytännön vinkkejä

 • Arvioikaa kirjoittajien motiiveja
  Keskustele nuoren kanssa miksi tietty uutinen on julkaistu ja kuka on sen takana. Etenkin on tärkeää arvioida miksi joku haluaisi levittää väärää tietoa, hämmentää tai ajaa omaa mielipidettään verkossa. Voit hyödyntää Mediakasvatusseuran Tuota ja tulkitse -opasta.
 • Tue kriittistä ajattelua nuoren omassa mediaympäristössä
  Älä sorru lapsesi mediankäytön arvosteluun, vaan pohtikaa ja keskustelkaa eri tietolähteistä.
 • Tutkikaa erilaisia uutissivuja ja tilastoja yhdessä
  Miten uutisista kirjoittaminen eroaa uutissivuilla ja sosiaalisessa mediassa?
 • Katkaise siivet hulluilta huhuilta
  Älä näytä huonoa esimerkkiä jakamalla huhuja tai dramaattisia kuvia ja videoita, joiden alkuperä on itsellesikin hämärä.

Valeuutisia käsittelevää näkökulmaa varten on haastateltu Yle Uutisluokan asiantuntijaa.

Verkko ei ole täynnä lastasi vaanivia pedofiileja

Lapsi käyttää tablettia yöllä sängyssä, venhempi katselee häntä kaukana huoneen ovelta.
Vanhemmille ei kerrota kaikkia verkossa käytyjä keskusteluja. Lapsi käyttää tablettia yöllä sängyssä, venhempi katselee häntä kaukana huoneen ovelta. Kuva: Karstein Volle Yle Oppiminen

Olet ehkä huolissasi siitä, kenen kanssa lapsesi netissä viestittelee. Entä jos toisessa päässä ei olekaan kaveri tai kiva nettituttu, vaan aikuinen joka haluaa pahaa lapsellesi? Mitä voit tehdä suojellaksesi lasta verkon uhkilta?

 • Verkko on hyvä paikka tutustua, eivätkä nuoret tee eroa verkossa ja muualla luotujen ihmissuhteiden välillä.
 • Nuori voi käydä verkossa luottamuksellisia keskusteluja ja luoda syviäkin ihmissuhteita.
 • Ikävä kyllä jotkut ihmiset käyttävät verkkoa myös kiusantekoon ja rikollisiin tarkoituksiin, esimerkiksi tapana päästä kontaktiin lasten kanssa.

Nuoruusiässä lapsen elinpiiri laajenee kodin ulkopuolelle. Vanhemmille ei enää kerrota kaikkea, vaan kavereista tulee entistä tärkeämpiä. Kavereita etsitään myös verkossa ja siellä voi tutustua uusiin ihmisiin eri puolilta maailmaa.

Nuoret ovat useimmiten hyvin tietoisia verkkoon liittyvistä vaaroista, mutta niiden ei uskota osuvan omalle kohdalle. Hyvä suhde vanhempiin auttaa kertomaan, mikäli tapahtuu jotain ikävää.

Nuoren kanssa on tärkeää puhua siitä, mitä asioita verkossa itsestään kannattaa kertoa. Nettikavereista voi tulla hyvinkin läheisiä ja heitä ehkä halutaan tavata. Jos turvallisuus varmistetaan, tapaamisia ei ole syytä estää.

Käytännön vinkkejä

 • Keskustele, mutta älä pelottele epätodennäköisillä asioilla
  Käy lapsesi kanssa läpi verkon vaaroja mutta muista suhteellisuudentaju riskien todennäköisyyden kanssa. Kerro ettei yhteydenottopyyntöihin tai tapaamiseen tarvitse suostua.
 • Opeta nuorta suojaamaan yksityistietonsa
  Käykää yhdessä läpi eri sovellusten yksityisasetukset. Opeta estämään ikävät yhteydenotot.
 • Varmista tapaamisen tai miitin turvallisuus
  Kun nuori haluaa tavata nettitutun tai osallistua miittiin, pyydä puhelinnumero ja soittakaa hänelle yhdessä. Älä päästä lastasi yksin tapaamaan tuntematonta ihmistä. Valeprofiilin tunnistamiseen on useita keinoja.
 • Rakenna luottamus sinun ja lapsesi välille
  Paras suoja nuorelle on hyvä suhde läheisiin. Luottamuksen rakentaminen aloitetaan heti lapsen synnyttyä. Ole kiinnostunut lapsesi tekemisistä ja siitä kenen kanssa hän viettää aikaa. Kysele aktiivisesti ja tutustukaa uusiin sovelluksiin yhdessä.

Verkon vaarallisista ihmisistä on kirjoitettu yhteistyössä Pelastakaa Lapset ry:n Lapset ja digitaalinen media -tiimin kanssa. Lisätietoa aiheesta löytyy Ota puheeksi -oppaasta ja Lapset netissä -esitteestä. He myös ylläpitävät Help.some -sovellusta, jonka avulla nuori saa apua esimerkiksi kiusaamis- ja häirintätapauksissa sekä rikosasioiden selvittelyssä.

Surffaako lapsesi piraattien keskellä?

Vanhemmat ovat lapsen oven takana. Ovessa on poliisinauhaa ja lappu. Siinä lukee VANHEMMAT, jonka yli on vedetty ruksi.
Vanhemman kannattaa puhua lapselleen siitä mikä ei ole sallittua, sillä tuskin lapsi rikkoo verkossa lakia tahallaan. Vanhemmat ovat lapsen oven takana. Ovessa on poliisinauhaa ja lappu. Siinä lukee VANHEMMAT, jonka yli on vedetty ruksi. Kuva: Karstein Volle Yle Oppiminen

Tekijänoikeuden loukkaukset tietoverkoissa on varsin jokapäiväinen ilmiö. Internetiä apuna käyttävä musiikki-, elokuva- ja tietokoneohjelmapiratismi on vaivaton tapa hankkia tekijänoikeudella suojattua materiaalia. Verkkoon kirjoittelu voi myös ylittää esimerkiksi kunnianloukkauksen kynnyksen. Joissakin tapauksissa lain rikkominen verkossa voi edetä myös poliisille.

 • Moni vanhempi ei tiedä tai välitä siitä, mitä hänen lapsensa tekee verkossa, oman huoneensa suojissa.
 • Tuomiot ovat useimmiten sakkoja, mutta alle 15-vuotias ei ole rikosoikeudellisessa vastuussa.
 • Tekijänoikeusrikokseen syylliseksi tuomittu voidaan määrätä myös maksamaan hyvitystä tekijänoikeuden haltijoille.
 • Markkinaoikeus on linjannut sopimusasioissa yhden elokuvan hyvitykseksi 100 euroa.

Internet mahdollistaa erilaisten digitaalisten sisältöjen ja kulttuurin tuottamisen, levittämisen ja nauttimisen ennennäkemättömän helposti. Ilmaisia sisältöjä on runsaasti tarjolla, mutta siitä huolimatta monet lapset ja nuoret syylistyvät piratismiin, eli tiedostojen laittomaan lataamiseen tai levittämiseen.

Joillekin vanhemmille heidän lastensa tekemiset selviävät vasta asianajotoimiston kirjeen tai joskus jopa kotietsintää suorittamaan tulleiden poliisien muodossa. Vanhemman kannattaa puhua lapselleen siitä mikä ei ole sallittua, sillä tuskin hän rikkoo lakia tahallaan. Tekijänoikeuksien kunnioittamisen lisäksi verkossa on kunnioitettava toisia ihmisiä ja heidän yksityistyyttään, myös väsyneenä tai muissa tunnetiloissa.

Yleensä nuoret eivät lataa, saati jaa, suuria määriä tiedostoja. Tai jos näin käy, asiasta voidaan monesti ainakin neuvotella tekijänoikeuden haltijan tai tämän edustajan kanssa. Esimerkiksi hyvityskirjeen saatuaan kannattaa olla yhteydessä kirjeen lähettäjään, erityisesti jos kokee että kirje on tullut aiheetta.

Käytännön vinkkejä

 • Alle 15-vuotias on korvausvelvollinen
  Älä tuudittaudu siihen että vaikka lapsesi ei olisi rikosoikeudellisessa vastuussa, lapsesi voi joutua maksamaan korvauksia.
 • Kysy mistä peli on ladattu
  Lapsesi ei välttämättä tiedä mistä pelejä saa ja ei saa ladata, etenkin jos se on helppoa.
 • Kaverilta saa kopioida
  Lempibändin musiikkia saa kopioida kaverilta ja musiikkia saa kuunnella YouTubesta.
 • Vertaisverkon käyttö on tyypillisesti piratismia
  Jos lapsesi on ladannut esim. torrent-ohjelman, kannattaa selvittää mitä sillä tehdään.

Näkökulma piratismiin on kirjoitettu yhdessä Nettipoliisin kanssa.

Lue lisää:

Isä, äiti ja media

Mediakasvatustyötä tekevien järjestöjen näkökulmia lasten mediankäytöstä.

Keskustele